Πλημμύρες: βαριές οι ευθύνες (και) της Νομαρχίας

Πλημμύρες: βαριές οι ευθύνες (και) της Νομαρχίας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευθύνες (και) για τη νομαρχία Ανατολικής Αττικής, προκύπτουν από το πόρισμα των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, καθώς διαπιστώνονται ελλείψεις και κακοτεχνίες σε έργα της περιοχής, που στάθηκαν αφορμή για τις τελευταίες πλημμύρες σε περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής.

Σύμφωνα με το πόρισμα των μηχανικών των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, οι επαρχιακοί δρόμοι στην περιοχή της κοινότητας Συκάμινου και Ωρωπού Αττικής έχουν σημαντική υπερύψωση έναντι του φυσικού εδάφους, με συνέπεια τα σπίτια να βρίσκονται χαμηλότερα από το επίπεδο του δρόμου κατά περίπου 70 πόντους. Επιπλέον οι δρόμοι αυτοί στερούνται αγωγών. «Ως εκ τούτου», αναφέρεται στο πόρισμα, «η υπερυψωμένη οδός λειτούργησε ως φράγμα στα όμβρια της ανάντι περιοχής, η οποία πλημμύρισε μέχρι το ύψος της επιφάνειας της οδού, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν και τα υφιστάμενα εντός αυτής σπίτια».

Στο ίδιο επίσης πόρισμα καταγράφεται ότι παλαιότερα στους δρόμους όπου παρουσιάστηκαν τα προβλήματα, υπήρχαν αγωγοί ομβρίων υδάτων, οι οποίοι όμως με την ανακατασκευή του δρόμου καλύφθηκαν.

Παρ’ ότι στο πόρισμα της περιφέρειας δεν αναφέρονται οι υπεύθυνοι και δεν καταλογίζονται ευθύνες, οι ελλείψεις και οι κακοτεχνίες που αναφέρονται αφορούν τομείς δράσεις των νομαρχιών και στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται για τη νομαρχία Ανατολικής Αττικής.

Η νομαρχία είναι υπεύθυνη τόσο για τη συντήρηση του επαρχιακού δικτύου, όσο και τη δημιουργία των αγωγών ομβρίων υδάτων, για τους οποίους όμως τόσο η νομαρχία, όσο και οι δήμοι και οι κοινότητες της περιοχής συχνά έχουν ζητήσει χρηματοδότηση για την κατασκευή σχετικών έργων. Πάντως το πόρισμα διαβιβάστηκε στον υπουργό Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδη προκειμένου να αποφασίσει για το αν θα καταλογίσει ευθύνες και σε ποιο επίπεδο.

Επίσης ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Μ. Κυριακίδης με έγγραφό του προς τη νομαρχία Ανατολικής Αττικής και τις πληγείσες κοινότητες, ζητεί να υποδείξουν συγκεκριμένα μέτρα και έργα για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.

Το πόρισμα αυτό έρχεται ουσιαστικά να συμπληρώσει αυτό των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο επίσης διαπίστωνε την έλλειψη σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή