Το χρησιμοποιημένο λάδι… στο εστιατόριο για να γίνει βιοντίζελ

Το χρησιμοποιημένο λάδι… στο εστιατόριο για να γίνει βιοντίζελ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τηγανίζεις. Κατόπιν, μόλις το λάδι κρυώσει, αντί να το ρίξεις στην αποχέτευση, το συλλέγεις σε ένα πλαστικό μπουκάλι. Οταν το μπουκάλι γεμίσει, τότε μπορείς να το αφήσεις στο εστιατόριο της γειτονιάς σου. Με αυτόν τον απλούστατο τρόπο προφυλάσσεις την αποχέτευση, ενώ προστατεύεις το περιβάλλον.

Αυτό είναι το μήνυμα της εταιρείας «Πράσινο Λάδι» (θυγατρική της ΕΛΙΝ Verd), που με σλόγκαν «Τόσο απλό – τόσο σημαντικό» ξεκίνησε εκστρατεία… πειθούς. Οπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλός της Γιώργος Κυριακόπουλος, η εταιρεία ήδη συλλέγει χρησιμοποιημένα τηγανέλαια από 1.800 εστιατόρια στην Αττική και, μέσω συνεργατών, από 13.600 στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το τηγανέλαιο που συγκεντρώνεται μεταφέρεται σε μονάδα στον Βόλο. Εκεί καθαρίζεται, υποβάλλεται σε επεξεργασία και μετατρέπεται σε βιοντίζελ. Το 2019 η «Πράσινο Λάδι» παρήγαγε 13.600 τόνους βιοντίζελ από τηγανέλαια και 9.600 τόνους από ζωικά λίπη.

Το δίκτυο αυτό θα αξιοποιηθεί και για τη συλλογή οικιακού τηγανέλαιου, προκειμένου να είναι όσο πιο εύκολο γίνεται για τον πολίτη. Στη διεύθυνση www.prasinoladi.gr ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ανακαλύψει ποια εστιατόρια στην περιοχή του συνεργάζονται με το πρόγραμμα σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από το σημείο που θα επιλέξει.

«Ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί. Δεν πρέπει να πετάμε το τηγανέλαιο στον νεροχύτη γιατί με τον τρόπο αυτό βουλώνουν οι αποχετεύσεις, του σπιτιού και της πόλης μας. Επιπλέον, βλάπτουμε τον υδροφόρο ορίζοντα ή τη θάλασσα, όπου καταλήγει. Με τη συλλογή και επεξεργασία του παράγουμε βιοκαύσιμο χωρίς να ανταγωνιζόμαστε την τροφική αλυσίδα, όπως άλλες κατηγορίες βιοντίζελ. Βοηθάμε την οικονομία διότι εισάγονται λιγότερα ορυκτά καύσιμα, ενώ προστατεύουμε το περιβάλλον», λέει ο κ. Κυριακόπουλος. Την πρωτοβουλία πράσινης επιχειρηματικότητας χαιρέτισε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων WWF και Greenpeace, αλλά και της ΕΥΔΑΠ (που τόνισε τη ζημιά που προκαλούν τα λίπη στο αποχετευτικό δίκτυο). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή