Οι απαιτήσεις και προκλήσεις του δικηγορικού επαγγέλματος σε ένα βιβλίο

Οι απαιτήσεις και προκλήσεις του δικηγορικού επαγγέλματος σε ένα βιβλίο

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κίνδυνοι για έναν δικηγόρο να εμπλακεί και ο ίδιος σε ποινικές εκκρεμότητες κατά την άσκηση του δύσκολου επαγγέλματός του αποτέλεσαν το έναυσμα για ένα σημαντικό συγγραφικό έργο από τον γνωστό και έγκριτο ποινικολόγο Πολυχρόνη Τσιρίδη, που παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο κ. Τσιρίδης με μακρά εμπειρία στη νομική επιστήμη και στην άσκηση της δικηγορίας, επιχείρησε με το νέο του βιβλίο να καταστήσει σαφείς τους κινδύνους που συνεπάγεται στις μέρες μας η άσκηση της δικηγορίας, ενός επαγγέλματος σύνθετου και πολύπλοκου, που προϋποθέτει την τήρηση του απορρήτου και τη στενή σχέση του δικηγόρου με τον πελάτη – εντολέα του. Οπως αναφέρεται στον πρόλογο του βιβλίου, οι συνθήκες υπό τις οποίες πολλές φορές ασκεί τα καθήκοντά του ο δικηγόρος είναι ιδιαίτερα δυσχερείς, γεγονός που απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, από μέρους του, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στον θεσμικό του ρόλο, να μην εκτραπεί, και να διασφαλίσει, εκτός από τον εντολέα του, και τον εαυτό του από δυνητικούς κινδύνους προσωπικής του εμπλοκής που ελλοχεύουν, όλο και συχνότερα.

Η ανάδειξη των ενδημούντων κινδύνων κατά την άσκηση της δικηγορίας δεν προσφέρεται για να προκαλέσει φόβο και ανησυχία, πρωτίστως στους νέους δικηγόρους, αλλά για να συμβάλει στη συνειδητοποίηση και στην προσπάθεια αποφυγής μιας εμπλοκής, στο μέτρο του εφικτού.

Για το νέο βιβλίο του Πολυχρόνη Τσιρίδη, «Οι κίνδυνοι ποινικής εμπλοκής του δικηγόρου κατά την άσκηση της δικηγορίας» μίλησαν ο ποινικολόγος Χρ. Αργυρόπουλος και οι καθηγητές Ιωάννης Γιαννίδης και Ηλίας Αναγνωστόπουλος, ενώ ο συγγραφέας αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνουν κτήμα κυρίως των νέων δικηγόρων οι κίνδυνοι κατά την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος, αναφερόμενος στα αδικήματα στα οποία κινδυνεύει να υποπέσει ο δικηγόρος, αλλά και στη σημαντική παράμετρο του δικηγορικού απορρήτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή