Μια μεγάλη γιορτή για μανιταρόφιλους στη Λέσβο

Μια μεγάλη γιορτή για μανιταρόφιλους στη Λέσβο

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μανιτάρια της Λέσβου είχαν την τιμητική τους το περασμένο Σαββατοκύριακο, σε ένα διήμερο εκδηλώσεων για τη γιορτή των μανιταριών που διοργάνωσαν ο Μυκητολογικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος των… μανιταρόφιλων του νησιού, υπό την αιγίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στο πλαίσιο των δράσεών του για τη Λέσβο ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, και την Περιφερειακή Εταιρεία Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου.

Τις ομιλίες των ειδικών ακολούθησε το βράδυ του Σαββάτου η συναυλία των Μανιταρόκ, συγκροτήματος από τα Γρεβενά, στο «Πανελλήνιον», και η εκδρομή μαζέματος μανιταριών της Κυριακής, στη φύση της Λέσβου, όπου ταυτοποιήθηκαν δεκάδες είδη μανιταριών.

Ειδικότερα, όταν το 2007 μια παρέα μανιταρόφιλων της Λέσβου αποφάσισε να ιδρύσει έναν σύλλογο για τη μελέτη των μανιταριών και μυκήτων του νησιού, καθώς και τη θέση και τον ρόλο τους στο οικοσύστημα του νησιού, συνάντησε αρκετά αποσβολωμένα βλέμματα. Στο πέρασμα των χρόνων, όμως, οι μανιταρόφιλοι πολλαπλασιάστηκαν, με αποτέλεσμα, την πρώτη ημέρα της διήμερης γιορτής των μανιταριών, να γεμίσουν ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, αναφέρθηκε στη σχέση πετρωμάτων της Λέσβου με τη χλωρίδα του νησιού, ενώ ο πρόεδρος των Μανιταρόφιλων Λέσβου, Γιώργος Φρανσουάς, επεσήμανε την περαιτέρω ανάδειξη των μανιταριών, την έρευνα και την καταγραφή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Φρανσουάς έχει ανακαλύψει τρία είδη μανιταριών που αποτελούν καινούργιες καταγραφές, τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία ταυτοποίησης και δεν έχουν απαντηθεί παρά μόνο στη Λέσβο: ούτε στην υπόλοιπη Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη.

Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης κ. Αγγελος Παπαδημητρίου, από τους κορυφαίους μελετητές των μανιταριών της Ελλάδας, έκανε εκτενή αναφορά στο βασίλειο των μυκήτων, επικεντρώθηκε δε στην ασφαλή αναγνώρισή τους από τους συλλέκτες. «Η Ελλάδα και η Βρετανία θεωρούνται μυκητοφοβικές χώρες, καθώς οι πολίτες τους φοβούνται τα μανιτάρια. Αν όμως οι σύλλογοι κατορθώσουν να αναδείξουν την αξία τους, με την κατάλληλη εκστρατεία ενημέρωσης, τότε πολλοί τόποι, όπως η Λέσβος, μπορούν να αξιοποιηθούν και τουριστικά», ανέφερε στην «Κ» ο κ. Παπαδημητρίου, επισημαίνοντας τον αρχιτεκτονικό πλούτο της Λέσβου, σε συνδυασμό με τη φύση και το Απολιθωμένο Δάσος.

Μια μεγάλη γιορτή για μανιταρόφιλους στη Λέσβο-1

Στην εκδήλωση παρευρέθη ο πρόεδρος των Μανιταρόφιλων Ελλάδας και ιδρυτής του μουσικού συγκροτήματος Μανιταρόκ, από τα Γρεβενά –που θεωρούνται η «χώρα» των μανιταριών– κ. Γιώργος Κωνσταντινίδης. Τη συναυλία διαδέχθηκε η κυριακάτικη εξόρμηση στο δάσος της Μικρής Λίμνης, όπου, βοηθούντος του «ανοιξιάτικου» καιρού, δεκάδες μανιταρόφιλοι συνέλεξαν στα καλάθια τους περισσότερα από 100 είδη μανιταριών, επιβεβαιώνοντας τον αστείρευτο πλούτο της λεσβιακής φύσης.

Υστερα από σχεδόν δίωρη βόλτα, οι μετέχοντες με τα καλαθάκια τους και με τη συνοδεία και καθοδήγηση μελών των μανιταρόφιλων Λέσβου συγκεντρώθηκαν στην παλιά δεξαμενή των ρετσινάδων, όπου άρχισε η καταγραφή και η αναγνώριση των ευρημάτων.

Δεκάδες μανιτάρια στρώθηκαν στο τραπέζι της αναγνώρισης, όπου οι κ. Παπαδημητρίου και Κωνσταντινίδης ταυτοποίησαν τα ευρήματα της εξόρμησης παρουσιάζοντας αναλυτικά τα εδώδιμα είδη, αναφέροντας παράλληλα τους κινδύνους από τη συλλογή δηλητηριωδών μανιταριών, αλλά και τον ορθό τρόπο συλλογής τους. Λίγο παραπέρα άναψε και η φωτιά, όπου σε ένα μεγάλο καζάνι έβρασε η, καθιερωμένη στις γιορτές των μανιταρόφιλων, μανιταρόσουπα.

Πολλοί φιλοξενούμενοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του συλλόγου, είχαν φέρει σκεύη σερβιρίσματος και κουτάλια, με στόχο των περιορισμό των υλικών μιας χρήσης. Οι οργανωτές και οι συμμετέχοντες έδωσαν ραντεβού για την επόμενη χρονιά, με στόχο ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή και περισσότερες δράσεις για την ανάδειξη του μυκητολογικού πλούτου της Λέσβου.

Η δράση υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Rural regeneration through systemic heritage-led strategies – RURITAGE», του Προγράμματος HORIZON 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή