Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί περιμένουν την τροπολογία

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί περιμένουν την τροπολογία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα παράταση στο… σίριαλ της ψήφισης της τροπολογίας, η οποία ορίζει σε 30% το ποσοστό των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που όταν συμπληρώνουν εξαετία, ο ιδιοκτήτης του σχολείου μπορεί να απολύει αναιτιολόγητα. Η ρύθμιση ανατρέπει το προηγούμενο καθεστώς που έδινε δικαίωμα ελεύθερων απολύσεων. Υστερα από δύο Συναντήσεις (χθες και προχθές) του υπουργού Παιδείας Πέτρου Ευθυμίου με την ηγεσία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), ο κ. Ευθυμίου ζήτησε επανέναρξη του διαλόγου.

Σύμφωνοι

Η πρόταση αυτή βρίσκει σύμφωνους τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, σύμφωνα με σχετική διαβεβαίωση χθες στην «K» του προέδρου του Συνδέσμου Ιδιοκτητών, Αθανάσιου Ζαχόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν συζητήσεις για τη διασφάλιση των εκπαιδευτικών χωρίς, όμως, να ιδρύεται καθεστώς μονιμότητος ιδιωτικών υπαλλήλων. Ομως, από την ΟΙΕΛΕ, η πρόταση για νέο διάλογο θεωρήθηκε ως ευθεία υπαναχώρηση των όσων είχε υποσχεθεί το υπουργείο από το καλοκαίρι στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς. Δηλαδή, να εισαχθεί η ρύθμιση προς ψήφιση στη Βουλή με το πρώτο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο κάτι που δεν τηρήθηκε.

Ως εκ τούτου, το διοικητικό συμβούλιο της ΟΙΕΛΕ αποφάσισε χθες να δεχθεί το διάλογο αλλά, όπως ανέφερε χθες στην «K» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Κουρουτός, εάν δεν υπάρξει θετική κατάληξη έως την Πέμπτη, η ΟΙΕΛΕ θα προχωρήσει σε απεργία τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου. Θα είναι η πρώτη «αυτή καθ’ εαυτή» απεργία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από το 1988.

Ρύθμιση

Εκτός από το θέμα του ποσοστού επί των απολύσεων, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με το Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ, το υπουργείο ζήτησε να συζητηθεί εκ νέου η ρύθμιση που προβλέπει ότι όταν κλείνει μια ιδιωτική σχολική μονάδα, οι καθηγητές που έχουν εξαετή υπηρεσία στο σχολείο να προσλαμβάνονται στη δημόσια εκπαίδευση. Ο λόγος που προεβλήθη είναι ότι για το θέμα αντέδρασε η ΟΛΜΕ.

Να σημειωθεί ότι ήδη οι σχετικές ρυθμίσεις απεσύρθησαν τελευταία στιγμή από το Κοινοβούλιο, στα τέλη Αυγούστου, για τυπικούς λόγους.

Οι κ. Αβραμόπουλος και Λαλιώτης αναφέρθηκαν επίσης στις διαφορές που είχαν, κατά την περίοδο που ο δεύτερος ήταν υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, υπογραμμίζοντας ότι δεν εμποδίζουν τον διάλογο μεταξύ τους και συμφώνησαν ότι τόσο στον Δήμο Αθηναίων όσο και στον χώρο των δημοσίων έργων, οι διάδοχοί τους έχουν να κάνουν πολλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή