Η Axion Hellas, στην όγδοη αποστολή της, επιστρέφει σε Μεγανήσι, Κάλαμο και Καστό

Η Axion Hellas, στην όγδοη αποστολή της, επιστρέφει σε Μεγανήσι, Κάλαμο και Καστό

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ακριτικές κοινότητες σε στεριά και θάλασσα ήταν εκείνες που αισθάνθηκαν περισσότερο από όλους μας τις επιπτώσεις της κρίσης. Από τη δυσκολία πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες μέχρι τις περιορισμένες ευκαιρίες επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας, οι άνθρωποι που ζουν μακριά καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για πράγματα που εμείς απολαμβάνουμε δίχως κόπο. Στο πλευρό τους στέκεται, από το 2016, η οργάνωση Axion Hellas, που ιδρύθηκε από τον Βασίλη Πατέρα. Η ιδιαιτερότητά της είναι ότι επισκέπτεται τα απομακρυσμένα αυτά μέρη με φουσκωτά σκάφη, ένα εγχείρημα ειδικής δυσκολίας.

Χρειάζονται ικανότητες, όραμα, αλλά και λίγη τρέλα για να προσεγγίσεις νησιά με αντίξοο καιρό, καθώς και για να κουβαλάς μεγάλα φορτία υλικοτεχνικής υποδομής. Τα μέλη και οι εθελοντές της οργάνωσης δεν πτοούνται όμως, και συνεχίζουν με αφοσίωση το κοινωνικό έργο τους, που απλώνεται από την περίθαλψη έως την εκπαίδευση και τον αθλητισμό. Πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, ολοκληρώθηκε ο όγδοος κατά σειράν φιλανθρωπικός πλους στο Ιόνιο Πέλαγος, στα νησιά Μεγανήσι, Κάλαμο και Καστό.

Είναι η τρίτη φορά που η οργάνωση πηγαίνει στα μέρη αυτά, με την τοπική κοινωνία να εκφράζει την αγάπη και τη ζεστασιά της με κάθε δυνατό τρόπο. Οι εθελοντές της Axion Hellas προσέφεραν ιατρικές και αιματολογικές εξετάσεις, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις. Η αποστολή της Αxion Hellas ξεκίνησε την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου με την αναχώρηση των σκαφών από την Ανάβυσσο για το Μεγανήσι, ενώ την Πέμπτη κατέφτασε οδικώς και η υπόλοιπη ομάδα. Τριάντα τρεις εθελοντές γιατροί από δεκάδες ειδικότητες εξέτασαν επί τρεις ημέρες 329 κατοίκους. Αξίζει να αναφερθεί ότι γίνονται ακόμα και επισκέψεις κατ’ οίκον σε ηλικιωμένους.

Η Axion Hellas, στην όγδοη αποστολή της, επιστρέφει σε Μεγανήσι, Κάλαμο και Καστό-1

Εντυπωσιακή φωτογραφία, με τα φουσκωτά στον Ισθμό.

Η ιατρική ομάδα της Axion Hellas συμπληρώθηκε για πρώτη φορά από στρατιωτικούς γιατρούς, εγκαινιάζοντας έτσι τη συνεργασία της με τις Ενοπλες Δυνάμεις και το ΓΕΕΘΑ. Παράλληλα, το Οραμα Ελπίδας ενημέρωσε τους νησιώτες για τη μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Οι γυναίκες του Μεγανησίου επέστρεψαν στις παραδοσιακές γεύσεις και τέχνες του τόπου, σε μια μοναδική εκδήλωση που οργανώθηκε από τη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το Μουσείο Μπενάκη – ΝΗΜΑ. Χάρις στη WWF Greece, τα παιδιά εκπαιδεύθηκαν στο πώς να προστατεύουν το θαλάσσιο οικοσύστημα, ενώ με τη βοήθεια θεατρολόγου συμμετείχαν σε θεατρική παράσταση κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Να μια πατριωτική και ωραία πρωτοβουλία, που κάνει τους ακρίτες να αισθάνονται πως δεν είναι μόνοι τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή