«Επαναστατική Αυτοάμυνα»: Εμφάνιση Χατζηβασιλειάδη

«Επαναστατική Αυτοάμυνα»: Εμφάνιση Χατζηβασιλειάδη

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δώδεκα ημέρες μετά την επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής και τη σύλληψη των δύο φερόμενων συνεργών του, ο καταζητούμενος για την υπόθεση της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης με κείμενό του στο Athens Indymedia δίνει τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν τη νύχτα της 21 προς 22 Οκτωβρίου, με αφετηρία την αποτυχημένη ληστεία στο ΟΠΑΠ Play στον Χολαργό. Νούμερο ένα επιδίωξη του Χατζηβασιλειάδη είναι να απεμπλέξει από την υπόθεση τον Διονύση Μπάκα, ιδιοκτήτη του διαμερίσματος στον Χολαργό, όπου βρέθηκε μεταξύ άλλων το καλάσνικοφ-«σφραγίδα» της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας». «Ο άνθρωπος στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν τα όπλα δεν είχε ουδεμία πολιτική στράτευση και ουδεμία σχέση με προηγούμενες ή μελλούμενες παράνομες πολιτικές δραστηριότητες.

Η εμπλοκή του είναι τραγική. Είναι ένας προσωπικός φίλος που δέχθηκε να με βοηθήσει σε μια δύσκολη στιγμή», γράφει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τη δικογραφία, αμέσως μετά τη ληστεία στο πρακτορείο ΟΠΑΠ, ο τραυματίας από σφαίρα στο πόδι Χατζηβασιλειάδης και ο Βαγγέλης Σταθόπουλος βρήκαν καταφύγιο στο σπίτι του Μπάκα μερικά μόλις δεκάδες μέτρα μακριά. Αφού παρείχαν βοήθεια στον τραυματία, οι Σταθόπουλος και Μπάκας πήγαν στη διάρκεια της νύχτας σε γιάφκα στην Κυψέλη, απ’ όπου πήραν και μετέφεραν στο διαμέρισμα του Χολαργού σακίδια με όπλα και εκρηκτικά. Στο κείμενό του, ο Χατζηβασιλειάδης γράφει ότι κανείς από τους συγκατηγορούμενούς του δεν γνώριζε και επομένως δεν έχει ευθύνη για τα όπλα. «Ο σύντροφος, πρώην πολιτικός κρατούμενος, επίσης δεν γνώριζε τι είχε μεταφερθεί στο σπίτι του φίλου μου. Κανένας τους αλλά και κανένας άλλος δεν γνώριζε και δεν είχε ευθύνη για κανένα συγκεκριμένο αντικείμενο που είχα εγώ υπό τη φύλαξή μου».

Την ίδια ώρα, πάντως, στην επιστολή του ο Χατζηβασιλειάδης ξεδιπλώνει και τη δική του υπερασπιστική τακτική. Ισχυρίζεται ότι η «Επαναστατική Αυτοάμυνα» είχε αναστείλει τη δράση της ήδη από το 2017, λέει εμμέσως πλην σαφώς ότι ο ίδιος δεν ήταν μέλος της και καταλήγει με την επισήμανση ότι ο ίδιος είχε αναλάβει να φυλάξει τα όπλα για λόγους ιστορικής μνήμης: «Ηταν μια προσωπική πολιτική απόφαση για τη διαφύλαξη της ιστορίας της κοινωνικής αντίστασης». Σε ό,τι αφορά την αναστολή δράσης της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» γράφει επί λέξει ότι «η Επαναστατική Αυτοάμυνα έχει πάψει να υφίσταται ως πολιτικό σώμα, οργανωτική διεργασία και πρακτική δραστηριότητα ήδη από το 2017».

Στην αστυνομία, αντίθετα, ήταν και παραμένει διάχυτη η πεποίθηση ότι ο Χατζηβασιλειάδης και οι συνεργοί του σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατική ενέργεια χρησιμοποιώντας όπλα και εκρηκτικά που βρέθηκαν στα χέρια των τριών συλληφθέντων. Ακόμα οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής επισημαίνουν ορισμένα λάθη στο κείμενο του Χατζηβασιλειάδη. Λένε για παράδειγμα ότι προσπαθεί να πείσει ότι ο Βαγγέλης Σταθόπουλος δεν πήρε μέρος στην ένοπλη ληστεία, μολονότι στην κλεμμένη μηχανή με την οποία οι δράστες απομακρύνθηκαν από το πρακτορείο βρέθηκε το δακτυλικό αποτύπωμά του. Ακόμα επισημαίνουν ότι αν και ο Χατζηβασιλειάδης κάνει προσπάθεια να αποσυνδεθεί από την «Επαναστατική Αυτοάμυνα»,  συσχετίζει την υποτιθέμενη αναστολή δράσης της οργάνωσης με την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. στην κατάληψη Gare, της οποίας ήταν διαχειριστής. Τέλος ασκεί κριτική στην ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη της συντρόφου του και κλείνει με αναφορές στους «μάρτυρες» που σκοτώθηκαν πολεμώντας στη βόρεια Συρία. Ο ίδιος, εξάλλου, φέρεται να διατηρεί επαφές με κοινότητες αλλοδαπών από την Τουρκία και τη Συρία όπως επίσης και με Ελληνες αναρχικούς που την περίοδο 2016-2017 είχαν ταξιδέψει και πολεμήσει στη «Ροτζάβα». Οι αστυνομικοί βρίσκονται στο κατόπι του και θεωρούν ότι παραμένει στο Λεκανοπέδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή