H τηλεθέαση υπεύθυνη για επιληψία

H τηλεθέαση υπεύθυνη για επιληψία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το άγχος μιας ενδεχόμενης κρίσης ζουν 100.000 Ελληνες -εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι παιδιά-, που υποφέρουν από την επιληψία και οι οποίοι, εξαιτίας του φόβου των κακώς πληροφορημένων ατόμων, αναγκάζονται να κρύβουν την πάθησή τους. Μια μορφή της επιληψίας είναι η φωτοευαίσθητη επιληψία, δηλαδή αυτή που εκδηλώνεται κυρίως σε άτομα ηλικίας 5 έως 19 ετών ύστερα από έντονες εναλλαγές φωτεινότητας, χρωμάτων και σχημάτων, και η οποία συνήθως κάνει την πρώτη της εμφάνιση κατά τη διάρκεια της τηλεθέασης.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Ενωσης κατά της Επιληψίας και διευθυντής του Νευρολογικού Τμήματος του «Αγία Σοφία» κ. Αθανάσιος Κοβάνης, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή το 7ο Μεσογειακό Συνέδριο Επιληψίας που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Holiday Ιnαπό 22 έως 25 Νοεμβρίου, κάθε χρόνο 80 Ελληνόπουλα εμφανίζουν για πρώτη φορά επιληπτική κρίση, αφορμή της οποίας είναι η οθόνη της τηλεόρασης ή του κομπιούτερ.

Από τα παιδιά αυτά, τα 25 εκδηλώνουν την κρίση παίζοντας βιντεοπαιχνίδια. Σύμφωνα με τον κ. Κοβάνη, οι γονείς των παιδιών που έχουν εκδηλώσει επιληπτική κρίση λόγω φωτοευαισθησίας θα πρέπει να φροντίσουν να έχουν μικρή τηλεόραση (οθόνη 14 ιντσών) και να κρατούν τα παιδιά σε απόσταση τουλάχιστον 2,5 μέτρων. Το δωμάτιο όπου βρίσκεται η τηλεόραση πρέπει να είναι φωτισμένο, ενώ καλό είναι να αποφεύγεται το ζάπινγκ. Σε περίπτωση που η κρίση επαναληφθεί, ενδείκνυται η χορήγηση φαρμάκων.

Αναφερόμενος γενικότερα στην επιληψία, ο κ. Κοβάνης υπογράμμισε ότι περισσότεροι από 50 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από αυτή την εγκεφαλική διαταραχή και εκτιμάται ότι το 5% του πληθυσμού μπορεί να εμφανίσει μία μόνο επιληπτική κρίση σε κάποια στιγμή της ζωής του. Ενα ποσοστό των ασθενών, που κυμαίνεται από 65% έως 95% -ανάλογα με το είδος της επιληψίας- ανταποκρίνεται πλήρως στο αντιεπιληπτικό φάρμακο, ενώ στο 80% των παιδιών η επιληψία «αυτορυθμίζεται» μετά την εφηβεία. Σημειώνεται ότι οι επιληπτικές κρίσεις αρχίζουν κατά κανόνα στην προεφηβική ηλικία. Εάν ο ασθενής παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα στα φάρμακα, τότε διέξοδο μπορεί να δώσει και η χειρουργική επέμβαση.

Σύμφωνα με τον κ. Κοβάνη, όταν κάποιος βρεθεί δίπλα σε ασθενή κατά τη διάρκεια γενικευμένης επιληπτικής κρίσης -που συνήθως έχει μικρή διάρκεια (λιγότερο από πέντε λεπτά)-, αυτό που πρέπει να κάνει είναι να γυρίσει τον πάσχοντα στο πλάι και να τοποθετήσει ένα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι του. Ενα από τα πράγματα που δεν πρέπει να κάνει, σε αντίθεση με αυτό που ο περισσότερος κόσμος πιστεύει, είναι να τοποθετήσει αντικείμενα στο στόμα του ασθενή.

Σχεδόν όλα τα στοιχεία συμφωνούν ότι ο Σαουδάραβας φυγάς και οι αξιωματούχοι της οργάνωσης Αλ Κάιντα έχουν παγιδευτεί στο Αφγανιστάν, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς των Ταλιμπάν ότι κατάφεραν να ξεφύγουν από τον κλοιό των δυνάμων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή