Το μάτι της κάμερας μπορεί να είδε τον τρομοκράτη

Το μάτι της κάμερας μπορεί να είδε τον τρομοκράτη

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέπλος μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει την έκρηξη, που σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης έξω από εμπορικό κέντρο στη λεωφόρο Κηφισίας, στο ύψος του Φάρου Ψυχικού. Από την αστυνομία συνεχίζονται οι έρευνες προς κάθε κατεύθυνση, ενώ, το γεγονός ότι δεν υπήρξε ούτε προειδοποιητικό τηλεφώνημα, ούτε, εκ των υστέρων, ανάληψη ευθύνης, προκαλεί πρόσθετο προβληματισμό.

Την ίδια στιγμή, οι εργαστηριακοί έλεγχοι των υπολειμμάτων του εκρηκτικού μηχανισμού δεν είχαν δώσει αποτελέσματα έως χθες και δεν υπήρχαν πληροφορίες ούτε ως προς τον τύπο της βόμβας που χρησιμοποιήθηκε και την εκρηκτική ύλη από την οποία αποτελείτο, ούτε για τον τρόπο με τον οποίο πυροδοτήθηκε. Αυτό το τελευταίο σημείο, όταν απαντηθεί, αναμένεται να δώσει καλύτερη εικόνα στις αρχές για το στόχο των δραστών. Οι αξιωματικοί της Αστυνομίας πάντως, δήλωναν χθες σίγουροι ότι, τελικά, στόχος δεν ήταν το υποκατάστημα της «Αμέρικαν Εξπρές», καθώς ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε αρκετή απόσταση, ώστε να προκαλέσει σε αυτό ζημιές. Το ενδεχόμενο που εξετάζεται με ιδιαίτερη σοβαρότητα είναι ο στόχος να μην ήταν το εμπορικό κέντρο αλλά ο μηχανισμός να προοριζόταν για κάπου αλλού. Ο μεταφορέας του μηχανισμού, όμως, για κάποιο λόγο, τον άφησε εκεί. Ποιος ήταν αυτός ο λόγος; Ενδεχομένως θεώρησε, λανθασμένα, ότι είχε γίνει αντιληπτός, ότι είχε εντοπισθεί από την αστυνομία και άφησε όπως όπως το ποδήλατο στο πρώτο σημείο που μπόρεσε. Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με το μηχανισμό, ότι επρόκειτο να εκραγεί πριν την ώρα του, πριν, δηλαδή, προλάβει να φθάσει στο σημείο, όπου κανονικά θα τον τοποθετούσε. Με αυτή την εκδοχή συμφωνεί κάποια μαρτυρία που θέλει τον ιδιοκτήτη του ποδηλάτου να το αφήνει και να απομακρύνεται από αυτό βιαστικά. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει και ότι ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε με φιτίλι, το οποίο ο δράστης άναψε και βιαζόταν να απομακρυνθεί.

Οι αξιωματικοί της αστυνομίας έχουν πάρει και αναλύουν τις κασέτες από τις κάμερες, τόσο του υποκαταστήματος της «Αμέρικαν Εξπρές», όσο και άλλων εταιρειών, που διαθέτουν ανάλογα συστήματα στην περιοχή. Οι κάμερες της τράπεζας δεν «έπιαναν» στο εύρος λήψης τους το σημείο όπου τοποθετήθηκε ο μηχανισμός, δεν αποκλείεται όμως να έχουν καταγράψει διερχόμενο τον άνθρωπο που άφησε εκεί το παγιδευμένο ποδήλατο. Με τον ίδιο τρόπο, οι κάμερες παρακείμενων εταιρειών μπορεί να έχουν καταγράψει τμήμα της διαδρομής που ακολούθησε και οι αστυνομικοί να καταφέρουν να βρουν πώς έφθασε στο εμπορικό κέντρο το παγιδευμένο ποδήλατο. Επιπλέον, από τις κασέτες μπορεί να εντοπισθούν και τυχόν συνεργοί του δράστη, που κράταγαν τσίλιες στην περιοχή.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες στον κόσμο της νύχτας, καθώς δεν έχει αποκλεισθεί το γεγονός η έκρηξη να προκλήθηκε για λόγους αντεκδίκησης ή οικονομικών διαφορών, με κάποιο από τους καταστηματάρχες του εμπορικού κέντρου.

Το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, θα διακρίνεται σε ειδικό ένστολο και σε επιστημονικό και υποστηρικτικό προσωπικό, το οποίο θα απαρτίζεται κυρίως από μηχανικούς και επόπτες υγείας. Το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας θα εκπαιδεύεται στις σχολές της ΕΛΑΣ, σε δύο τετράμηνους κύκλους. Στον πρώτο θα διδάσκονται αντικείμενα αντίστοιχα των δόκιμων αστυφυλάκων της ΕΛΑΣ και στον δεύτερο θα παρέχονται γνώσεις για το ειδικό ένστολο προσωπικό, που αναφέρονται στις διατάξεις των νόμων και διαταγμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή