ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρνητικοί στη Λέσβο για τις δομές

Αρνητικοί στη Λέσβο για τις δομές

Ομόφωνα «όχι» στη νέα δομή που εξήγγειλε η κυβέρνηση αποφάσισε το βράδυ της Δευτέρας, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση, το δημοτικό συμβούλιο Μυτιλήνης. Στη συνεδρίαση κλήθηκαν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων, συλλογικών φορέων, ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, ενώ παρευρέθησαν 200 πολίτες, σε μια διαδικασία με ένταση και λεκτικές επιθέσεις. Ας σημειωθεί ότι ομόφωνα «όχι» αποφάσισε και το δημοτικό συμβούλιο Χίου, ενώ το δημοτικό συμβούλιο Σάμου αποφάσισε την παραίτηση όλων των συμβούλων σε περίπτωση υλοποίησης της νέας δομής.

Σήμερα συνεδριάζει το περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου στη Χίο, όπου εκτός ημερησίας διάταξης θα τεθεί το ζήτημα για όλα τα νησιά. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι θα δημιουργηθούν νέες, κλειστού τύπου δομές και θα καταργηθούν οι υφιστάμενες στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου φαντάζουν όνειρο θερινής νύχτας – με όλους τους δημοτικούς συμβούλους να διαφωνούν με τη δημιουργία νέας δομής αιτούντων άσυλο, έστω και κλειστού τύπου. Κι αυτό γιατί αυτή την περίοδο το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας φιλοξενεί πάνω από 16.000 άτομα, οπότε θεωρείται βέβαιο ότι θα δημιουργηθεί μια παρόμοια δομή, η οποία θα γιγαντωθεί εξίσου.

Η εισήγηση της δημοτικής αρχής, η οποία και υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία είναι η εξής:

• Οχι επιπλέον δομή στον Δήμο Μυτιλήνης.

• Μαζική αποσυμφόρηση του νησιού.

• Φιλοξενία μεταναστών στη Μόρια στη δυναμικότητα των 2.800 ατόμων, όπως έχει σχεδιαστεί.

• Ελεγχος της λειτουργίας των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

• Ενίσχυση με προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας για αποτελεσματικότερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων.

Η απόφαση με «γεωγραφικό περιορισμό», ότι δηλαδή ο δήμος δεν επιθυμεί επιπλέον δομή στον Δήμο Μυτιλήνης, φαίνεται να «επιτρέπει» άρρητα τη δημιουργία νέας δομής στον έτερο δήμο του νησιού, αυτόν της Δυτικής Λέσβου, ο οποίος πρόσφατα αποφάσισε να βάλει «λουκέτο» στη μοναδική προσωρινή δομή στη Σκάλα Συκαμνιάς.

Πρόκειται για «σκληρό πόκερ». Εντός της επικράτειας του Δήμου Μυτιλήνης βρίσκονται το ΚΥΤ Μόριας, το ανοιχτό κέντρο του δήμου στον Καρά-Τεπέ, οι πρώην κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ, αλλά και διαμερίσματα ΜΚΟ – στις προαναφερθείσες δομές φιλοξενούνται αιτούντες άσυλο. Eχει διαρρεύσει επίσημα και ανεπίσημα αντίστοιχα η λειτουργία δύο νέων δομών, πάλι στον ίδιο δήμο: η δημιουργία δομής ανηλίκων στην Αγιάσο στη θέση Καμπούδι, με έργο που έχει αναλάβει να «τρέξει» το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, και η δημιουργία δομής κλειστού τύπου στη θέση «Πλάτη» στα Μυστεγνά.

Ο πρόεδρος των Μυστεγνών, Π. Κατζανός, ανέφερε στην «Κ» ότι οι κάτοικοι διαφωνούν με τη νέα δομή, καθώς «υπάρχουν στην περιοχή κρατικές εγκαταστάσεις εθνικής σημασίας, είναι βασική κτηνοτροφική ζώνη, στην οποία σταβλίζονται και βοσκούν περισσότερα από 4.000 ζώα, από τα οποία εξαρτάται η επιβίωση του μεγαλύτερου ποσοστού των ντόπιων, υπάρχει αξιόλογος αρχαιολογικός χώρος και προϊστορικός οικισμός, υδροβιότοποι, λατομική ζώνη και βρίσκεται ανάμεσα σε δύο τουριστικά αναπτυσσόμενες περιοχές, της Σκάλας Μυστεγνών και της Σκάλας Νέων Κυδωνιών».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Αγιάσου, Δ. Ρουγγέλη, εξηγώντας τη διαφωνία του συμβουλίου της, τόνισε ότι ο χώρος που επισκευάζεται για ανήλικους ή ενήλικους πρόσφυγες είναι κατάλληλος για να δημιουργηθεί γηροκομείο, όπως είχε αποφασιστεί παλιότερα, το οποίο μπορεί να εξυπηρετεί όλο το Βόρειο Αιγαίο.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του προέδρου της Μόριας, Ι. Μαστρογιάννη, ο οποίος ανέφερε: «Δεν θέλουμε το πρόβλημα της Μόριας να μετακινηθεί σε άλλη κοινότητα», προκρίνοντας να παραμείνει το ΚΥΤ, να λειτουργεί στα όρια της δυναμικότητάς του και να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης για αποσυμφόρηση.