ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα μήνυση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

nea-minysi-gia-ti-foniki-pyrkagia-sto-mati-2350330

Την απόδοση δικαιοσύνης για τα θύματα στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ζητούν με νέα μήνυση που υπέβαλαν στον Αρειο Πάγο δύο ακόμα παιδιά που έχασαν τους δικούς τους από την πύρινη λαίλαπα.

Οι συγγενείς των δύο θυμάτων, που περιλαμβάνονται στον μακάβριο κατάλογο των 102 θυμάτων, στρέφεται σε βάρος δύο πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι εγκαλούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, έκθεση (κακουργήματα) και παράβαση καθήκοντος.

Οι συγγενείς των άτυχων γυναικών επικαλούνται μία σειρά από στοιχεία που κατά την άποψη τους καταδεικνύουν ότι «ο θάνατος δεκάδων συμπολιτών μας θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, εάν ο κρατικός μηχανισμός και οι λειτουργοί του ενεργούσαν υπεύθυνα, όπως ο νόμος ορίζει».

Οι μηνυτές εστιάζουν στο κρίσιμο ζήτημα της αξιοποίησης των εναερίων μέσων τις ώρες της φωτιάς αναφέροντας ότι: «από τις 7 το βράδυ της 23ης Ιουλίου του 2018, οπότε είχε μειωθεί αισθητά η ταχύτητα του ανέμου, μπορούσαν, σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα, να απογειωθούν τα ελικόπτερα για να διασώσουν, στέλνοντας ταυτόχρονα την ακριβή εικόνα στο ενιαίο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων και διάσωσης. Όπως δεν το έπραξαν!»

Επίσης, αναφέρουν ότι η υπηρεσία εναερίων μέσων της ΕΛ.ΑΣ. «έκλεισε στις 9 δηλαδή την ημέρα της απόλυτης καταστροφής αποφασίστηκε από τους εγκαλούμενους να τηρηθεί το σύνηθες ωράριο».

Με βάση αυτά τα δεδομένα προτείνεται η εξέταση πέντε νέων μαρτύρων, αξιωματικών στην υπηρεσία νέων μέσων από τον ανακριτή που διενεργεί για την έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος της οικογένειας δήλωσε «ακόμα βρίσκουμε στοιχεία, τρομακτικής σημαντικότητας τα οποία βάζουνε στο κάδρο και άλλον κατηγορούμενο. Όσο μπορούμε κάποιοι δεν θα επιτρέψουμε ούτε να ξεχαστεί, ούτε να κουκουλωθεί η υπόθεση για το Μάτι».

Ο Έκτορας Διαμαντίδης, εκ των μηνυτών, δήλωσε ότι έχασε τη μητέρα του χωρίς να φταίει σε κάτι. «Ελπίζω να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Τρέχω να σωθώ, καίγομαι, ήταν τα λόγια της στην τελευταία μας επικοινωνία».