Λιγότερα περιστατικά έιτζ το 2019

Λιγότερα περιστατικά έιτζ το 2019

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα υποχώρηση της επιδημίας του έιτζ στη χώρα μας καταγράφεται το 2019, μία χρονιά κατά την οποία τα νέα περιστατικά HIV λοίμωξης που καταγράφηκαν είναι τα χαμηλότερα της τελευταίας δεκαετίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τους πρώτους δέκα μήνες του 2019, διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν 473 περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του έιτζ, ή αλλιώς 4,4 νέα περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού. Σημειώνεται ότι τα προηγούμενα εννέα χρόνια η αντίστοιχη αναλογία κυμάνθηκε από 4,8 νέα περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού το 2010 έως 9,2 ανά 100.000 πληθυσμού το 2012, όταν και κορυφώθηκε η επιδημία στους χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

Κυρίαρχος τρόπος μετάδοσης του ιού παραμένει η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη μεταξύ ανδρών (41,9% των νέων περιστατικών) και ακολουθεί η ετεροφυλοφιλική σεξουαλική επαφή (28,54%) και η χρήση ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών (8,25%). Συγκρίνοντας τα δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας, οι νέες HIV λοιμώξεις φαίνεται να υποχωρούν μεταξύ των ομοφυλόφιλων ανδρών (το 2010 αφορούσαν το 62,36% των νέων περιστατικών), και να αυξάνουν μεταξύ των ετεροφυλόφιλων (18,9% ήταν το 2010). Αν και ο αριθμός των νέων διαγνώσεων στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με την περίοδο της επιδημίας του 2011-2013, δεν έχει προσεγγίσει τα προ επιδημίας επίπεδα.

Λιγότερα περιστατικά έιτζ το 2019-1

Η μείωση των νέων περιστατικών μόλυνσης από τον ιό του έιτζ φαίνεται να αφορά κυρίως τον ελληνικό πληθυσμό (266 νέα περιστατικά το πρώτο δεκάμηνο του 2019 έναντι 403 το αντίστοιχο διάστημα του 2018). Αντίθετα, το ποσοστό των νέων διαγνώσεων ατόμων αλλοδαπής εθνικότητας αυξάνεται σταθερά μετά το 2015, φθάνοντας το 2019 το 43%. Από το 2017 και έπειτα, η πλειονότητα των νέων διαγνώσεων σε αλλοδαπούς αφορά σε άτομα από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την HIV λοίμωξη στη χώρα μας αλλά και τα «αγκάθια» στην εργαστηριακή παρακολούθηση των ατόμων που ζουν με τον ιό του έιτζ, παρουσίασαν χθες οι ειδικοί επιστήμονες της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του Εϊτζ, με αφορμή το 31ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εϊτζ που ξεκινά αύριο στην Αθήνα (ξενοδοχείο Κάραβελ). Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της Εταιρείας Μάριος Κ. Λαζανάς, επί σχεδόν 4,5 χρόνια υπάρχουν σοβαρά εμπόδια στη διενέργεια βασικών εργαστηριακών εξετάσεων. Συγκεκριμένα, δεν διενεργείται ή διενεργείται με μεγάλη καθυστέρηση –λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης και γραφειοκρατικών εμποδίων στην προμήθεια των αντιδραστηρίων– η εξέταση για το ιικό φορτίο HIV, και η οποία πρέπει να γίνεται δύο φορές τον χρόνο για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας που λαμβάνει το άτομο που ζει με τον ιό. «Μόλις χθες με κάλεσαν από μεγάλο νοσοκομείο που παρακολουθεί πολλά άτομα τα οποία έχουν μολυνθεί από τον ιό, και το οποίο λόγω έλλειψης χρημάτων δεν διενεργεί πλέον εξέταση για τον αριθμό των CD4 κυττάρων, η οποία δείχνει πόσο έχει επηρεαστεί από τη λοίμωξη το ανοσοποιητικό σύστημα», σημείωσε ο κ. Λαζανάς. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή