Η μυστική έρευνα για τον εμπρησμό στα γραφεία της Χρυσής Αυγής

Η μυστική έρευνα για τον εμπρησμό στα γραφεία της Χρυσής Αυγής

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φως σε όσα εκτυλίχθηκαν τα ξημερώματα της 1ης Νοεμβρίου, όταν ομάδα ατόμων πυρπόλησε τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στην οδό Δηλιγιάννη, ρίχνει η δικογραφία που σχημάτισε για την υπόθεση η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Την περασμένη Δευτέρα εξάλλου ως ύποπτοι για συμμετοχή στην επίθεση συνελήφθησαν δύο άνδρες, 35 και 36 ετών. Εις βάρος τους ασκήθηκε βαριά δίωξη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ωστόσο μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή αφέθηκαν ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση και περιοριστικούς όρους.

Η επιχείρηση εμπρησμού των γραφείων έγινε στις 2.35 τα ξημερώματα της 1ης Νοεμβρίου και σ’ αυτή συμμετείχαν συνολικά 14 άτομα. Οι δράστες χρησιμοποίησαν δύο αυτοκίνητα, ένα λευκό βαν Mercedes Vito και ένα Renault Megane, που όπως προέκυψε από την έρευνα, είχαν μισθώσει από εταιρείες στο Ναύπλιο και στη Νέα Χαλκηδόνα αντίστοιχα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των αυτοπτών, φορούσαν μαύρα ρούχα, κουκούλες, όπως επίσης φωσφοριζέ γιλέκα και κράνη εργασίας, προκειμένου να παραπέμπουν σε εργάτες. Στην οροφή του Μegane μετέφεραν μια πτυσσόμενη μεταλλική σκάλα, χάρη στην οποία δύο άτομα από την ομάδα ανέβηκαν στο μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου και πέταξαν στο εσωτερικό των γραφείων τον εμπρηστικό μηχανισμό. Από τα επίσημα δικαστικά έγγραφα προκύπτει ότι μάρτυρες του εμπρησμού των γραφείων έγιναν δύο αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής που είχαν εντολή να περιπολούν στο σημείο. Ενημέρωσαν το Κέντρο Αμεσης Δράσης, όπως επίσης και τους συναδέλφους τους στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Μερικά λεπτά αργότερα, το λευκό βαν εντόπισαν να τρέχει με μεγάλη ταχύτητα μυστικοί αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΚΑΜ που, όπως αποκαλύπτεται, πραγματοποιούσαν νυχτερινή περιπολία κοντά στην πλατεία Βάθης. Ακολούθησε κινηματογραφική καταδίωξη στους δρόμους του κέντρου: στη συμβολή της Πατησίων με τη Σολωμού, οι επιβάτες του βαν πέταξαν στο οδόστρωμα μεταλλικά καρφιά για να καθυστερήσουν τους διώκτες τους και στην οδό Σολωμού, το λευκό Mercedes Vito εμβόλισε διαδοχικά τα δύο αυτοκίνητα της ΕΛ.ΑΣ. Προσέκρουσαν σε τσιμεντένιες κολόνες και ακινητοποιήθηκαν.

Η μυστική έρευνα για τον εμπρησμό στα γραφεία της Χρυσής Αυγής-1

Πάντως, στον ενάμιση μήνα που μεσολάβησε οι ερευνητές της Αντιτρομοκρατικής κατάφεραν να ταυτοποιήσουν και να συλλάβουν δύο από τους συμμετέχοντες στον εμπρησμό. Για να το πετύχουν αξιοποίησαν κρίσιμο –όπως αποδείχθηκε– σφάλμα των δραστών. Συλλέγοντας βίντεο από κάμερες ασφαλείας και ελέγχοντας τις πινακίδες του λευκού Mercedes Vito και του Renault Megane στις βάσεις της ΕΛ.ΑΣ. οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι τα δύο οχήματα ήταν νοικιασμένα από γραφεία ενοικιάσεως, στους νομούς Αργολίδας και Αττικής. Επισκέφθηκαν τις δύο εταιρείες και από τον επιτόπιο έλεγχο στα μισθωτήρια συμβόλαια προέκυψε ότι οι δύο συλληφθέντες είχαν νοικιάσει τα οχήματα με τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς τους. Μέσω της ίδιας διαδικασίας προέκυψε ότι ο ένας από τους συλληφθέντες είχε μισθώσει το ίδιο όχημα (Renault Megane) και τον περασμένο Μάιο, όταν άγνωστοι είχαν πυρπολήσει τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Μενίδι. Και τότε, οι δράστες είχαν ανέβει με πτυσσόμενη σκάλα στο μπαλκόνι των γραφείων και είχαν ενεργοποιήσει στο εσωτερικό τους εμπρηστικό μηχανισμό με γκαζάκια, μπιτόνια με εύφλεκτο υγρό και φωτοβολίδες. Την ευθύνη της επίθεσης είχε αναλάβει η ομάδα «Ταξιαρχία Ντουρούτι». Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η επωνυμία της παραπέμπει στους δράστες ακόμα τεσσάρων εμπρηστικών ή καταδρομικών επιθέσεων σε γραφεία της Χρυσής Αυγής το διάστημα 2017-2019.

Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψαν ενδείξεις εμπλοκής στην υπόθεση και εις βάρος ενός τρίτου ατόμου, σεσημασμένου αναρχικού εναντίον του οποίου ωστόσο δεν ασκήθηκε δίωξη. Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων εξέφρασαν ενστάσεις για το κατηγορητήριο, επισημαίνοντας ότι από την έρευνα δεν προκύπτουν στοιχεία που αποδεικνύουν τη φυσική παρουσία των εντολέων τους στα σημεία που σημειώθηκαν οι εμπρηστικές επιθέσεις. Οι δύο άνδρες, μετά τις απολογίες τους, την περασμένη Τετάρτη, αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση 15.000 ευρώ και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και την υποχρέωση να δίνουν το «παρών» στο Α.Τ. του τόπου κατοικίας τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή