Η πλατφόρμα που «ταιριάζει» εργαζόμενο με συγκεκριμένη θέση επιχειρήσεων

Η πλατφόρμα που «ταιριάζει» εργαζόμενο με συγκεκριμένη θέση επιχειρήσεων

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι επιχειρήσεις είναι οι άνθρωποι που τις απαρτίζουν» θα πει πάνω στην κουβέντα μας ο Μάρκελλος Διορινός και το πρώτο που σκέφτομαι είναι ότι η φράση αυτή ακούγεται στην Ελλάδα το ίδιο «εξωτική» όσο και το όνομά του. Ομως, ο νεαρός επιχειρηματίας επιμένει: «Οι εργαζόμενοι είναι το θεμέλιο μιας επιχείρησης. Κι αυτό αρχίζει να γίνεται αντιληπτό παγκοσμίως. Η επιλογή προσωπικού είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ».

Αυτό αποκαλύπτει και η θεαματική επιτυχία που καταγράφει μέσα σε λίγους μόνο μήνες ζωής η Bryq, η startup που ίδρυσε ο κ. Διορινός, η οποία βοηθά τις επιχειρήσεις στην επιλογή προσωπικού, παρέχοντάς τους ένα πρωτοποριακό εργαλείο αξιολόγησης που «ταιριάζει» καλύτερα τις ικανότητες και τα γνωρίσματα των υποψηφίων με τα χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις κάθε θέσης. Η ιδέα προέκυψε όπως… οι περισσότερες ιδέες. Από προσωπική εμπειρία. «Πριν από 11 χρόνια συνεργαζόμουν με την Upstream (σ.σ. ελληνική πολυεθνική στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών), στην οποία είχα τη χαρά να διαχειρίζομαι μια διεθνή ομάδα από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Βραζιλία, τη Γκάνα, τη Νότιο Αφρική, το Βιετνάμ και αλλού», λέει στην «Κ» ο Μάρκελλος Διορινός. «Ψάχναμε συνεχώς για ταλέντα. Ανοιγαν θέσεις, λαμβάναμε βιογραφικά, έφτιαχνα το HR shortlists υποψηφίων, συζητούσαμε μαζί τους. Διαπίστωνα ότι πολλοί που έφταναν μέχρι αυτή τη διαδικασία δεν είχαν πρόβλημα στα skills, αλλά σε αυτό που ονομάζουμε personality fit». Το πόσο ταίριαζαν δηλαδή με τη νοοτροπία της επιχείρησης και ειδικότερα με τα χαρακτηριστικά της θέσης. «Σκεφτόμουν ότι έπρεπε να υπάρχει καλύτερος τρόπος να βρίσκουμε προσωπικό, να ανακαλύπτουμε το ταλέντο που δεν μπορεί να αποτυπωθεί στο βιογραφικό».

Τρία χρόνια «πάλευε», όπως λέει, με αυτή την ιδέα μαζί με την ομάδα του. Μελέτησε όλη τη διαθέσιμη βιβλιογραφία γύρω από τον τομέα των προσλήψεων, τις έρευνες, τα στατιστικά. «Ψάχναμε την απάντηση στο ερώτημα “τι είναι αυτό που σε κάνει να βρεις τον σωστό άνθρωπο;”. Στη διαδικασία αυτή συναντήσαμε πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία. Οπως ότι από τους ανθρώπους που φεύγουν από μια δουλειά, το 89% αποχωρεί εξαιτίας του personality fit. Μόνο το 11% για τα προσόντα του». Ενα βιογραφικό λέει μόνο τη μισή αλήθεια, υποστηρίζουν οι άνθρωποι της Bryq. «Τα βιογραφικά δεν είναι αξιόπιστα. Δεν μπορώ να βασιστώ ότι μου περιγράφουν σωστά τον άνθρωπο που έχω απέναντί μου. Υπάρχουν πολλά εργαλεία προσλήψεων που χρησιμοποιούν ως βάση τα βιογραφικά. Είναι, όμως, σαν να ζητάμε από το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού να αποκρυπτογραφήσει κάτι που δεν είναι ακριβές», εξηγεί ο Μάρκελλος Διορινός. «Η λύση είναι να πάρουμε καθαρά δεδομένα, άρα να πάμε στην πηγή, στον υποψήφιο. Αντί όμως να πάρουμε ένα έγγραφο που ζητάμε από τον υποψήφιο να “πουλήσει” τον εαυτό του, του ζητάμε να περάσει ένα τεστ, μια αξιολόγηση που μετράει και τις γνωστικές δεξιότητες, τη δυνατότητα δηλαδή να διαχειρίζεται νούμερα, λέξεις, την προσοχή στη λεπτομέρεια, αλλά και που καταγράφει στοιχεία της προσωπικότητας». Ταυτόχρονα, η επιχείρηση δημιουργεί προφίλ για την κάθε θέση: τι χρειάζεται για να είναι κάποιος πετυχημένος σε αυτή; «Στο τέλος, αντί να δώσουμε “βαθμό” ή να πούμε ότι ένας υποψήφιος είναι καλός ή κακός, λέμε ότι ταιριάζει περισσότερο με την τάδε θέση. Δημιουργούμε το match μεταξύ θέσης και υποψηφίων, οπότε αντί το HR στο τέλος να πρέπει να δει 100 βιογραφικά, να έχει να δει μια ταξινομημένη λίστα». Η ιδέα είναι απλή: όλοι είμαστε καλοί σε κάτι. Αρκεί να το βρούμε.

Διαφάνεια

Το καινοτόμο εργαλείο (που οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιούν με μηνιαία συνδρομή) αφενός διευκολύνει τις επιχειρήσεις να εξοικονομούν χρόνο παίρνοντας συνέντευξη μόνο από τους top υποψηφίους και αφετέρου εξασφαλίζει τη διαφάνεια της διαδικασίας προσλήψεων αφαιρώντας το «αγκάθι» των προκαταλήψεων. «Αν σκεφθείς ότι ένας υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού διαβάζει ένα βιογραφικό μέσα σε κατά μέσον όρο… 7 δευτερόλεπτα, καταλαβαίνεις ότι αυτή η διαδικασία ενέχει τον κίνδυνο συνειδητής ή ασυνείδητης προκατάληψης, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό». Οπως λέει ο κ. Διορινός, για παράδειγμα, βλέπουμε συχνά γυναίκες να μη φτάνουν στην τελική shortlist των υποψηφίων. «Με το εργαλείο αυτό εξαλείφονται αυτές οι διακρίσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή