Το «εμπόδιο» που άλλαξε τα δεδομένα

Το «εμπόδιο» που άλλαξε τα δεδομένα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρειάστηκαν 6.000 κυβικά μέτρα σκυρόδεμα, 800 τόνοι χάλυβα και 140 χιλιόμετρα κονσερτίνας για την κατασκευή του. Στη φάση πλήρους ανάπτυξης των συνεργείων 45 άτομα δούλευαν εκεί την ημέρα. Στην τυπική γλώσσα της προκήρυξης και των τεχνικών προδιαγραφών το έργο ονομάστηκε «τεχνητό εμπόδιο στο χερσαίο τμήμα της ελληνοτουρκικής μεθορίου». Τον Δεκέμβριο του 2012, έπειτα από επτά μήνες εργασιών ο «φράχτης του Εβρου» ήταν πλέον έτοιμος. Ανάμεσα στη διπλή περίφραξή του τοποθετήθηκαν λεπιδοφόρα και κολουροειδή συρματοπλέγματα με σκοπό να αποτρέψουν την παράτυπη διάσχιση των συνόρων.

Ο φράχτης καλύπτει μία απόσταση 10,3 χιλιομέτρων και στοίχισε 3 εκατομμύρια ευρώ. Εχει ως σημείο εκκίνησης τη Μεθοριακή Πυραμίδα 2, κοντά στον συνοριακό σταθμό των Καστανιών, και εκτείνεται έως τη Μεθοριακή Πυραμίδα 23, όπου συναντάει τον ποταμό Εβρο. Ο Πέτρος Δαγρές, πρόεδρος της κατασκευάστριας εταιρείας που είχε αναλάβει την ανέγερσή του, είχε δηλώσει πέρυσι στην «Κ» με αφορμή τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία ότι το μόνο χερσαίο κομμάτι που δεν καλύφθηκε φτάνει περίπου τα 500 μέτρα. Κατά τον ίδιο, δεν είχε τεθεί ως ζήτημα η περίφραξη αυτού του σημείου στις τεχνικές προδιαγραφές του έργου, ούτε κατά τη φάση της κατασκευής. Η ερμηνεία που είχε δώσει ο κ. Δαγρές για αυτή την επιλογή είναι ότι το συγκεκριμένο μέρος βρίσκεται κοντά στο ελληνικό και στο τουρκικό φυλάκιο και υπάρχει καλή εποπτεία της περιοχής.

Η δημόσια διαβούλευση των μελετών για το τεχνητό εμπόδιο στον Εβρο είχε κρατήσει 16 ημέρες τον Αύγουστο του 2011. Αφού ολοκληρώθηκε και η διαδικασία του διαγωνισμού, η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2012. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Μάιο του ίδιου έτους. Η εξωτερική περίφραξη, βάσει των προδιαγραφών του φράχτη, έχει ύψος 2,5 μέτρα. Η δεύτερη περίφραξη, εσωτερικά στην ελληνική πλευρά, φτάνει σε ύψος τα 3 μέτρα. Η απόσταση μεταξύ τους είναι 1,20 μ. Οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου προέβλεπαν ακόμη ότι στο νότιο άκρο της συνοριακής γραμμής θα κλαδεύονταν σε διάσπαρτα σημεία τα μεγάλα δένδρα μέχρι το ύψος των 4 μέτρων και οι κορμοί τους θα επενδύονταν με κονσερτίνα-σερπαντίνα ως πρόσθετο μέτρο αποτροπής.

Η ανέγερση του φράχτη δεν σταμάτησε, αλλά περιόρισε τις μεταναστευτικές ροές από τα χερσαία σύνορα. Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία που είχαν δοθεί στην «Κ» από την αστυνομική διεύθυνση Ορεστιάδας, το 2010 είχαν συλληφθεί 26.000 άνθρωποι στα χερσαία σύνορα, ενώ τους εννέα πρώτους μήνες του 2015 οι συλληφθέντες στο ίδιο σημείο έφταναν τους 1.300. Τα κυκλώματα διακίνησης, πάντως, αναζήτησαν εναλλακτικές διαδρομές, εστιάζοντας όπως φάνηκε τα επόμενα χρόνια στο επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή