Ιστορικά πρωτοσέλιδα – Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα

Ιστορικά πρωτοσέλιδα – Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ταξίδι στην ελληνική Ιστορία φτιαγμένο με υλικά από την ελληνική τέχνη ετοίμασε ο χορογράφος και σκηνοθέτης Δημήτρης Παπαϊωάννου για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Αρωγοί του, περίπου 600 άνθρωποι από όλους τους τομείς της τέχνης και της επιστήμης. Πολύτιμοι βοηθοί οι χιλιάδες εθελοντές.

Εν αρχή, ένας φλεγόμενος κομήτης εκτοξεύθηκε στο κέντρο του καλατράβειου σταδίου. Οι ολυμπιακοί κύκλοι άναψαν, εντυπωσιακά πυροτεχνήματα διέτρεξαν τις κερκίδες σαν ντόμινο και η γιορτή ξεκίνησε. Οσοι βρίσκονταν στο στάδιο και εκατομμύρια τηλεθεατών σε όλο τον κόσμο έγιναν συνοδοιπόροι στο μακρύ ταξίδι από τη γένεση του ανθρώπου και τη μυθολογία, στην Κλασική εποχή και στους Ελληνιστικούς χρόνους και από εκεί στο Βυζάντιο, στην Επανάσταση του 1821 και στη μεταπολεμική Ελλάδα.

Η έμπνευση του Παπαϊωάννου κατάφερε να χωρέσει στην Κλεψύδρα –την πομπή των αρμάτων– σε 21 λεπτά 10 «σκηνές» ελληνικού πολιτισμού: από τη μινωική Θεά της Γονιμότητας,

τον Πρίγκιπα με τα Κρίνα, τους Παλαιστές της Θήρας και τα Ταυροκαθάψια, μέχρι το ρεμπέτικο.

Λιτή αλλά συνάμα εντυπωσιακή ήταν η αφή της ολυμπιακής φλόγας, την οποία μετέφεραν ο Νίκος Γκάλης, ο Μίμης Δομάζος, η Βούλα Πατουλίδου, ο Κάχι Καχιασβίλι, ο Ιωάννης Μελισσανίδης και ο Νίκος Κακλαμανάκης. Ο τελευταίος έφερε τη φλόγα σε έναν βραχίονα που υψώθηκε στην κορυφή του σταδίου εν μέσω εντυπωσιακών πυροτεχνημάτων.

Από εκεί και μετά, και αφού η Ελλάδα κατάφερε να συστηθεί με επιτυχία και πάλι –μετά το 1896– ως διοργανώτρια σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, τη σκυτάλη πήραν οι αθλητές που πλημμύρισαν τον αγωνιστικό χώρο και, υπό τους ήχους της μουσικής, απόλαυσαν τις στιγμές λίγο πριν ριχτούν στους αγώνες.

Ηταν μια γιορτή, έγραφε η «Κ», «που ανέδειξε την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου και έστειλε μήνυμα μοντέρνο, για τη χώρα που μέχρι προσφάτως ακροβατούσε μεταξύ Δύσης και Ανατολής».

Το κλίμα και η λάμψη της κατάφεραν να επισκιάσουν το θρίλερ με το τεστ ντόπινγκ στο οποίο ενεπλάκησαν η Θάνου και ο Κεντέρης. Οσο για τον εμπνευσμένο συνδυασμό του ανθρώπινου στοιχείου με την προηγμένη τεχνολογία, αποτέλεσε ορόσημο υψηλής αισθητικής στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ιστορικά πρωτοσέλιδα – Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή