Ανοίγει ο δρόμος για εκταμίευση 767 εκατ. από ΑNFAs και SMPs

Ανοίγει ο δρόμος για εκταμίευση 767 εκατ. από ΑNFAs και SMPs

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ –  ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Θετική είναι η τέταρτη αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας, που δημοσιέυτηκε σήμερα, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που είχαν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα (ΑNFAs και SMPs). Παρόλο που η απόφαση θα ληφθεί στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, η έκθεση όχι μόνο δεν βάζει εμπόδια αλλά αναγνωρίζει ότι η χώρα «έχει αναλάβει συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δράσεις για να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της». Συγχρόνως, παρά τη θετική της εκτίμηση έδειξε κάποιες κίτρινες κάρτες σε συγκεκριμένους τομείς, στους περισσότερους από τους οποίους όμως αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να προβεί στις απαραίτητες κινήσεις.

Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα επιτευχθεί για το 2019 και το 2020 (3,8% και 3,5% του ΑΕΠ) και τονίζει πως «οι κομβικές μεταρρυθμίσεις που έχουν υιοθετηθεί ώς τώρα από τις ελληνικές αρχές και η συνολική φιλική προς την ανάπτυξη ρητορική της έχουν τύχει θετικής υποδοχής από τις αγορές». Η Επιτροπή ζητεί τη διατήρηση της μεταρρυθμιστικής δυναμικής, για να παραμείνει και η θετική προοπτική της χώρας. Συγχρόνως, η Επιτροπή κρίνει θετικά τις φοροελαφρύνσεις στις οποίες έχει προβεί η κυβέρνηση, καθώς όπως σημειώνει οι φιλικές προς την ανάπτυξη φορολογικές αλλαγές αναμένονται να «ενεργοποιήσουν τις επενδύσεις και την απασχόληση και να συμβάλουν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη και κατανάλωση».

Η έκθεση αναφέρει ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα συνεχίστηκε το πρώτο μισό του 2019 και προβλέπεται να παραμείνει ανθεκτική πάρα τους αρνητικούς εξωτερικούς παράγοντες και παρά την αδύναμη εκκίνησή της το 2019. Η ανάπτυξη για το 2019 συνολικά αναμένεται να φτάσει στο 1,8%, ενώ η πρόβλεψη για την ανάπτυξη ενισχύεται το 2020 στο 2,3%, αρκετά πάνω από τον μέσον όρο της Ευρωζώνης που είναι στο 1,2%».

Σε σχέση με την αγορά εργασίας, η έκθεση προβλέπει μείωση της ανεργίας από το 19,3% το 2018 στο 17% το 2019 και 15% το 2020, ενώ ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να είναι αναιμικός.

Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, η Κομισιόν είναι πολύ θετική αναφέροντας ότι «η κυβέρνηση έχει ιδιαίτερα ενισχύσει το μoμέντουμ» και καταγράφει πρόοδο, σε Ελληνικό, Μαρίνα Αλίμου, ΕΛΠΕ, ΔΑΑ, ΔΕΠΑ, περιφερειακά αεροδρόμια και Εγνατία, αλλά σημειώνει και τα σχετικά εμπόδια που πρέπει ακόμη να ξεπεραστούν.

Τα «αγκάθια»

Η έκθεση τονίζει και τα σημεία όπου η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και αυτά δεν είναι άλλα από την υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενο δημοσιονομικού εκτροχιασμού εξαιτίας των αποφάσεων του ΣτΕ για τις συντάξεις. Συγχρόνως προειδοποιεί ότι η εξαίρεση του ΦΠΑ σε νέες οικοδομές για τρία χρόνια που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση «μπορεί να αυξήσει τη “μαύρη” οικονομία, ενώ τίθεται και υπό διερεύνηση κατά πόσον είναι ο νόμος συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα κόκκινα δάνεια έχουν αρχίσει να μειώνονται, αλλά σύμφωνα με την έκθεση παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά, στο 43,6% των συνολικών δανείων. Η Επιτροπή αναφέρει ότι το σχέδιο «Ηρακλής», το οποίο δεν συνιστά κρατική ενίσχυση, θα βοηθήσει περαιτέρω στην ενίσχυση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων. Οσον αφορά τη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η έκθεση αναφέρει ότι υπάρχουν μέτρα στα σκαριά από την κυβέρνηση τα οποία θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή