Η λίμνη του Μόρνου, τα λύματα και η αναζήτηση ενός δισ. δρχ.

Η λίμνη του Μόρνου, τα λύματα και η αναζήτηση ενός δισ. δρχ.

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη «Λίμνη» του Μόρνου, στον ευπαθή και πολύτιμο ταμιευτήρα όπου αποθηκεύεται το νερό που καλύπτει τις ανάγκες ύδρευσης της πρωτεύουσας ρίπτονται λύματα από το Λιδωρίκι και όλα τα παραλίμνια χωριά. Αυτό καταγγέλλει στην «K» ο δήμαρχος της πόλης υποστηρίζοντας ότι λύση υπάρχει -και πρέπει να δοθεί άμεσα- αρκεί να εκταμιευθεί το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου δραχμών.

Οσοι γνωρίζουν την περιοχή καλά λένε ότι από το 1972, που ολοκληρώθηκε το έργο της λίμνης, πέρασαν πολλά χρόνια (μόλις το 1996) έως ότου αποκτήσει η περιοχή εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού β’ βαθμού. Το έργο αυτό σχεδιάστηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ και κατασκευάστηκε από τη Νομαρχία μόλις 700 μέτρα μακριά από τη λίμνη.

Οταν όμως ήρθε η στιγμή να δοθεί άδεια λειτουργίας το όλο θέμα «σκάλωσε» αφού ο Νόμος ήταν σαφής και επέβαλε απόσταση τουλάχιστον 10 χιλιομέτρων των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού από την λίμνη. Αποτέλεσμα: ο βιολογικός καθαρισμός δεν επετέλεσε ποτέ το έργο για το οποίο κατασκευάστηκε. Παρέμεινε ένα… γιαπί. Από τη πλευρά της η Νομαρχία επέμενε να μην παραχωρεί άδεια λειτουργίας σε ένα έργο «παράνομο», που όμως η ίδια είχε κατασκευάσει. «Η ΕΥΔΑΠ προσφέρθηκε να άρει το αδιέξοδο», λέει ο δήμαρχος Λιδωρικίου κ. Γιώργος Κουλούλας «και να ζητήσει έστω προσωρινή άδεια λειτουργίας από τη Νομαρχία. Αλλά και πάλι η Νομαρχία δεν εκάμφθη».

«Και όμως λύση υπάρχει! Αν αποφασίσει η Πολιτεία να εκταμιεύσει το ποσό του ενός δισ. δρχ.», λέει ο κ. Κουλούλας «θα κατασκευαστεί ένας αγωγός μήκους 5-6 χιλιομέτρων που θα μεταφέρει τα επεξεργασμένα λύματα του βιολογικού καθαρισμού στον Κάμπο του Βελά».

«Αν και η Ευρωπαϊκή Ενωση επιτρέπει να χύνονται λύματα σε ταμιευτήρες -ακριβώς γιατί υπάρχει μεγάλη διασπορά και κατάλληλη επεξεργασία- εμείς δεν θα αφήσουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στον Μόρνο», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ. Διον. Ξένος. «Ηδη η ΕΥΔΑΠ έχει χρηματοδοτήσει τις μελέτες και μένει να βρεθούν χρήματα για να πραγματοποιηθεί ο αγωγός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή