«Κομάντος» στην υπηρεσία ΗΣΑΠ

«Κομάντος» στην υπηρεσία ΗΣΑΠ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οχυρώνονται» από το νέο έτος οι σταθμοί του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, ώστε να προλαμβάνονται έκτροπα μεταξύ θερμόαιμων οπαδών ομάδων, που έχουν καταστροφικές συνέπειες για το τροχαίο υλικό των ΗΣΑΠ και θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την ακεραιότητα των ανυποψίαστων επιβατών. Ειδικοί ένοπλοι φρουροί, ενίσχυση του άοπλου προσωπικού εποπτείας της τάξης και κάμερες σε όλους τους σταθμούς είναι τα μέτρα που σκοπεύει να υιοθετήσει το υπουργείο Μεταφορών σε συνεργασία με το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως. Μάλιστα, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής, εξετάζεται το μέτρο να διακόπτεται η κίνηση των συρμών προς έναν συγκεκριμένο σταθμό, στην περίπτωση που είναι ορατός ο κίνδυνος επεισοδίων.

Οπως αποδεικνύεται, τα τελευταία θλιβερά συμβάντα -απόγευμα Σαββάτου- στον σταθμό των ΗΣΑΠ στο Νέο Φάληρο, όταν μια ομάδα περίπου 50 κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε συρμούς όπου βρίσκονταν οπαδοί της AEK με βόμβες μολότοφ και πέτρες, τραυματίζοντας δέκα επιβάτες και προκαλώντας σημαντικές ζημιές (υπολογίζονται στα περίπου 100 εκατ.) σε έξι συρμούς και τον σταθμό, ενεργοποίησαν τα ανακλαστικά των αρμοδίων.

Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με τα στοιχεία του διευθύνοντος συμβούλου των ΗΣΑΠ κ. Γεράσιμου Δραγώνα, ότι από τον Ιούλιο του 1998, σε 33 περιπτώσεις, φίλαθλοι του Ολυμπιακού προκάλεσαν επεισόδια και ζημιές, σε 19 περιπτώσεις ήταν φίλαθλοι του Παναθηναϊκού και σε 15 περιπτώσεις της AEK. Οπως εκτίμησε στην «K» ο κ. Δραγώνας, το ετήσιο κόστος των φθορών -όπου δεν έχουν σημειωθεί έκτροπα και συμπλοκές- εγγίζει τα 100 εκατ. δραχμές.

Χθες, ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Βερελής δεν «άγγιξε» το θέμα της συνεργασίας της Πολιτείας με τις διοικήσεις των ομάδων για τον εντοπισμό τών εν λόγω φανατικών οπαδών, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι οργανωμένοι και άρα γνωστοί στους συλλόγους. O κ. Βερελής -εθελοτυφλώντας, για την κατάληξη της διαδικασίας- ανέφερε ότι κατετέθη μήνυση κατ’ αγνώστων και ότι θα ζητηθούν αποζημιώσεις…

Ως προς την ενίσχυση των μέτρων φύλαξης των σταθμών, ο κ. Βερελής ανέφερε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, από τους επόμενους δύο μήνες, ένοπλοι ειδικοί φρουροί εκπαιδευμένοι από την Ελληνική Αστυνομία θα φυλάττουν τους σταθμούς. H απόφαση αποτελεί επέκταση του μέτρου το οποίο εφαρμόζεται στο μετρό. Βέβαια, όπως εξήγησε στην «K» ο κ. Δραγώνας, ανάλογο αίτημα είχε τεθεί προ δεκαμήνου χωρίς όμως να υπάρξει ανταπόκριση των αρμόδιων υπουργείων. Τέλος, ο κ. Δραγώνας ανέφερε ότι θα αυξηθούν στους περίπου 80 -από 33 σήμερα- οι υπάλληλοι των ΗΣΑΠ που επανδρώνουν τις ομάδες τήρησης τάξης των σταθμών. Προανάκριση για τα όσα έλαβαν χώρα το Σάββατο το βράδυ στο Φάληρο διενεργεί το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα Πειραιώς υπό την επίβλεψη του εισαγγελέα κ. Λ. Νικολόπουλου.

Σχεδόν όλα τα στοιχεία συμφωνούν ότι ο Σαουδάραβας φυγάς και οι αξιωματούχοι της οργάνωσης Αλ Κάιντα έχουν παγιδευτεί στο Αφγανιστάν, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς των Ταλιμπάν ότι κατάφεραν να ξεφύγουν από τον κλοιό των δυνάμων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή