Χωρίς κηδεία όσοι επιλέξουν την αποτέφρωση

Χωρίς κηδεία όσοι επιλέξουν την αποτέφρωση

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι επιλέξουν την αποτέφρωση, δεν θα έχουν κηδεία από την Εκκλησία. Αυτό ορίζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος σε τετρασέλιδο φυλλάδιο που θα μοιραστεί στους ναούς τις επόμενες ημέρες. «Τα νεκρά σώματα δεν είναι άχρηστα αντικείμενα, τα οποία πρέπει να παραδοθούν στη φωτιά και στον θρυμματισμό» λέει, ενώ στη θέση περί  κορεσμένων κοιμητηρίων, η ΔΙΣ προτείνει την ίδρυση νέων κοιμητηρίων.

Ειδικότερα, η θέση της Εκκλησίας κατά της αποτέφρωσης είναι γνωστή και διατυπωμένη επισήμως δύο φορές μέσα στην τελευταία πενταετία. Ενδεικτικά, το 2014 η σχετική εγκύκλιος που εστάλη τότε στις μητροπόλεις ανέφερε ότι «η Εκκλησία δεν δέχεται για τα μέλη της την αποτέφρωση του σώματος», προσθέτοντας πως «η αποτέφρωση του σώματος δεν είναι σύμφωνη προς την πράξη και παράδοση της Εκκλησίας για θεολογικούς, κανονικούς και ανθρωπολογικούς λόγους». Πάντως, σύμφωνα με την εγκύκλιο, επιτρεπόταν στους μητροπολίτες να δώσουν την άδεια για τέλεση τρισάγιου, κάτι που γινόταν μέχρι σήμερα πριν από τη μεταφορά και αποτέφρωση στο εξωτερικό. Το 2016 η ΔΙΣ τοποθετήθηκε εκ νέου επί του θέματος.

Μετά την πρόσφατη λειτουργία του πρώτου αποτεφρωτηρίου στη χώρα, στη Ριτσώνα, η ΔΙΣ επανέλαβε τη θέση της. Σε φυλλάδιο, «Προς τον Λαό» όπως ονομάζεται, που θα μοιραστεί στους πιστούς από τις μητροπόλεις, η ΔΙΣ αναφέρει ότι «τα νεκρά σώματα δεν είναι απορρίμματα! Δεν είναι άχρηστα αντικείμενα, τα οποία πρέπει να παραδοθούν στη φωτιά». Μάλιστα, περιγράφει με λεπτομέρεια τα δύο στάδια της «κατ’ ευφημισμόν “αποτέφρωσης”», όπως λέει, τα οποία αφορούν την καύση του νεκρού σώματος και την κονιορτοποίηση του ανθρώπινου σκελετού σε ειδικό μίξερ που μετατρέπει τα οστά σε σκόνη. Αυτή η σκόνη είναι το τελικό προϊόν της διαδικασίας αυτής που «δεν διαφέρει και πολύ από την ανακύκλωση απορριμμάτων».

Η Ιερά Σύνοδος παρατηρεί ακόμα ότι «η Εκκλησία ως κοινότητα, που είναι κατ’ εξοχήν χώρος ελευθερίας, δεν καταναγκάζει κανέναν άνθρωπο να τηρεί τις παραδόσεις της. Εχει, όμως, το δικαίωμα να θεωρήσει την καύση μεταχείριση αντίθετη προς τις αρχές, την παράδοση και τα έθιμά της» και γι’ αυτόν τον λόγο «προφανώς όσοι δεν θέλουν να ακολουθήσουν την παράδοση της Εκκλησίας, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν την αποτέφρωση, οπότε δεν θα τύχουν Εξοδίου Ακολουθίας (Κηδείας) από την Εκκλησία».

Στα επιχειρήματα ότι η ίδια θέλει έσοδα από τις κηδείες, η ΔΙΣ απαντά ότι είναι οι δήμοι που λειτουργούν τα κοιμητήρια και εισπράττουν τα τέλη από τις ταφές και τα οστεοφυλάκια. Επίσης, ζητεί να βελτιωθούν οι συνθήκες στα δημοτικά κοιμητήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή