2001: «Δίσεκτο» έτος για εμπρηστές

2001: «Δίσεκτο» έτος για εμπρηστές

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα της φετινής αντιπυρικής περιόδου, τα οποία παρουσίασε χθες συνοπτικά ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Παναγιώτης Φούρλας. Οι εκτάσεις που καταστράφηκαν από πυρκαγιές είναι πολύ λίγες σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2000. Ειδικότερα, φέτος από την αρχή του χρόνου έως τα τέλη Οκτωβρίου εκδηλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα 12.548 πυρκαγιές. Το 2000 είχαν εκδηλωθεί 14.855 πυρκαγιές. O απολογισμός όμως είναι εντελώς διαφορετικός για τις δύο χρονιές. Φέτος καταστράφηκαν 92.548 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, ενώ πέρυσι είχαν καεί 882.779 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων. Οσον αφορά το σύνολο των καμένων εκτάσεων, με την προσθήκη των αγροτικών και χορτολιβαδικών, το 2000 οι καταστροφές είχαν φθάσει τα 1,5 εκατομμύρια στρέμματα, ενώ φέτος εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσουν τις 220 χιλιάδες στρέμματα.

Ο κ. Φούρλας χαρακτήρισε τα φετινά αποτελέσματα ιδιαίτερα θετικά. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η σύγκριση με την περυσινή χρονιά δεν μπορεί να γίνει έτσι απλά, διότι η αντιπυρική περίοδος του 2000 ήταν από τις χειρότερες με ακραία καιρικά φαινόμενα, υψηλές θερμοκρασίες, ανέμους μεγάλης έντασης και διάρκειας και ξηρασίας. Επισήμανε όμως ότι φέτος, για πρώτη φορά, ο μηχανισμός δασοπυρόσβεσης διαθέτει τόσο καλή οργάνωση, η οποία σαφώς έχει συμβάλλει στην καλή εικόνα. Τα βασικά σημεία της διαφορετικής οργάνωσης είναι:

Η αποκέντρωση των δυνάμεων, με πεζοπόρα τμήματα στην έδρα κάθε περιφέρειας, διασπορά επίγειων και εναέριων μέσων και ίδρυση περιφερειακών συντονιστικών κέντρων. H υλοποίηση αυτών των αποφάσεων έδωσε τη δυνατότητα γρήγορης επέμβασης στα σημεία όπου εκδηλώνονταν πυρκαγιές και καλύτερης οργάνωσης των δυνάμεων.

Η αναδιοργάνωση του Επιχειρησιακού Κέντρου των Αθηνών, το οποίο είναι ένα από τα πλέον σύγχρονα στην Ευρώπη και ο εξοπλισμός του με την απαραίτητη τεχνολογική υποδομή, που επιτρέπει στους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής και τους εκπροσώπους όλων των συναρμόδιων φορέων να έχουν ανά πάσα στιγμή εικόνα του τι συμβαίνει και πού και, εφόσον χρειασθεί, να συντονίσουν κεντρικά τις δυνάμεις.

Η επάνδρωση του Κέντρου Επιχειρήσεων με ειδικό επιστημονικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, που συμβουλευτικά παρέχει πολύτιμες υπηρεσίες. Μετεωρολόγοι, γεωλόγοι, χημικοί και δεκάδες άλλες ειδικότητες κάνουν εφικτή μια «επιστημονική προσέγγιση, που δεν υπήρχε ποτέ», όπως επισήμανε ο κ. Φούρλας. Πρόσθεσε επιπλέον ότι φέτος η συνεργασία με τους δασικούς είναι η καλύτερη από τότε που η Πυροσβεστική ανέλαβε τη δασοπυρόσβεση.

Η λειτουργία της Διεύθυνσης Εγκλημάτων εμπρησμού και η επιτυχημένη παρουσία της, που λειτούργησε αποτρεπτικά για τους επίδοξους εμπρηστές. Αυτό το σημείο ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής το θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό καθώς, όπως τόνισε, «οι πολλές φωτιές είναι από αμέλεια. Οι επικίνδυνες φωτιές είναι από εμπρησμό». Αναφέρθηκε δε σε αρκετές περιοχές της χώρας, όπου απανωτά κρούσματα εμπρησμών σταμάτησαν μόλις εμφανίσθηκαν εκεί κλιμάκια της Διεύθυνσης Εγκλημάτων εμπρησμού.

Συνεπώς, η έλλειψη της προηγούμενης επεξεργασίας της υποθέσεως και η ανεπάρκεια των πρακτικών θα φέρει τον δικαστή της πολιτικής δίκης με το σύστημα του νέου νόμου σε πολύ δυσμενέστερη θέση από τον δικαστή της ποινικής δίκης, κάτι που αναπόφευκτα θα υποβαθμίσει την ποιότητα της αποδιδόμενης δικαιοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή