Η Αθηναϊκή Λέσχη τίμησε τον ευεργέτη της, τον ευπατρίδη Ιάκωβο Τσούνη

Η Αθηναϊκή Λέσχη τίμησε τον ευεργέτη της, τον ευπατρίδη Ιάκωβο Τσούνη

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από ακριβώς 144 χρόνια, τον Δεκέμβριο του 1875, ανακοινώθηκε η δημιουργία ενός νέου θεσμού στην ελληνική πρωτεύουσα. Η Αθηναϊκή Λέσχη ιδρύθηκε από 20 επίλεκτα μέλη της αθηναϊκής κοινωνίας, που είχαν ζήσει και σπουδάσει στο εξωτερικό, με πρότυπο τις βρετανικές λέσχες. Ηδη, από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της, η εγγραφή νέων μελών γινόταν με πολύ αυστηρά κριτήρια και με εκλογική διαδικασία. Η Λέσχη κέρδισε την καταξίωση χάρη στις προσωπικότητες που έσπευσαν να αποτελέσουν τον πρώτο πυρήνα της. Αυτή η αρχική παράδοση συνεχίστηκε και αργότερα.

Η Αθηναϊκή Λέσχη τίμησε τον ευεργέτη της, τον ευπατρίδη Ιάκωβο Τσούνη-1
Η πλακέτα της ονοματοδοσίας του 8ου ορόφου.

Στη μακρόχρονη πορεία της Λέσχης, μέλη της υπήρξαν Πρόεδροι Δημοκρατίας, 29 πρωθυπουργοί –εκ των οποίων ο τελευταίος είναι ενεργό μέλος της–, υπουργοί, ανώτεροι δικαστές, αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων, πρέσβεις, καθηγητές πανεπιστημίου, ακαδημαϊκοί και προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, καθώς και του  οικονομικού και βιομηχανικού δυναμικού της χώρας.  Επίτιμοι πρόεδροι της Λέσχης ήταν οι βασιλείς της Ελλάδος και επίτιμα μέλη οι πρίγκιπες. Στο πέρασμα του χρόνου, η Λέσχη έζησε από κοντά όλα τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα στη χώρα, κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Σήμερα, χάρη στην πεφωτισμένη διοίκηση του Κυριάκου Κουκουλομάτη, ο θεσμός μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον του και να αισθάνεται την υποστήριξη και από τις νεότερες γενιές.

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε μια συγκινητική τελετή, κατά την οποία ανακοινώθηκε ότι το διοικητικό συμβούλιο, κατόπιν εισηγήσεως του προέδρου, αποφάσισε ομόφωνα πως ο όγδοος όροφος θα ονομάζεται στο εξής «όροφος του νεοτέρου βετεράνου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και μεγάλου ευπατρίδη Ιάκωβου Τσούνη».

Η Αθηναϊκή Λέσχη τίμησε τον ευεργέτη της, τον ευπατρίδη Ιάκωβο Τσούνη-2
Ο Ιάκωβος Τσούνης έχει διακριθεί για την αφοσίωσή του στη Λέσχη.

Ο Ιάκωβος Τσούνης είναι μια εμβληματική προσωπικότητα, με μεγάλη προσφορά στην πατρίδα, στον συνάνθρωπο και στη Λέσχη. Το 1940, σε ηλικία δεκαέξι ετών, πλαστογράφησε την ταυτότητά του ώστε να καταταγεί στον στρατό. Πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο και στη συνέχεια στον Εμφύλιο. Εχει μεγάλη προσφορά στη στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων. Οταν συνέβη το αεροπορικό δυστύχημα με 90 νεκρούς, στο όρος Δίρφυ, ανήγειρε εκκλησάκι στη μνήμη τους και διέθεσε ένα μεγάλο ποσό για τη βοήθεια των οικογενειών των θυμάτων. Σε κρίσιμες περιστάσεις, έχει ενισχύσει οικονομικά τη Λέσχη και πάντοτε αποτελεί σημείο αναφοράς για την αγάπη που τρέφει προς τον θεσμό. Είναι λογικό, λοιπόν, και η Αθηναϊκή Λέσχη να πάρει τη σπουδαία απόφαση να δώσει σε έναν όροφο του όνομα του ευεργέτη της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή