Καθησυχαστικοί οι Έλληνες σεισμολόγοι για τα 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία

Καθησυχαστικοί οι Έλληνες σεισμολόγοι για τα 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτεταμένες καταστροφές και τουλάχιστον 4 νεκρούς άφησε πίσω του ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε την  γειτονική Αλβανία λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα τοπική ώρα, με επίκεντρο περιοχή ανάμεσα στα Τίρανα και την παραλιακή πόλη του Δυρραχίου.

Οι Έλληνες καθηγητές εμφανίζονται καθησυχαστικοί,  τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τον ελλαδικό χώρο.

Στην Αλβανία μεταβαίνει το απόγευμα ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μαζί με τους καθηγητές Σπύρο Μαυρούλη και Παναγιώτη Καρύδη.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον ελλαδικό χώρο από τον σεισμό στη γειτονική χώρα, ενώ απέδωσε τις εκτεταμένες καταστροφές στην παλαιότητα των οικημάτων της περιοχής, αλλά και την ώρα της εκδήλωσης του.

«Θεωρώ ότι αυτός ο σεισμός δεν μπορεί να επηρεάσει τον ελληνικό χώρο, δεδομένου ότι υπάρχουν κάποιες δομές στα σύνορα Ελλάδας και Αλβανίας, οι οποίες δεν επιτρέπουν τη σεισμική δραστηριότητα από τη μία χώρα στην άλλη» τόνισε ο καθηγητής.

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών εξέφρασε ωστόσο τον προβληματισμό του λέγοντας ότι «έχουμε να κάνουμε με ένα γεγονός, το οποίο αποτελεί συνέχεια του γεγονότος που είχαμε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν είχε εκδηλωθεί μια παρόμοια σεισμική δόνηση μικρότερου μεγέθους στην ίδια περιοχή, η οποία μπερδεύει λίγο τα πράγματα. Αντί να πάμε σε ένα μειούμενο μέγεθος το μέγεθος αυξάνει και γι’ αυτό είμαστε λίγο προβληματισμένοι» και διευκρίνισε πως «περιμέναμε έναν μεγάλο σεισμό στην περιοχή μας, καθώς όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά».

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο καθηγητής της σεισμολογίας  στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Παπαζάχος, ως προς το εάν ο σεισμός 6.4 βαθμών στην Αλβανία μπορεί να ενεργοποιήσει ρήγματα στον ελληνικό χώρο.

«Δεν διατρέχουμε κανέναν τέτοιο κίνδυνο» τόνισε ο κ. Παπαζάχος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Το ρήγμα του Δυρραχίου είναι πολύ γνωστό σεισμικό κέντρο και η δραστηριότητά του γνωστή από την αρχαιότητα» ανέφερε.

Ερωτηθείς για το εάν αυτός ο σεισμός μπορεί να δώσει  τσουνάμι, λόγω και της ανοιχτής θάλασσας, απάντησε πως «μπορεί να προκαλέσει σχετικά μικρά κύματα με περιορισμένες επιπτώσεις, αλλά δεν μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι τύπου Ινδονησίας».

Ο κ. Παπαζάχος  απέδωσε τον ισχυρό σεισμό στην αδυσώπητη, σύγκρουση στα έγκατα της γης των λιθοσφαιρικών πλακών του Αιγαίου και της Απουλίας.

Οι δυο πλάκες «σπρώχνουν» η μια την άλλη και βορείως της Κεφαλονιάς έως την Αλβανία και το Μαυροβουνιο το κομμάτι του Αιγαίου υπερπηδάει αυτήν της Απουλίας προκαλώντας ισχυρούς σεισμούς στα εκεί ρήγματα.

Αναφερόμενος, τέλος, στις ζημιές που προκλήθηκαν αλλά και στις απώλειες ανθρώπινων ζωών, έκανε λόγο για κακές κατασκευές των κτιρίων σε αυτή τη χώρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή