Δημοτική Αστυνομία άοπλη, αλλά με εξουσία ελέγχου

Δημοτική Αστυνομία άοπλη, αλλά με εξουσία ελέγχου

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αοπλοι, χωρίς δικαίωμα συλλήψεων, αλλά με ανακριτικά καθήκοντα και δυνατότητα ελέγχου στοιχείων ταυτότητας των πολιτών, καθώς και δικαίωμα ελέγχου ιδιωτικών χώρων, θα είναι οι άνδρες και γυναίκες, που θα συγκροτούν το σώμα της Δημοτικής Αστυνομίας.

Διαδημοτική υπηρεσία

Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα υπεγράφη από τους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδη και Δημόσιας Τάξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδη. Η υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας δεν θα συγκροτηθεί μεμονωμένα σε κάθε δήμο ξεχωριστά, αλλά θα αποτελεί διαδημοτική υπηρεσία, η οποία στην πλήρη ανάπτυξη της -πανελλαδικώς- θα αριθμεί 10.000 υπαλλήλους. Σύμφωνα με το Π.Δ., στην αρμοδιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας, θα είναι ο έλεγχος της τήρησης των διατάξεων που αφορούν την καθαριότητα, την κυκλοφορία και στάθμευση των οχημάτων, την οικοδόμηση (έλεγχος της τήρησης των διατάξεων του ΓΟΚ), την ύδρευση, την άρδευση, την αποχέτευση, την ηχορρύπανση, τη ρύπανση των θαλασσών από πηγές ξηράς, την προστασία των υδάτινων αποθεμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Επίσης στη Δημοτική Αστυνομία, εκχωρούνται οι αρμοδιότητες της Αγροφυλακής, η αρμοδιότητα φύλαξης της δημοτικής περιουσίας, η έκδοση βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας για μεταδημότευση, καθώς και η θεώρηση των τιμοκαταλόγων ξενοδοχείων και καταλυμάτων, όπου δεν υπάρχουν υπηρεσίες του ΕΟΤ.

Το προσωπικό

Το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, θα διακρίνεται σε ειδικό ένστολο και σε επιστημονικό και υποστηρικτικό προσωπικό, το οποίο θα απαρτίζεται κυρίως από μηχανικούς και επόπτες υγείας. Το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας θα εκπαιδεύεται στις σχολές της ΕΛΑΣ, σε δύο τετράμηνους κύκλους. Στον πρώτο θα διδάσκονται αντικείμενα αντίστοιχα των δόκιμων αστυφυλάκων της ΕΛΑΣ και στον δεύτερο θα παρέχονται γνώσεις για το ειδικό ένστολο προσωπικό, που αναφέρονται στις διατάξεις των νόμων και διαταγμάτων.

Για το προσωπικό που ήδη υπηρετεί στη Δημοτική Αστυνομία (περίπου 2.300), προβλέπεται ότι υποχρεούται να ολοκληρώσει -εντός διετίας- πρόγραμμα εκπαίδευσης, με ευθύνη του δήμου όπου υπηρετεί. Το ειδικό ένστολο προσωπικό για να προσληφθεί θα πρέπει να μην έχει υπερβεί το 30ό έτος ηλικίας, να έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, να έχει απολυτήριο λυκείου, ανάστημα τουλάχιστον 1.70 μ. οι άνδρες ή 1.65 μ. οι γυναίκες. Επίσης οι υποψήφιοι για το ένστολο προσωπικό θα δοκιμάζονται σε άλμα σε μήκος και σε ύψος, καθώς και σε δρόμο 1000μ. για τους άνδρες και 800μ. για τις γυναίκες. Το προσωπικό αυτό θα μπορεί να επιμορφώνεται, με δαπάνες των δήμων, σε σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ ή του Λιμενικού. Για την πρόσληψη του επιστημονικού και υποστηρικτικού προσωπικού ισχύουν οι διατάξεις του νόμου Πεπονή. Η πρόσληψη του ειδικού ένστολου προσωπικού γίνεται με το σύστημα των μορίων.

Ειδική ενδυμασία

Το ειδικό ένστολο προσωπικό, θα φέρει κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, ειδική ενδυμασία της οποίας ο τύπος και τα διακριτικά θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, όπως επίσης και ο τύπος της ειδικής ταυτότητας που θα φέρουν. Στο Προεδρικό Διάταγμα αναφέρεται ότι όλα τα αδικήματα και συμβάντα που γίνονται κατά τη διάρκεια του 24ωρου και επεμβαίνει η Δημοτική Αστυνομία, καταχωρούνται σε βιβλίο Αδικημάτων, Συμβάντων, Συστάσεων και Παραπόνων. Στο τέλος κάθε μήνα, καταχωρείται στο βιβλίο αυτό στατιστική ανακεφαλαίωση. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ, «υποχρεούται να συνδράμει αμέσως το έργο της δημοτικής αστυνομίας, εφόσον της ζητείται».

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. K. Γείτονας επεσήμανε ότι έχουμε μακρύ δρόμο μέχρι να γίνουν πραγματικότητα τα όνειρα της γενιάς του Πολυτεχνείου, ενώ έκρινε ως μείζονα υποχρέωση την υπεράσπιση της πολιτικής «η οποία πολλές φορές κηλιδώνεται και από δικές μας συμπεριφορές, αλλά και απειλείται συνεχώς με απαξίωση, ακόμη και από νέες ιδιωτικές ή δημοκρατικά νομιμοποιημένες εξουσίες που θέλουν να την ποδηγετήσουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή