Περισσότερο φωτεινή η Αθήνα στις γιορτές

Περισσότερο φωτεινή η Αθήνα στις γιορτές

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια Αθήνα πιο φωτεινή από ποτέ φιλοδοξεί να προσφέρει στους Αθηναίους  η νέα δημοτική αρχή, συνδυάζοντας ίδιες και ιδιωτικές δυνάμεις. Χριστουγεννιάτικα δένδρα θα στηθούν συνολικά σε 30 πλατείες σε όλη την πόλη, ενώ θα φωταγωγηθούν και θα στολιστούν ακόμα 43 δρόμοι –πέραν όσων παραδοσιακά ντύνονται γιορτινά– μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» που εφαρμόζει ο δήμος.

Η Αθήνα κάθε χρόνο στολίζεται με υλικό που είχε προμηθευτεί τελευταία φορά ο Δήμος Αθηναίων στις αρχές της δεκαετίας του 2000, σε μια προσπάθεια φυσικά να μειωθούν οι δαπάνες σε εποχή οικονομικής στενότητας. Με το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» που εφαρμόζει ο δήμος, 19 μεγάλες εταιρείες, ιδρύματα, φορείς και σωματεία έχουν αναλάβει τον στολισμό και τον φωτισμό σε συγκεκριμένες περιοχές, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα στον Δήμο Αθηναίων να φωταγωγήσει με τις δικές του δυνάμεις και τα υλικά που έχει ήδη στη διάθεσή του αρκετές «καινούργιες» περιοχές, στις οποίες είτε δεν υπήρξε παλαιότερα εορταστικός φωτισμός είτε αυτός ήταν υποτυπώδης και δεν βοηθούσε στη δημιουργία χριστουγεννιάτικου κλίματος για μικρούς και μεγάλους.

Μάλιστα, ο δήμαρχος της πόλης, Κώστας Μπακογιάννης, παρουσιάζοντας χθες το συγκεκριμένο πρόγραμμα, τόνισε ότι η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για τη φροντίδα και την ανάδειξη της πόλης θα συνεχιστεί. «Δεν πρόκειται για περιστασιακή συνεργασία. Είναι η φιλοσοφία και η κουλτούρα με την οποία δουλεύει ο δήμος μας. Είναι η στρατηγική που θέλει μία Αθήνα απαλλαγμένη από ιδεοληψίες και προκαταλήψεις. Η πόλη που συνεργάζεται, που δημιουργεί συμμαχίες και προχωρά μπροστά, αλλάζει», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Ετσι, φέτος θα φωτιστούν για πρώτη φορά, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηναίων: Λεωφόρος Γαλατσίου (από Πατησίων έως τα όρια του Δήμου Αθηναίων), Αγίας Λαύρας (από πλ. Αγ. Αντωνίου έως λεωφόρο Γαλατσίου), Αντιγόνης (μετρό Σεπολίων), Αγίου Μελετίου (από τον Ι. Ν. Αγίου Μελετίου έως Πατησίων), Αγίας Ζώνης (από Φωκίωνος Νέγρη έως Καλλιφρονά), Ευελπίδων (από Πατησίων έως πλατεία Ειρήνης – Δικαστήρια), Ιπποκράτους (από Λ. Αλεξάνδρας έως Σόλωνος – Ακαδημίας), πλ. Κουμουνδούρου, Γλάδστωνος και πέριξ (πεζόδρομοι), Ζήνωνος – Γερανίου (πεζόδρομος), λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, Ιερά Οδός (από γραμμές τρένου έως Σπύρου Πάτση), Σπύρου Πάτση (από Ιερά Οδό έως Λαγκαδά), Νηλέως, Κειριαδών (από Χαμοστέρνας έως Σφηττιών), Ηούς, Ολυμπίου (πεζόδρομος), Δράκου (πεζόδρομος), Βουλιαγμένης (από κόμβο Καλλιρρόης έως Αγ. Ιωάννη), λ. Αρδηττού, πλ. Μεσολογγίου, Ηλία Ηλιού (από λ. Βουλιαγμένης έως Ηλιουπόλεως), Εμπεδοκλέους (από Αρχιμήδους έως πλ. Βαρνάβα), πλατεία Βαρνάβα, κόμβος Μεσογείων – Κατεχάκη, Ερατοσθένους, Φρύνης (από Υμηττού έως Ιλιάδος), Χρεμωνίδου, πλ. Μερκούρη, Λαρίσης (από λεωφόρο Κηφισίας έως Λ. Ριανκούρ), Μάχης Αναλάτου (από Κράτητος έως πλατεία Μάχης Αναλάτου), Τριπόλεως (από Λένορμαν έως Ετεοκλέους), πλ. Σ. Πέτρουλα, πλ. Αθ. Διάκου (Θυμαράκια), Τηλεφάνους (από Πλάτωνος έως Λένορμαν), πλατεία Παπαλουκά, πλατεία Χριστιανουπόλεως, πλ. Γκύζη, Ιακωβάτων (από Ράλλη έως Πατησίων), πλ. Μητροπόλεως, Μητροπόλεως (από πλατεία Συντάγματος έως πλατεία Μοναστηρακίου), πλατεία Καλλιγά.

Επίσης, θα στολιστούν εορταστικά για πρώτη φορά σε όλο το μήκος τους οι οδοί – λεωφόροι: Αχαρνών, Λιοσίων, Μιχαλακοπούλου, Τριών Ιεραρχών, Κυψέλης. Περισσότερες πληροφορίες για τις εταιρείες που έχουν αναλάβει τον φωτισμό και τον στολισμό της Αθήνας αλλά και το πώς λειτουργεί το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» στο www.adoptathens.gr.

Καθαρισμός της πλατείας Συντάγματος

Στην πλατεία Συντάγματος έφθασαν χθες τα συνεργεία καθαρισμού του Δήμου Αθηναίων προκειμένου να ξαναδώσουν στην ιστορική, πολυσύχναστη πλατεία λίγη από τη λάμψη που της αναλογεί εφόσον θα φιλοξενήσει το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης. Πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια καθαρισμού και ταυτόχρονα απολύμανσης της πλατείας Συντάγματος με τη συνδυασμένη χρήση ζεστού νερού μεγάλης πίεσης και ατμού, ένας οικολογικός τρόπος καθαρισμού, ώστε να προστατευτούν οι διερχόμενοι πολίτες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι χιλιάδες τσίχλες που βρίσκονται κολλημένες στα μάρμαρα της πλατείας, οι οποίες χρειάζεται χρόνος για να απομακρυνθούν μεθοδικά με ειδικά μηχανήματα, καθώς απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για να προστατευτούν τα μάρμαρα που την καλύπτουν. Ο καθαρισμός, η απολύμανση και η προετοιμασία αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα σε ένα δεκαήμερο, έτσι ώστε την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου να φωταγωγηθεί το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή