Mια φωτογραφική έκθεση για την ενίσχυση των αδέσποτων ζώων

Mια φωτογραφική έκθεση για την ενίσχυση των αδέσποτων ζώων

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία χρόνια, το ζήτημα της προστασίας των αδέσποτων έχει αναδειχθεί ιδιαίτερα στη χώρα μας, με δύο τρόπους. Αφενός με την προσπάθεια που κάνουν σύλλογοι και ιδιώτες ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη, αφετέρου μέσα από πολύ δυσάρεστα περιστατικά, που αποδεικνύουν ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, ώστε να φερθούμε στα ζώα ως σωστοί άνθρωποι. Μια οργάνωση που έχει ιδρυθεί τον τελευταίο καιρό δίνει μεγάλο αγώνα για τη σωτηρία των ζώων που βρίσκονται στον δρόμο, με την παροχή κτηνιατρικής βοήθειας και εκστρατείες υιοθεσίας. Είναι το SaveaGreekStray, και το δημιούργησε η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση. Η ιδέα είναι απλή: μπορεί όλοι να τρέφουμε αισθήματα αγάπης και τρυφερότητας για τα αδέσποτα ζώα, αλλά αν αυτά δεν οδηγήσουν στην ενεργό δράση, τότε το πρόβλημα θα διαιωνίζεται χωρίς λύση. Η ίδια ανέπτυξε ενδιαφέρον για τα ζώα από πολύ μικρή ηλικία και αποφάσισε να φτιάξει αυτή τη μη κερδοσκοπική οργάνωση, έτσι ώστε να μας πείσει όλους πως πρόκειται για ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπίζεται σοβαρά – και όχι απλώς με ανασήκωμα των ώμων. Για να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες, το SaveaStray έφτιαξε, μάλιστα, ένα καταφύγιο, στο οποίο καταλήγουν ζώα που έχουν μαζευτεί από τον δρόμο. Πρώτα περνούν από κτηνιατρικό έλεγχο. Αν διαπιστωθεί ότι χρειάζονται κτηνιατρική περίθαλψη, τότε δέχονται τις απαιτούμενες θεραπείες. Στη συνέχεια, όταν οι άνθρωποι της οργάνωσης βεβαιωθούν ότι το ζώο είναι υγιές, γίνεται μια εκτίμηση του χαρακτήρα του, για να δουν σε τι είδους οικογενειακό περιβάλλον θα ταίριαζε, στειρώνεται, λαμβάνει ηλεκτρονική ταυτότητα και είναι πλέον έτοιμο προς υιοθέτηση.

Mια φωτογραφική έκθεση για την ενίσχυση των αδέσποτων ζώων-1

Ο Νίνο Ξυπολιτάς και ο Τζώνης Καλημέρης στην έκθεση, στο ΚΠΙΣΝ.

Για την ενίσχυση αυτής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, διοργανώθηκε πρόσφατα στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος η έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Ζήκου «Eyes behind bars». O φωτογράφος ένωσε τις δυνάμεις του με το SaveAStray, σε ένα εγχείρημα που γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία. Εστιάζοντας το βλέμμα του στα αδέσποτα της Ελλάδας, έθεσε ως στόχο να κινητοποιήσει τους θεατές, ώστε να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο ζωάκι. Τα πορτρέτα των σκύλων ήταν τοποθετημένα σε μαύρο φόντο και ο επισκέπτης μπορούσε να διαβάσει την ιστορία του καθενός και να διακρίνει την προσωπικότητά του. Κοινό και διοργανωτές συζήτησαν και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους. Αναγνώρισαν το μέγεθος του προβλήματος και συμφώνησαν ότι ο αγώνας υπέρ των ζώων θα τελειώσει μόνον όταν αδειάσουν όλα τα κλουβιά των φιλοζωικών οργανώσεων.

Μπαζάρ για αδέσποτα

Για άλλη μία χρονιά, οι εθελοντές του Σωματείου Περίθαλψης & Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Stray.gr μας καλούν στο 16o χριστουγεννιάτικο bazaar τους. Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, από 10 π.μ. έως 8 μ.μ., στον χώρο τέχνης TriiArtHub (Δράκου 9, 50 μέτρα από τη στάση μετρό Συγγρού-Φιξ). Εκεί θα βρούμε γούρια, κοσμήματα με γάτες – σκύλους – κόκαλα – ψαροκόκαλα – πατούσες και ό,τι άλλο τραβάει η ψυχή του φιλόζωου κοινού, είδη για τον σκύλο μας και τη γάτα μας, δώρα και διακοσμητικά αντικείμενα, χειροποίητα και μη. Επίσης, βιβλία καινούργια και μεταχειρισμένα, σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, προϊόντα του Stray.gr, φούτερ και t-shirts για μικρούς και μεγάλους, κούπες, τσάντες, ημερολόγια. Και φυσικά, θα υπάρχει πλούσιος μπουφές, με καφέ, αναψυκτικά και υπέροχα σπιτικά φαγητά και γλυκά από τα χεράκια των εθελοντών (και των μαμάδων τους!).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή