Το σκηνικό μιας μεγάλης παρεξήγησης…

Το σκηνικό μιας μεγάλης παρεξήγησης…

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μεγάλη περιπέτεια, χωρίς ουσιαστική αιτία, δείχνει να μπαίνει η χώρα μας με την υπόθεση σύλληψης 14 ατόμων (12 Βρετανών και 2 Ολλανδών) και την προσαγωγή τους σε δίκη, με την κατηγορία της κατασκοπείας. H είδηση, που στη χώρα μας μάλλον πέρασε στα «ψιλά», διεθνώς -και ιδιαίτερα στη Μεγάλη Βρετανία- έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις. Οι 14 συνελήφθησαν στις 8 Νοεμβρίου στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Είχαν επισκεφθεί το αεροδρόμιο την ημέρα εορτασμού της Αεροπορίας και συνελήφθησαν διότι έπαιρναν φωτογραφίες του χώρου και αεροσκαφών.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών και απολογούμενοι, υποστήριξαν ότι είναι μέλη διεθνούς συλλόγου που ασχολείται με τα αεροπλάνα και πραγματοποιούσαν οργανωμένο ταξίδι στη χώρα μας, με σκοπό την επίσκεψη στα αεροδρόμια. Οπως μάλιστα αναφέρεται σε χθεσινό τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερς, το ταξίδι και των 14 είχε οργανώσει η βρετανική εταιρεία «TouchdowTours», η οποία ειδικεύεται στην οργάνωση ταξιδιών για λάτρεις του αεροπλάνου. «Και στην πατρίδα σας κάτι ανάλογο δεν θα συνέβαινε; Δεν θα γίνονταν συλλήψεις;» ήταν ένα από τα… διπλωματικά ερωτήματα που τέθηκαν στο πλαίσιο των επαφών από τις ελληνικές αρχές. H απάντηση ήταν καταφατική.

Αυτό που δείχνει αυτονόητο, είναι ότι 14 άνθρωποι, οι οποίοι χωρίς να προσπαθήσουν να κρυφτούν έπαιρναν φωτογραφίες σε αεροδρόμιο, είναι μάλλον απίθανο να είναι κατάσκοποι. Αυτό που προκάλεσε το ενδιαφέρον των διωκτικών αρχών ωστόσο, ήταν ο ιδιαίτερα εξελιγμένος εξοπλισμός, που χρησιμοποιούσαν για τις φωτογραφικές λήψεις. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης με την κατηγορία της κατασκοπείας, στο πλαίσιο τήρησης του νόμου, που απαγορεύει τη λήψη φωτογραφιών κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ο οποίος, ωστόσο, θεωρείται απαρχαιωμένος. Σύμφωνα με πληροφορίες αρμόδιες αρχές εξέφρασαν προς τους συλληφθέντες την εκτίμηση ότι η υπόθεσή τους θα έχει θετική κατάληξη, προσδίδοντας στο όλο θέμα χαρακτήρα μάλλον παρεξήγησης και υπερβολικής διάστασης…

Την ίδια στιγμή έρχονται στο φως νέα στοιχεία της υπόθεσης. Σύμφωνα με αυτά, οι 14, λίγες ημέρες πριν από τη σύλληψή τους και συγκεκριμένα στις 5 Νοεμβρίου, είχαν εντοπισθεί κοντά στο αεροδρόμιο της Τανάγρας με φωτογραφικό εξοπλισμό αλλά και ασσυρμάτους, με τους οποίους παρακολουθούσαν συνομιλίες πιλότων και απλά εκδιώχθηκαν από την περιοχή.

Αυτή τη στιγμή οι 13 από τους συλληφθέντες κρατούνται στις φυλακές Ναυπλίου και μία γυναίκα κρατείται στον Κορυδαλλό. Την προσεχή Δευτέρα πρόκειται να προσαχθούν σε δίκη, ενώ, από την εξέταση των φωτογραφιών και των φιλμ που κατασχέθηκαν, αποδείχθηκε ότι είχαν φωτογραφίσει και το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο, ενώ σε δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων η υπόθεση αναφέρεται σαν μια μεγάλη παρεξήγηση και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπισθεί και να λήξει σύντομα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή