Ανεμβολίαστο το πρώτο θύμα της γρίπης για φέτος

Ανεμβολίαστο το πρώτο θύμα της γρίπης για φέτος

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας άνδρας 61 χρόνων ο οποίος, παρά το γεγονός ότι ανήκε στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, δεν είχε κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, είναι το πρώτο θύμα της γρίπης της φετινής περιόδου εποχικής έξαρσης της νόσου στη χώρα μας. Το πρώτο –και μοναδικό προς το παρόν– θανατηφόρο περιστατικό της γρίπης, καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα και σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ο ασθενής είχε προσβληθεί από ιό γρίπης τύπου Β. Συνολικά από τον Οκτώβριο έως σήμερα έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ τέσσερα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης και τα οποία νοσηλεύθηκαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Πρόκειται για τρεις άνδρες και μία γυναίκα, που δεν είχαν εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη, παρότι ανήκαν σε ομάδες για τις οποίες συστήνεται ο εμβολιασμός. Στους τρεις ασθενείς απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α, και στον άτυχο ασθενή γρίπη τύπου Β.

Παρά την καταγραφή τεσσάρων σοβαρών κρουσμάτων της νόσου, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα, κινείται, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΟΔΥ, σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αυτό άλλωστε καταδεικνύουν και τα δεδομένα από τις επισκέψεις σε γιατρό από ασθενείς με συμπτώματα γρίπης που σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες υπολογίζονται στο 1%. Υπενθυμίζεται ότι στην κορύφωση του περυσινού επιδημικού κύματος εποχικής γρίπης οι επισκέψεις σε γιατρό κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής άγγιζαν το 10%. Οπως αναφέρεται στην τελευταία εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης του ΕΟΔΥ, η οποία δημοσιεύθηκε χθες, «η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη».

Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και του ευρωπαϊκού γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο η δραστηριότητα της γρίπης έχει αρχίσει να εντείνεται και μάλιστα εκτιμάται ότι σε ορισμένες χώρες –κυρίως της Βόρειας Ευρώπης– μπορεί να αυξήσει τη ζήτηση για υπηρεσίες υγείας κατά την περίοδο των εορτών. Ηδη, στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφεται αύξηση στις νοσηλείες λόγω γρίπης. Από τα πρώτα δεδομένα της εργαστηριακής επιτήρησης της γρίπης φαίνεται ότι προς το παρόν επικρατεί η γρίπη τύπου Α σε ποσοστό 71% έναντι της γρίπης τύπου Β (29% των περιστατικών που ελέγχθηκαν). Ειδικά στις χώρες της Βορειοδυτικής Ευρώπης φαίνεται να επικρατεί ο υπότυπος γρίπης Α(Η3Ν2) στον οποίο είναι πιο ευάλωτα τα ηλικιωμένα άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή