Στο Ειδικό Δικαστήριο οι αποζημιώσεις

Στο Ειδικό Δικαστήριο οι αποζημιώσεις

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο κύκλο δικαστικής έρευνας για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων που επιδικάζουν τα ελληνικά δικαστήρια δρομολογεί η εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας προς το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο καθώς ζητεί τη βοήθεια διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ προκειμένου να αποστείλουν στοιχεία για το τι επικρατεί διεθνώς.

Η ετεροδικία

Ο σύμβουλος Επικρατείας κ. Π. Χριστόφορος δέχεται καταρχήν την ετεροδικία, δηλαδή το αποκλειστικό δικαίωμα των γερμανικών δικαστηρίων να κρίνουν τις αξιώσεις αποζημίωσης των Ελλήνων -θυμάτων των στρατευμάτων κατοχής του Χίτλερ στη χώρα μας- ωστόσο διατυπώνει σοβαρές επιφυλάξεις και αμφιβολίες, χαρακτηρίζοντας ατελή τα υπάρχοντα στοιχεία για το όλο ζήτημα.

Ο εισηγητής λόγω της ελλείψεως, όπως αναφέρει, διεθνών στοιχείων έχει αμφιβολίες για το θέμα της ετεροδικίας, παρά την καταρχήν «συμφωνία» του και εκτιμά ότι είναι ενδεδειγμένο να εκδοθεί από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο προδικαστική απόφαση με την οποία να αποστέλλεται ερώτημα και να ζητούνται στοιχεία από διεθνείς οργανισμούς, (ΟΗΕ, Επιτροπή Διεθνούς Δικαίου, υπουργείο Εξωτερικών κ.ά.) προκειμένου το δικαστήριο να καταλήξει σε ασφαλή κρίση.

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων συζητείται την ερχόμενη Τετάρτη στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και αφορά την απόφαση του Εφετείου με την οποία είχε δικαιωθεί δικηγόρος και το δικαστήριο του είχε επιδικάσει αποζημίωση ύψους 61,4 εκατ. δρχ για ηθική βλάβη, που υπέστη από την καταστροφή περιουσιακών του στοιχείων κατά την επιδρομή των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στο Λιδωρίκι Φωκίδας,τον Αύγουστο του 1944.

Ηδη, έχει κριθεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου μια άλλη υπόθεση, περισσότερο γνωστή, αυτή των συγγενών των θυμάτων από τη σφαγή του Διστόμου, οι οποίοι έχουν δικαιωθεί οριστικά από το Ανώτατο δικαστήριο, που επικύρωσε πέρσι την απόφαση του Εφετείου με την οποία κρίθηκε ότι δικαιούνται αποζημίωση δισεκατομμυρίων δρχ. από το γερμανικό Δημόσιο.

Τότε, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με ισχυρή πλειοψηφία, (μεταξύ των μειοψηφούντων και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Στέφανος Ματθίας) είχε δεχθεί ότι τα ελληνικά δικαστήρια έχουν δικαίωμα να ασχοληθούν με τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Λίγους μήνες μετά όμως, έφτασε προς κρίση στο Α’ τμήμα του Αρείου Πάγου, η υπόθεση της αποζημίωσης του δικηγόρου και τότε το δικαστήριο, λόγω των διαφορετικών απόψεων που είχαν διατυπωθεί στην παραπάνω απόφαση της Ολομέλειάς του, παρέπεμψε το θέμα και λόγω σοβαρότητας να επιλυθεί οριστικά από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή