Επιτυχής εγκυμοσύνη παρένθετης μητέρας από την κόρη της

Επιτυχής εγκυμοσύνη παρένθετης μητέρας από την κόρη της

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερη περίπτωση στα ιατρικά χρονικά θεωρείται αυτή της 55χρονης γυναίκας η οποία κυοφόρησε για την κόρη της λόγω βεβαρημένου οικογενειακού ιστορικού συνδρόμου Alport. Έγινε μητέρα και γιαγιά συγχρόνως.

Η ασθενής 33 ετών επισκέφθηκε το Γυναικολογικό Κέντρο Αναπαραγωγής και Γενετικής, λόγω οικογενειακού ιστορικού χρόνιας νεφροπάθειας (σύνδρομο Alport) για να πληροφορηθεί εάν μπορεί να μείνει έγκυος χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την υγεία της και εάν το παιδί θα κληρονομήσει την νόσο.

Μετά την εξωσωματική έγινε βιοψία των γονιμοποιημένων ωαρίων (εμβρύων) για την επιλογή των υγιών εμβρύων που θα μεταφερθούν στη μήτρα (προεμφυτευτική διάγνωσηPGD) αποφεύγοντας έτσι τη μετάδοση του συνδρόμου. Η εμβρυομεταφορά έγινε στη μητέρα της ασθενούς η οποία προσεφέρθη να κυοφορήσει για την κόρη της λόγω του ιστορικού χρόνιας νεφροπάθειας.

Η εγκυμοσύνη εξελίχθη ομαλά χωρίς επιπλοκές και προ διημέρου γεννήθηκε υγιέστατο κοριτσάκι βάρους 2450 gr, με καισαρική στις 36 εβδομάδες.

Το σύνδρομο Alport είναι γονιδιακή ανωμαλία που κληρονομείται και χαρακτηρίζεται από προοδευτική έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας, απώλεια ακοής και διαταραχές της οράσεως. Είναι σπάνια νόσος με επίπτωση 1 στις 50000 γεννήσεις. Ευθύνεται όμως για το 2% των περιπτώσεων χρονιάς νεφρικής ανεπάρκειας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT