Να μάθουμε να ζούμε και με… μετασεισμούς

Να μάθουμε να ζούμε και με… μετασεισμούς

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετασεισμός ήταν… και πέρασε. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας, σχετικά με τα «καθυστερημένα» 4,5 Ρίχτερ, προχθές το βράδυ, που ανησύχησαν τους Αθηναίους. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στο γνωστό εστιακό χώρο που «έδωσε» τα 5,9 Ρίχτερ το 1999, τις νοτιοδυτικές παρυφές της Πάρνηθας και έγινε αισθητός σε όλη την Αττική, αλλά και στους γειτονικούς νομούς.

«Η επιστημονική έρευνα διεθνώς τα τελευταία χρόνια, με τη σταδιακή βελτίωση των συστημάτων παρακολούθησης, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένας ισχυρός κύριος σεισμός παράγει μετασεισμούς για αρκετά χρόνια. Αρα ο τελευταίος μετασεισμός της Πάρνηθας δεν είναι ασυνήθιστος για τους επιστήμονες», λέει στην «K» ο σεισμολόγος-ερευνητής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Μάλιστα την ίδια ημέρα σημειώθηκε και μια δόνηση μεγέθους 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κοζάνη, η οποία ήταν μετασεισμός της κύριας δόνησης, της 13ης Μαΐου 1995. Το φαινόμενο μπορεί να έχει μια μεγάλη χρονική διάρκεια, πλην όμως η εμφάνισή του μειώνεται σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου. Αυτό που πρέπει να κατανοήσει το ευρύ κοινό, λοιπόν, είναι ότι στην περίπτωση της Πάρνηθας είναι δυνατόν να έχουμε και άλλους τέτοιους μετασεισμούς στο μέλλον. Δεν είναι, όμως, ικανοί να μας απειλήσουν, καθώς το μέγεθός τους θα είναι πολύ μικρό για να προκαλέσει βλάβη».

Οπως επίσης φυσιολογικό θεωρείται να γίνονται σεισμικές δονήσεις όπως αυτή της Πάρνηθας ιδιαίτερα αισθητές σε μεγάλη απόσταση. «Καταρχήν, το μέγεθος ήταν αρκετά σημαντικό σε σχέση με τους προηγούμενους μετασεισμούς», εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος. «Επιπλέον, το επίκεντρο ήταν κοντά στην πυκνοκατοικημένη Αθήνα, ενώ το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μικρό -υπολογίζουμε περίπου στα έντεκα χιλιόμετρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή