Στο εδώλιο για «χαμένα» σκάφη- λαθρομετανάστες

Στο εδώλιο για «χαμένα» σκάφη- λαθρομετανάστες

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο επιχειρηματίες, ένας Λιβανέζος και ένας Ελληνας, ένας πρώην ναυτικός, ένα σκάφος στο βυθό και ένα άλλο «αγνοούμενο».

Ως πρωταγωνιστές μιας μυστηριώδους υπόθεσης κάθισαν χθες στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών κατηγορούμενοι για σωρεία αδικημάτων ο Ελληνας επιχειρηματίας Μιχάλης Παντελίδης, ο Λιβανέζος επιχειρηματίας Αλεξάντρε Σουέρι, ο πρώην αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού Ιωάννης Ζωγόπουλος και τέσσερις λιμενικοί. Το δικαστήριο έκρινε ένοχο μόνο τον Ζωγόπουλο, τον οποίο και καταδίκασε σε συνολική ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για κλοπή, απάτη κ.ά.

Ολα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 1995 όταν ο Σουέρι κατήγγειλε στις λιμενικές αρχές του Πειραιά την κλοπή του σκάφους του -«Κουίν»- από την μαρίνα του Αλίμου. Λίγες ημέρες μετά οι αρχές, εντοπίζουν στην Εύβοια ένα ιδίου τύπου σκάφος με το όνομα «Τέμπεστ», για το οποίο είχαν πληροφορίες ότι μετέφερε λαθρομετανάστες από την Τουρκία. Στο πλοίο επέβαινε ο Ζωγόπουλος, ο οποίος μόλις αντελήφθη τους λιμενικούς, έβαλε φωτιά και το βύθισε. Ωστόσο, συνελήφθη από το Λιμενικό γιατί όπως απεδείχθη μετέφερε 66 λαθρομετανάστες από την Τουρκία.

Λόγω της ομοιότητος των δύο σκαφών ερευνήθηκαν παράλληλα οι δύο υποθέσεις. Καταθέτοντας ο Σουέρι αναγνώρισε τον Ζωγόπουλο και εξήγησε ότι εκείνος είχε μεσολαβήσει για να αγοράσει ένα σκάφος με το όνομα «Τέμπεστ» από τον κ. Μιχάλη Παντελίδη, αγοραπωλησία η οποία όμως δεν έγινε. Οταν κλήθηκε ο Παντελίδης να καταθέσει είπε ότι όντως είχε πουλήσει το «Τεμπέστ» στον Σουέρι, μέσω του Ζωγόπουλου. Ομως, μήνες αργότερα ο Παντελίδης αναίρεσε την κατάθεσή του, λέγοντας ότι την έκανε υπό το καθεστώς απειλής και εξήγησε πως το σκάφος του έχει κλαπεί…

«Λύση Μπίστη»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή