Απαγόρευση κυκλοφορίας παρτίδων φαρμάκου Τ4

Απαγόρευση κυκλοφορίας παρτίδων φαρμάκου Τ4

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απαγόρευση διάθεσης και διακίνησης συγκεκριμένων παρτίδων του φαρμάκου Τ4, της εταιρείας UNI-FARMA, αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, τονίζοντας ότι οι ασθενείς θα πρέπει να απευθυνθούν στον θεράποντα ιατρό τους προκειμένου να τους συστήσει την ενδεδειγμένη για την περίπτωσή τους θεραπεία. Το συγκεκριμένο φάρμακο χορηγείται σε ασθενείς με παθήσεις του θυρεοειδούς, όμως το τελευταίο διάστημα ο ΕΟΦ έγινε αποδέκτης πληθώρας καταγγελιών από ενδοκρινολόγους και ασθενείς σύμφωνα με τις οποίες το προϊόν εμφάνιζε ξαφνικά μειωμένη θεραπευτική αποτελεσματικότητα.

Οπως διαπίστωσε ο Οργανισμός, το πρόβλημα φαίνεται να οφείλεται στη μεγάλη απόκλιση διαλυτοποίησης που παρουσιάζει η νέα τροποποιημένη σύνθεση του προϊόντος Τ4 σε σχέση με την αποτελεσματική παλαιά σύνθεση. Και πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΕΟΦ σε χθεσινή του ανακοίνωση τονίζει «στον τεχνικό φάκελο που κατέθεσε η εταιρεία τα δισκία με την παλαιά και τη νέα σύνθεση παρουσιάζονται παραδόξως να έχουν σχεδόν ταυτόσημη διαλυτοποίηση». Οσον αφορά στα φαρμακεία, ο ΕΟΦ έχει ζητήσει από την 5η Νοεμβρίου την απόσυρση των δισκίων Τ4 που αναφέρουν ως ημερομηνία λήξης τον Οκτώβριο του 2003 και μετά, ενώ οι φαρμακαποθήκες ζητούν η επιστροφή των συγκεκριμένων παρτίδων να γίνει έως την 30ή Νοεμβρίου 2001.

Πάντως, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Δημήτρης Βαγιωνάς, μιλώντας στην «K», τονίζει ότι είναι ασαφές ποια ακριβώς φάρμακα πρέπει να αποσυρθούν και ποια μπορούν να χορηγούνται κανονικά. Οπως επισημαίνει υπάρχουν δύο φάρμακα που μπορούν να χορηγηθούν αντί του Τ4. Πρόκειται για το Θιρορμόν και το Θίρο 4, στα οποία όμως παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις στην αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες του κ. Βαγιωνά, το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) έχει αναλάβει την εισαγωγή των συγκεκριμένων φαρμάκων, τα οποία όμως ενώ στη χώρα μας πωλούνται 450 δραχμές, θα τα εισάγει με 1.400-1.500 δραχμές.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι οι μάνατζερ δεν είναι απλώς δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά δημόσιοι λειτουργοί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με υψηλά καθήκοντα και ευθύνες. Οσον αφορά το ωράριό τους είπε ότι είναι 24ωρης διάρκειας, επισημαίνοντας ότι θα είναι όχι απλά αυστηρός αλλά αμείλικτος σε τυχόν παρεκτροπές. «Ούτε να το σκεφθεί κανείς από εσάς ότι μπήκε στο σύστημα για να αράξει, ότι θα πηγαίνει στο γραφείο του στις 10, έως τις 11 θα κάνει τα τηλεφωνήματα και τις επαφές του, και στις δύο το μεσημέρι θα φεύγει». Και ζήτησε από τους νέους «άρχοντες» των νοσοκομείων να βγουν έξω από το γραφείο τους, να δουν με τα ίδια τους τα μάτια τα προβλήματα, να εντοπίσουν τις κύριες πηγές ταλαιπωρίας και εκνευρισμού των ασθενών και να λάβουν μέτρα βελτίωσης της κατάστασης. Και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να εντοπίσουν τις εστίες κατασπατάλησης ή «διαφυγής» πολύτιμων πόρων, να ελέγξουν τη λίστα αναμονής και να αξιοποιήσουν καλύτερα το προσωπικό του νοσοκομείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή