Το καρτέρι οδήγησε σε συλλήψεις

Το καρτέρι οδήγησε σε συλλήψεις

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για έξι επιθέσεις σε γραφεία της Χρυσής Αυγής κατηγορούνται οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν τη Δευτέρα για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης. Πρόκειται για δραστήρια μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου, ηλικίας 35 και 36 ετών. Στις δύο πιο πρόσφατες επιθέσεις για τις οποίες κατηγορούνται χρησιμοποιήθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί. Οι υπόλοιπες τέσσερις είναι καταδρομικές επιθέσεις με ξύλα, ρόπαλα και σφυριά σε μέλη και στις εγκαταστάσεις των γραφείων του ακροδεξιού κόμματος. Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής είχαν εδώ και καιρό υπόνοιες ή ακόμα και πληροφορίες για την ταυτότητα των ατόμων που μετείχαν στις συγκεκριμένες ενέργειες. Κατάφεραν, ωστόσο, να ταυτοποιήσουν δύο από αυτούς μόνο μετά τα όσα συνέβησαν τα ξημερώματα της 1ης Νοεμβρίου 2019 έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην οδό Δηλιγιάννη. Τότε, μυστικοί αστυνομικοί της υπηρεσίας που είχαν στήσει στην κυριολεξία καρτέρι έξω από τα γραφεία του κόμματος ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με ομάδα 14 ατόμων που μετείχε στην επιχείρηση εμπρησμού των γραφείων. Οπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί – αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού και κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας διπλανού ξενοδοχείου, οι δράστες πήγαν στο σημείο με δύο βανάκια, τα οποία πάρκαραν προσωρινά έξω από το διπλανό ξενοδοχείο. Με πτυσσόμενη σκάλα ανέβηκαν στον 2ο όροφο των γραφείων και αφού έσπασαν τα τζάμια ενεργοποίησαν τον εμπρηστικό μηχανισμό, προκαλώντας πυρκαγιά. Ενώ αποχωρούσαν, το ένα από τα δύο βαν καταδιώχθηκε από τους αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής, που μέχρι εκείνη τη στιγμή παρακολουθούσαν, δίχως να γίνουν αντιληπτοί, τις κινήσεις των δραστών. Ακολούθησε περιπετειώδης καταδίωξη μέχρι τα στενά των Εξαρχείων, όπου τελικά το βαν των υπόπτων κατάφερε να διαφύγει.

Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι τη σύλληψη των δύο, οι ερευνητές της Αντιτρομοκρατικής εντόπισαν σε βίντεο από κάμερες ασφαλείας τα δύο οχήματα και διαπίστωσαν ότι ήταν μισθωμένα το ένα από εταιρεία στην Αθήνα και το δεύτερο από εταιρεία στην επαρχία. Αστυνομικοί πήγαν στα δύο γραφεία ενοικίασης και διαπίστωσαν ότι τα οχήματα είχαν μισθώσει δύο άτομα με τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς τους. Για τα ευρήματα της έρευνας ενημερώθηκε ο εισαγγελέας και εξέδωσε εντάλματα σύλληψης σε βάρος των δύο ανδρών. Συνελήφθησαν τη Δευτέρα. Στο σπίτι του ενός, που, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, συμμετέχει στη διαχειριστική ομάδα της αντιεξουσιαστικής ιστοσελίδας Athens Indymedia, βρέθηκαν πολλοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, κάρτες μνήμης και άλλα ψηφιακά πειστήρια. Πάντως, εκτός της συγκεκριμένης ενέργειας, η ΕΛ.ΑΣ. αποδίδει στους συλληφθέντες εμπλοκή σε πέντε ακόμα επιθέσεις σε γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Ως βασικό κριτήριο για τη συσχέτισή τους με τις συγκεκριμένες ενέργειες η Αντιτρομοκρατική επικαλείται ομοιότητες στον τρόπο με τον οποίο κινήθηκαν οι δράστες των επιθέσεων. Οπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ., για την επίθεση, τον περασμένο Μάιο, στα γραφεία της Χ.Α. στο Μενίδι υπήρξε ανάληψη ευθύνης από την οργάνωση «Ταξιαρχία Ντουρρούτι». Με παρόμοιες επωνυμίες έχει γίνει ανάληψη ευθύνης και για τέσσερις ακόμα καταδρομικές επιθέσεις σε γραφεία του ακροδεξιού κόμματος. Συγκεκριμένα, την ευθύνη για τον βανδαλισμό των κεντρικών γραφείων της Χ.Α. α) στη λεωφόρο Μεσογείων τον Μάρτιο του 2017 β) στον Ασπρόπυργο τον Ιούνιο του 2017 και τον Φεβρουάριο του 2019 και γ) στην Πετρούπολη τον Οκτώβριο του 2017 ανέλαβαν αντίστοιχα η «Ταξιαρχία Παύλος Φύσσας», η «Ταξιαρχία Σαχζάτ Λουκμάν», η «Ταξιαρχία Adb Elsalam» και η «Ταξιαρχία Petrit Zifle». Ενστάσεις για το κατηγορητήριο διατυπώνουν οι συνήγοροι υπεράσπισης των συλληφθέντων, επισημαίνοντας ότι οι τέσσερις από τις πέντε ενέργειες αποδίδονται στους εντολείς τους όχι βάσει συγκεκριμένων στοιχείων, αλλά εκτιμήσεων και συμπερασμάτων των αστυνομικών. Οι συλληφθέντες θα απολογηθούν στον ανακριτή την Πέμπτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή