Αναζητώντας το ξάφνιασμα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρακολουθώ το βίντεο που έφτιαξαν οι δύο εξαιρετικές συνάδελφοι στην «Καθημερινή», Μαρία Κατσουνάκη και Μαριάννα Κακαουνάκη, για τα 100 χρόνια της εφημερίδας – θα το βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.kathimerini.gr. Περιλαμβάνει δηλώσεις αναγνωστών, ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών που μας διαβάζουν με συνέπεια και είναι αυστηροί κριτές.

Στο διάρκειας 13 λεπτών βίντεο εξομολογούνται τι σημαίνει γι’ αυτούς η «Κ», ποια σχέση έχουν αναπτύξει μαζί της και για πόσα χρόνια, τι τους αρέσει και τι όχι, τι θα ήθελαν να είναι διαφορετικό, καλύτερο. Δεν στρογγυλεύουν τα λόγια τους.

Σε ένα σημείο μία κυρία λέει στις φίλες της ότι η «Καθημερινή» κατά καιρούς έχει πολύ όμορφες εμπνεύσεις και εξακολουθεί να δημοσιεύει πολύ ωραία πράγματα, θα επιθυμούσε όμως περισσότερο ξάφνιασμα. «Μου λείπει λίγο», λέει. «Τι εννοείς ξάφνιασμα», ρωτούν οι φίλες της, για να πάρουν την απάντηση «μα… αν το ήξερα δεν θα ήταν ξάφνιασμα».

Σκεφτόμουν αυτή τη φράση. Τι σημαίνει ξάφνιασμα σε μια εποχή που η πληροφορία διαχέεται ακαριαία και σε απίστευτες ποσότητες; Η απάντηση μπορεί να μην είναι εύκολη και, επιπλέον, με τι ξαφνιάζεται ο καθένας είναι και κάπως προσωπική υπόθεση. Το βέβαιο, όμως, είναι ότι στοίχημα για τις εφημερίδες σήμερα είναι να πάνε στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση απ’ αυτήν της γρήγορης πληροφορίας και των επιφανειακών αναλύσεων.

Πριν από δύο χρόνια ο Αμερικανός δημοσιογράφος Ρόναν Φάροου δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ το οποίο πυροδότησε το κίνημα του MeToo. Εργάστηκε γι’ αυτό εντατικά και αποκλειστικά για 10 μήνες, έγραψε περίπου 8.000 λέξεις. Σε μια συνέντευξή του αργότερα είχε πει ότι «λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δεν με ενδιέφερε καθόλου να κυκλοφορήσει γρήγορα η ιστορία. Με ενδιέφερε να κυκλοφορήσει σωστά».

Το ζητούμενο σήμερα είναι μια αργή, χρονοβόρος δημοσιογραφία, που προϋποθέτει έρευνα σε βάθος. Με την κρίση και τη συρρίκνωση που έχει υποστεί ο ελληνικός Τύπος τα τελευταία χρόνια, η προσήλωση σε μια δημοσιογραφία «βραδύτητας» θα ήταν πραγματικό ξάφνιασμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή