ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Έλληνας που ανάβει τα χριστουγεννιάτικα φώτα σε 80 χώρες (φωτογραφίες)

Ο Έλληνας που ανάβει τα χριστουγεννιάτικα φώτα σε 80 χώρες (φωτογραφίες)

Ημέρες Χριστουγέννων και ο νους ταξιδεύει στις λαμπερές πρωτεύουσες του κόσμου, όπως η Βιέννη, το Βερολίνο, η Βαρκελώνη, το Ντουμπάι και η Κωνσταντινούπολη, που φορούν τα γιορτινά τους και δέχονται επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου. Εκατομμύρια λαμπιόνια, χρυσές άμαξες, αστέρια, μοναδικές χριστουγεννιάτικες κατασκευές, κοσμούν τις κεντρικές πλατείες και τους δρόμους, μετατρέποντας τις πόλεις σε παραμυθένια σκηνικά.

Πίσω από όλα αυτά τα μοναδικά και εντυπωσιακά σκηνικά, κρύβεται ένας Έλληνας, ο Θεσσαλονικιός Γιάννης Παλαιοχωρινός, ο οποίος όσο ήταν ακόμα φοιτητής ξεκίνησε δειλά-δειλά, σε ένα υπόγειο στην Κασσάνδρου, μια μικρή εταιρεία και σήμερα μετρά πέντε μονάδες παραγωγής σε Ελλάδα και Βουλγαρία.

«Το αντικείμενο μας είναι η παραγωγή φωτεινού διακόσμου… Πουλάμε τα προϊόντα μας σε 80 χώρες σε όλο τον κόσμο, έχουμε διακοσμήσει τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα του κόσμου, τις μεγαλύτερες πόλεις και τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου, από το Χίθροου μέχρι το αεροδρόμιο του Λας Βέγκας».

Ο Έλληνας που ανάβει τα χριστουγεννιάτικα φώτα σε 80 χώρες (φωτογραφίες)-1

Ο μεγαλύτερος πελάτης του κ. Παλαιοχωρινού είναι η πόλη του Βερολίνου. Η εταιρεία του ξεκίνησε να διακοσμεί το Βερολίνο από το 1996 και από τότε το διακοσμεί κάθε χρόνο. «Το Βερολίνο, πλέον αποτελεί σημαντικό χριστουγεννιάτικο προορισμό με πάρα πολλά και ιδιαίτερα γιορτινά φωτιστικά. Φανταστείτε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια στο Βερολίνο, γίνονται ακόμα και χριστουγεννιάτικα τουρ με λεωφορεία, για να απολαμβάνουν οι επισκέπτες τον Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο» δηλώνει ο ίδιος. 

Ο Έλληνας που ανάβει τα χριστουγεννιάτικα φώτα σε 80 χώρες (φωτογραφίες)-2

Ο 49χρονος Θεσσαλονικιός επιειρηματίας βρίσκεται επίσης πίσω από τον χριστουγεννιάτικο φωτισμό πόλεων όπως το Βελιγράδι και την Κωνσταντινούπολη με τη χριστουγεννιάτικη πλατεία Ταξίμ να έχει κάθε χρόνο τη «φωτεινή» υπογραφή του. 

Ο Έλληνας που ανάβει τα χριστουγεννιάτικα φώτα σε 80 χώρες (φωτογραφίες)-3

Μπορεί η έδρα της εταιρείας να είναι στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο η πόλη δεν φωτίζεται από τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια του κ. Παλαιοχωρινού και αυτό διότι όπως εξηγεί: «Από το 2009 αποχωρήσαμε από την ελληνική αγορά, καθώς δεν μπορούσε η Ελλάδα να μας πληρώνει, είχαν ήδη συγκεντρωθεί οφειλές των δήμων προς εμάς που αδυνατούσαν να μας πληρώσουν. Φέτος όμως ξαναμπήκαμε δυναμικά, βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει ανοδική πορεία, βλέπουμε ότι τα πράγματα είναι πιο ευχάριστα, άρχισε και ο κόσμος λίγο να χαμογελά. Ξεκινήσαμε φέτος διακοσμώντας την Αθήνα για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, με κάποιους χορηγούς και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα αλλάξουν τα πράγματα. Θεωρώ ότι ήρθε η ώρα για να ξεκινήσουμε να δραστηριοποιούμαστε και στη χώρα μας» επισημαίνει.