Μια δασκάλα με διεθνείς διακρίσεις

Μια δασκάλα με διεθνείς διακρίσεις

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βραβείο αλλά και βιβλία για τους μικρούς μαθητές κέρδισε η Βίκυ Ξανθοπούλου, δασκάλα στο διθέσιο ολοήμερο νηπιαγωγείο της Ποταμιάς Θάσου, για την εφαρμογή πρωτοπόρου μεθόδου εκμάθησης ανάγνωσης με τίτλο «Παίζουμε βιβλίο;». Η δασκάλα στη Θάσο, που έχει και άλλες φορές διακριθεί για το έργο της, τιμήθηκε με το βραβείο «The Freedom Through Literacy Award» (βραβείο για την ελευθερία που επιτυγχάνεται μέσω της γνώσης) του οργανισμού «Judith’s Reading Room» με έδρα την Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, που προωθεί την αγάπη για το διάβασμα. Το βραβείο θεσμοθετήθηκε από τον οργανισμό το 2015 με σκοπό να στηρίξει τις καινοτόμους προσπάθειες που προωθούν την αγάπη για την ανάγνωση σε όλο τον κόσμο. Το «Παίζουμε βιβλίο» συνδυάζει το παιχνίδι, που αποτελεί τον κινητήριο μοχλό ειδικά για τα παιδιά, με την εκμάθηση της ανάγνωσης, έτσι ώστε το επίπονο έργο της ανάγνωσης για τους μικρούς μαθητές να γίνει διασκεδαστικό και τελικά λιγότερο δύσκολο.

«Δημιουργούμε κάθε φορά ένα νέο πρότζεκτ, που βασίζεται στις ιδέες των παιδιών, τις οποίες προσπαθώ να κάνω παιδαγωγική πράξη. Στο τέλος της χρονιάς συγκεντρώνουμε όλα τα πρότζεκτ και δημιουργούμε αυτό το ηλεκτρονικό περιοδικό, που ονομάζεται “Παίζουμε βιβλίο;”», εξηγούσε λίγο καιρό πριν η δραστήρια νηπιαγωγός, η οποία μένει στη Θάσο όχι από καταγωγή αλλά από επιλογή, όπως χαρακτηριστικά λέει!

Τα παιδιά, έχοντας συμμετάσχει στη δημιουργία των ιστοριών και γνωρίζοντας τους «πρωταγωνιστές» τους, έχουν, φυσικά, αυξημένο ενδιαφέρον να διαβάσουν τα κατορθώματά τους και να μάθουν τις ιστορίες τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία εξοικειώνονται με το διάβασμα και μαθαίνουν τη χαρά της ανακάλυψης της γνώσης παίζοντας.

Η Βίκυ Ξανθοπούλου στις 14 Δεκεμβρίου θα πρέπει να βρίσκεται στο Ντουμπάι για να παραλάβει το βραβείο της. Κέρδισε, εκτός από την αναγνώριση του πρωτοποριακού προγράμματος που η ίδια επινόησε και εφαρμόζει, 500 δολάρια αλλά και βιβλία για τα παιδιά του χωριού που δεν έχουν πρόσβαση σε βιβλιοθήκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή