Τα σχολεία μελετούν τους σεισμούς

Τα σχολεία μελετούν τους σεισμούς

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τετάρτη 9.23 το πρωί και στον υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος με το σεισμόμετρο στην Ελληνογερμανική Αγωγή στην Παλλήνη φτάνει σήμα για σεισμική δόνηση τα επόμενα δευτερόλεπτα. Σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα μία έντονη σεισμική δόνηση γίνεται αισθητή. Προέρχεται από την περιοχή νότια των Αντικυθήρων. Το σεισμικό κύμα που δημιουργήθηκε με την εκδήλωση του σεισμού εκεί, άρχισε να ταξιδεύει προς όλες τις κατευθύνσεις με ταχύτητα περίπου 8 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο. Το πρώτο σχολικό σεισμόμετρο που κατέγραψε τον σεισμό είναι εγκατεστημένο στο Λύκειο Βάμου στα Χανιά. Ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά, το σεισμόμετρο στο 2ο Λύκειο Σπάρτης καταγράφει τον σεισμό…

Πρόκειται για μία από τις πιλοτικές δράσεις που υλοποιούν οι μαθητές του δικτύου σχολείων με σεισμογράφους, το οποίο λειτουργεί από το 2015 υπό την επιστημονική καθοδήγηση και συντονισμό του διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ.  Γεράσιμου Χουλιάρα. Το δίκτυο ξεκίνησε με τη συμμετοχή 5 σχολικών μονάδων. Σήμερα συμμετέχουν 40 σχολικές μονάδες στην Ελλάδα, 10 σχολικές μονάδες από την Τουρκία, 5 από την Κύπρο, 3 από τη Βουλγαρία, 3 από την Ιταλία, ενώ 2 σεισμόμετρα έχουν εγκατασταθεί σε σχολεία στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Αζορών στον Ατλαντικό και 1 σεισμόμετρο σε σχολείο της Χάιφας στο Ισραήλ. «Το Εθνικό Αστεροσκοπείο σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Αγωγή δημιούργησε το σχολικό σεισμογραφικό δίκτυο School Network Alerts Citizens στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+. Πρόσφατα συναντηθήκαμε στη Νάπολη με τους συνεργάτες από Ιταλία, Κύπρο, Βουλγαρία και Τουρκία. Κυρίαρχο θέμα στις συζητήσεις ήταν η επέκταση του δικτύου σχολικών σεισμογράφων σε περισσότερα σχολεία», λέει ο κ. Χουλιάρας.

Τα σχολεία μελετούν τους σεισμούς-1

Με τη δράση προωθείται η καλλιέργεια νοοτροπίας μετασχηματισμού της γνώσης σε καινοτομία στα σχολεία. «Η εν λόγω δράση προχωρά ένα ακόμα βήμα. Φιλοδοξεί να αναδείξει τη συνεργασία ερευνητικών φορέων που μπορεί να αναπτυχθεί με σχολεία καθώς και με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οικονομικούς φορείς με ωφέλιμα αποτελέσματα για όλους σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι η ενημέρωση και η προετοιμασία για επερχόμενους σεισμούς», τονίζει ο κ. Σοφοκλής Σωτηρίου, υπεύθυνος του τμήματος Ερευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής. Και όπως προσθέτει ο κ. Χουλιάρας, «η πρόθεση και το όραμά μου είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο σχολείων που θα μελετούν και θα ενημερώνουν τις τοπικές τους κοινότητες για τους σεισμούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή