ΟΑΣΑ: εξοπλίζονται με ράμπες 190 στάσεις

ΟΑΣΑ: εξοπλίζονται με ράμπες 190 στάσεις

2' 7" χρόνος ανάγνωσης

Εμφαση στην εξυπηρέτηση των ΑμεΑ επιχειρεί να δώσει ο ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών), ο οποίος όμως έχει πολύ δρόμο μπροστά του μέχρι να μετατρέψει τις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας σε πλήρως προσβάσιμες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Στην παρούσα φάση ο ΟΑΣΑ προχωρεί στην αξιοποίηση πόρων ύψους 600.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ για την κατασκευή νέων ειδικών προκατασκευασμένων προεξοχών (πλατφόρμες) σε 190 στάσεις λεωφορείων και τρόλεϊ, με σκοπό τη βελτίωση της προσβασιμότητας στα μέσα μαζικής μεταφοράς για όλους ανεξαιρέτως τους επιβάτες.

Η διευκόλυνση των μετακινήσεων για τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον ΟΑΣΑ και στο πλαίσιο αυτό ο οργανισμός έχει τοποθετήσει μέχρι σήμερα ειδικές προκατασκευασμένες προεξοχές (πλατφόρμες) σε 260 στάσεις, για την ευκολότερη επιβίβαση και αποβίβαση. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΑ, Νίκο Αθανασόπουλο, με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των ΑμεΑ, έχουν ήδη δεσμευτεί πόροι από συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ύψους 600.000 ευρώ για να εξοπλιστούν επιπλέον 190 στάσεις με μεγάλη επιβατική κίνηση με ειδικές προκατασκευασμένες προεξοχές, προκειμένου να διευκολύνεται η επιβίβαση / αποβίβαση στα ΜΜΜ. Οι στάσεις αυτές θα βρίσκονται κυρίως γύρω από σταθμούς μέσων σταθερής τροχιάς. Δεδομένου ότι οι σταθμοί μέσων σταθερής τροχιάς είναι πλήρως προσβάσιμοι στα άτομα με αναπηρία, με το έργο αυτό θα καταστεί εφικτή η δημιουργία ενός περισσότερο λειτουργικού δικτύου μετακίνησης των ΑμεΑ.

Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες και με ίδιους πόρους, ο ΟΑΣΑ έχει ήδη προχωρήσει στην τοποθέτηση νέων ειδικών προκατασκευασμένων προεξοχών, διαδικασία η οποία θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα.

Η αρχή έγινε τον Σεπτέμβριο στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στην Καισαριανή, με την τοποθέτηση πλατφόρμας έπειτα από αίτημα σχολείου της περιοχής για την εξυπηρέτηση των μαθητών. Κατόπιν αιτήματος του Δήμου Καισαριανής και έπειτα από αυτοψία, διαπιστώθηκε ότι μπορούν να τοποθετηθούν άμεσα πλατφόρμες σε 3 στάσεις. Στα μέσα Δεκεμβρίου δημιουργήθηκαν προεξοχές πεζοδρομίου στις στάσεις «10η Καισαριανής» και «Παλαιό Τέρμα». Το νέο έτος θα τοποθετηθεί και επί της οδού Ευφρονίου. Στο μεταξύ, στο πλαίσιο βελτίωσης της εξυπηρέτησης των συγκοινωνιών, ο ΟΑΣΑ προχωρεί στην επανενεργοποίηση του μέτρου των αποκλειστικών λωρίδων κυκλοφορίας. Το μέτρο των λεωφορειολωρίδων είχε ατονήσει τα τελευταία χρόνια, καθώς η αστυνόμευσή τους ήταν σχεδόν μηδενική. Ο ΟΑΣΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, προχωρεί στην ενεργοποίηση των καμερών, που θα οδηγήσει σε περιορισμό της διάρκειας των δρομολογίων των λεωφορείων και των τρόλεϊ, ώστε να εξοικονομηθούν οχήματα, τα οποία θα εκτελούν περισσότερα δρομολόγια ανά βάρδια. Ο μειωμένος κυκλοφοριακός φόρτος ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης άνοιξε διάπλατα τις λεωφορειολωρίδες για όλα τα Ι.Χ. Η επιστροφή όμως της κίνησης στους δρόμους της πρωτεύουσας και τα σοβαρά προβλήματα στον στόλο των ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) «υπέδειξαν» την ανάγκη επανενεργοποίησης του μέτρου.