Χωρίς ανάσχεση οι αφίξεις στο Ανατολικό Αιγαίο

Χωρίς ανάσχεση οι αφίξεις στο Ανατολικό Αιγαίο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποδεικνύεται το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών συνεχίζονται καθημερινά στα νησιά, όπου ο πληθυσμός στα υπερκορεσμένα ΚΥΤ (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης) έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, παρά τις συνεχείς μεταφορές ανθρώπων στην ενδοχώρα. Και ενώ οι δήμαρχοι των νησιών του Αιγαίου επιμένουν ότι δεν είχαν ενημερωθεί όσον αφορά τη δημιουργία των κλειστών κέντρων, αντιδράσεις συναντούν τα κλιμάκια τους υπουργείου Εθνικής Αμυνας στις περιοχές που επισκέπτονται αναζητώντας διαθέσιμους χώρους για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας αιτούντων άσυλο. Με ένα πανό που έγραφε «ΟΧΙ Νέα Αμυγδαλέζα στο Αυλάκι» υποδέχθηκε ομάδα κατοίκων της Φθιώτιδας το κλιμάκιο υπαλλήλων που μετέβη στο παλιό εργοστάσιο ΒΟΜΒΥΞ για ελέγχους καταλληλότητας, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας δομής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο. Τους κατοίκους πιθανότατα ειδοποίησε αγρότης, ο οποίος νοικιάζει τον συγκεκριμένο χώρο και κλήθηκε να ξεκλειδώσει το εργοστάσιο. Ο αντιδήμαρχος Στυλίδας, Δημήτρης Ψάρρης, απείλησε ότι «θα γίνει Κούγκι αν μεταφερθούν μετανάστες εδώ», ζητώντας μάλιστα από τους υπαλλήλους να μεταφέρουν το μήνυμα στο υπουργείο.

Παράλληλα, συνεχίζεται ο αναβρασμός και στα νησιά, με τους τοπικούς άρχοντες να επιμένουν ότι δεν γνώριζαν τα κυβερνητικά σχέδια. Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πάντως τονίζουν ότι «δεν είναι δυνατόν να τηλεφωνούμε σε κάθε έναν δημοτικό σύμβουλο ξεχωριστά. Αν αυτό εννοούν ενημέρωση, όχι δεν έγινε. Ομως ενημερώθηκαν όλοι οι τοπικοί βουλευτές ενώ πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη με τους περιφερειάρχες και ζητήσαμε προτάσεις για τις ανάγκες της κάθε περιοχής».

Πάντως, χθες αργά το απόγευμα ο ειδικός γραμματέας Πρώτης Υποδοχής αναμενόταν να ταξιδέψει στη Χίο προκειμένου να συμμετάσχει στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα, με τη συμμετοχή και του τοπικού βουλευτή Νότη Μηταράκη.

Στις αντιδράσεις για όσα σχεδιάζονται, κυβερνητικές πηγές προχωρούν ένα βήμα περισσότερο καλώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση να δώσεις λύσεις και όχι μόνο να φέρνει αντιρρήσεις. «Υπάρχει ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Στα νησιά υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι αυτή τη στιγμή και ζητάνε να φτιαχτούν δομές που θα χωρούν έως 1.500 άτομα. Θα μπορούσαμε ως υπουργείο να περιοριστούμε στη φύλαξη των συνόρων και στη μετακίνηση των ανθρώπων στην ενδοχώρα, παραχωρώντας τις αρμοδιότητες της λειτουργίας των ΚΥΤ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», σημειώνουν με νόημα.

Και ενώ αναζητείται λύση για τη διαχείριση και τον διαμοιρασμό στις περιφέρειες της χώρας των προσφύγων και αιτούντων άσυλο που βρίσκονται τόσο στην ενδοχώρα όσο και στα νησιά, οι αφίξεις συνεχίζονται. Τo τελευταίο 24ωρο έφτασαν στα ελληνικά νησιά ακόμα 410 άτομα από την Τουρκία με αποτέλεσμα στο ΚΥΤ στη Μόρια, όπου οι διαμένοντες έχουν ξεπεράσει τις 16.000 (η χωρητικότητα της δομής είναι 2.850 άτομα), να μεταφερθούν άλλοι 160. Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Σάμο, όπου βρίσκονται 6.932, ενώ η δομή έχει κατασκευαστεί για να χωράει 650 και στη Χίο 5.530, ενώ η δομή στη ΒΙΑΛ χωράει 1.050.

Συνολικά στην Ελλάδα, τόσο διαμέσου θαλάσσης όσο και από τον Εβρο, από την αρχή Σεπτεμβρίου έως και χθες υπολογίζεται ότι έχουν φτάσει σχεδόν 30.000 άνθρωποι, η πλειονότητα των οποίων καταθέτει αίτημα ασύλου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή