Η Ν.Δ. προτείνει απεξάρτηση των τοξικομανών και σε ιδιωτικές κλινικές

Η Ν.Δ. προτείνει απεξάρτηση των τοξικομανών και σε ιδιωτικές κλινικές

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απεξάρτηση των τοξικομανών και στον ιδιωτικό τομέα υγείας με οικονομική κάλυψη από την κοινωνική ασφάλιση, προτείνει η Νέα Δημοκρατία ως τρόπο αντιμετώπισης της έλλειψης ικανοποιητικού αριθμού ειδικών κέντρων απεξάρτησης, που έχει αποτέλεσμα οι λίστες αναμονής να αριθμούν έως και 4.000 άτομα.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο συντονιστής ΟΔΕ Κοινωνικών Υποθέσεων της Ν.Δ. κ. Νικήτας Κακλαμάνης και ο υπεύθυνος τομέα Υγείας-Πρόνοιας για τα Ναρκωτικά κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης, κατηγόρησαν για «εθελοτυφλία» αλλά και «φαρισαϊσμό άνευ προηγουμένου» την ελληνική πολιτεία σε ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα, καθώς όπως είπαν η διαδικασία εισαγωγής των εξαρτημένων ατόμων σε ιδιωτικές κλινικές για σωματική απεξάρτηση είναι σύνηθες φαινόμενο, παρά το ότι δεν το επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία, χωρίς ειδική έγκριση του υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Κακλαμάνης αναφερόμενος στην ψυχιατρική κλινική «Κασταλία» -ιδιοκτησίας Πέτρου Λυμπέρη- χαρακτήρισε «ψευδείς» τις δηλώσεις της πρώην υφυπουργού Υγείας κ. Χριστίνας Σπυράκη σύμφωνα με τις οποίες αποκαλύφθηκε ξαφνικά ότι γινόταν παρανόμως σωματική απεξάρτηση, καθώς, όπως είπε, το γεγονός ήταν γνωστό τουλάχιστον από το 1995.

Για του λόγου το αληθές ο κ. Κακλαμάνης προσκόμισε πόρισμα των επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας με ημερομηνία 10 Φεβρουαρίου του 1995, σύμφωνα με το οποίο στην «Κασταλία» νοσηλεύονταν τοξικομανείς για απεξάρτηση στους οποίους χορηγούντο ειδικές ουσίες για την αντιμετώπιση των στερητικών συμπτωμάτων.

Ο κ. Κιλτίδης αναπτύσσοντας την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι πρέπει η σωματική απεξάρτηση να γίνεται τόσο στις ψυχιατρικές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων όσο και σε ιδιωτικές κλινικές πάντα με κάλυψη από την κοινωνική ασφάλιση. Γι’ αυτό το λόγο πρότεινε μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός αυστηρού θεσμικού πλαίσιου ποιοτικού ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενίσχυση του κρατικού φορέα, οικονομική ή φορολογική βοήθεια προς τις μικρές ιδιωτικές κλινικές ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να ανταποκριθούν σε αυτόν το ρόλο. Παράλληλα, η περαιτέρω ψυχική-κοινωνική υποστήριξη να γίνεται μέσα από δομές κρατικές όπως π.χ. το ΚΕΘΕΑ, χωρίς να αποκλειστούν και οι ιδιωτικοί φορείς.

Εως τότε, όμως, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή: Ιδιαιτέρως, τη στιγμή, που καταγράφονται υπερβάσεις των ορίων ασφαλείας!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή