Νέο «πακέτο» αλλαγών στο ΕΣΥ

Νέο «πακέτο» αλλαγών στο ΕΣΥ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλο πρόγραμμα για κτιριακές παρεμβάσεις και αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία όλης της χώρας δρομολογεί το υπουργείο Υγείας. Το πρόγραμμα αυτό όπως ανακοίνωσε χθες στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υγείας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος καταρτίστηκε σε συνδυασμό με εθνικούς πόρους, τον προϋπολογισμό και το Γ΄ ΚΠΣ και θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες.

Στις συναντήσεις, που είχε ο υπουργός με τους επικεφαλής των A΄ και B΄ Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας Κεντρικής Μακεδονίας οριστικοποιήθηκε το πρόγραμμα των παρεμβάσεων αναβάθμισης (σε κτίρια και μηχανολογικό εξοπλισμό) για τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία των δύο αυτών υγειονομικών περιφερειών και ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο ενός ειδικότερου προγράμματος με επίκεντρο τις ανάγκες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που αφορά επίσης εκτός από την Αθήνα, το Βόλο, το Ηράκλειο και την Πάτρα.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε χθες και τα ονόματα των είκοσι διοικητών-μάνατζερς των δημόσιων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και των άλλων νομών της Κεντρικής Μακεδονίας (A και B ΠεΣΥ) τονίζοντας ότι «έχουμε πολλές απαιτήσεις από τους νέους διοικητές κι αυτές προκύπτουν από το νέο τους ρόλο, του επαγγελματία κι όχι του παρεμπιπτόντως απασχολουμένου».

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι άτομα που αναλαμβάνουν για πρώτη φορά ευθύνες διοίκησης στο επίπεδο αυτό -όπως άλλωστε συνέβη και με τους διοικητές των νοσοκομείων της Αττικής, η ορκωμοσία των οποίων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή- ωστόσο διαθέτουν εμπειρία κι εξειδίκευση στη διοίκηση επιχειρήσεων κι οργανισμών. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο πέντε έχουν διατελέσει πρόεδροι Δ.Σ. νοσοκομείων. O κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι μέχρι τώρα το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν παρήγαγε όπως στις άλλες χώρες στελέχη για διοίκηση νοσοκομειακών μονάδων και το δημόσιο σύστημα στην Ελλάδα δεν επέλεγε πρόσωπα στη διοίκηση με κριτήρια μάνατζμεντ, αλλά με πολιτικά κριτήρια. «Αυτό αλλάζει», τόνισε «τα πανεπιστήμια προσαρμόζονται. Ηδη τρία οικονομικά πανεπιστήμια προχωρούν στην ίδρυση για πτυχιούχους και εξειδικευμένα άτομα στη διοίκηση υπηρεσιών υγείας».

«Επιχειρούμε με την μεταρρύθμιση που έχει ξεκινήσει να αποκτήσουμε ένα πραγματικά δημόσιο σύστημα υγείας, όχι ένα δήθεν δημόσιο σύστημα υγείας. Ενα ουσιαστικό σύστημα υγείας με αποκλειστικό σκοπό να διασφαλίσει αποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας στον ελληνικό λαό, που θα λειτουργεί με κανόνες και αρχές στις οποίες οφείλουν να υποτάσσονται όλοι», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος. Και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι πολύ σύντομα οι νέες συνθήκες, που δημιουργούνται «σιγά σιγά και με πολύ βάσανο και κόπο» στο χώρο της Υγείας θα αρχίσουν να γίνονται ορατές.

Μετά την ορκωμοσία που θα πραγματοποιηθεί την 1η Δεκεμβρίου, στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης θα αναλάβουν καθήκοντα οι Θεοχ. Σιώτης (ΑΧΕΠΑ), Ιωακ. Σιγάλας («Ιπποκράτειο»), Κων. Χριστόγλου («Θεαγένειο»), Γεωρ. Καλτσίδης («Αγ Παύλος»), Αντωνία Τράμπα (Δερματικών Νόσων), Θρασ. Βεντούρης («Γ. Παπανικολάου»), Ιωαν. Κλιγκόπουλος (Ψυχιατρικό), Κων. Εμμανουηλίδης («Γ. Γεννηματάς»), Νικ. Πινακίδης («Αγ. Δημήτριος») και Νικ. Πόδας (Ειδικών Παθήσεων).

Τα τελευταία χρόνια, τέλος, ο αριθμός των αιφνίδιων θανάτων στην E.E. από χρήση ναρκωτικών παρουσιάζεται σταθεροποιημένος μεταξύ 7.000 και 8.000 το χρόνο. Οπως αναφέρεται στην έκθεση του ΕΚΤΕΠΝ, όμως, σε ορισμένες χώρες, όπως και στην Ελλάδα, οι θάνατοι από ναρκωτικά σημειώνουν ανοδικές τάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή