Από αύριο οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Διεθνούς Ανταλλαγής για Μαθητές Λυκείου του AFS

Από αύριο οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Διεθνούς Ανταλλαγής για Μαθητές Λυκείου του AFS

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα σε μαθητές Λυκείου από την Ελλάδα να συμμετάσχουν σε προγράμματα ανταλλαγής σε εννέα χώρες του κόσμου, και συγκεκριμένα στην Αργεντινή, το Βέλγιο, τη Χιλή, την Κίνα, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σερβία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ δίνει το πρόγραμμα AFS Intercultural Programs.

Τα προγράμματα ανταλλαγής πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), και περιλαμβάνουν πέντε πλήρεις και 45 μερικές υποτροφίες για το 2020.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ξεκινά από μεθαύριο 27 Δεκεμβρίου 2019 και ολοκληρώνεται στις 31 Ιανουαρίου 2020.

Οπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι του προγράμματος, στην εποχή μας είναι απολύτως απαραίτητο οι νέοι να διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες για τη κατανόηση και τη συνεργασία με ανθρώπους με διαφορετική αντίληψη και οπτική από διαφορετικές χώρες του κόσμου. Τα προγράμματα ανταλλαγής μαθητών του AFS προσβλέπουν στην καλλιέργεια των απαραίτητων δεξιοτήτων, ώστε οι νέοι να εξελιχθούν σε πολίτες του κόσμου.

Το Πρόγραμμα Υποτροφιών Global Citizen θα προσφέρει σε νέους από την Ελλάδα, υποτροφίες και αμειβόμενες ευκαιρίες συμμετοχής σε προγράμματα ανταλλαγής στο εξωτερικό, για τα επόμενα τρία χρόνια. Το εν λόγω πρόγραμμα θα βοηθήσει τους Έλληνες μαθητές να αναπτύξουν τις απαιτούμενες δεξιότητες για τη συνεργασία με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς καθώς και στην καλλιέργεια διαπροσωπικών σχέσεων.

Σχετικές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι προγράμματα αυτού του είδους είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για τη διεύρυνση των οριζόντων των νέων ανθρώπων και την εξοικείωσή τους με διαφορετικούς πολιτισμούς.

Οι συμμετέχοντες από την Ελλάδα, τονίζουν οι υπεύθυνου του προγράμματος, θα έχουν την ευκαιρία να πάνε σχολείο στο εξωτερικό και να ζήσουν με μία οικογένεια υποδοχής για ένα ακαδημαϊκό έτος.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται είτε ηλεκτρονικά είτε στο πλαίσιο εκδηλώσεων που διοργανώνει ο οργανισμός. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Α' και Β' Λυκείου (γεννηθέντες μεταξύ 2002-2004).

Η επιλογή των συμμετεχόντων από το AFS θα γίνει βάσει της πολυετούς εμπειρίας του οργανισμού, με κριτήριο την ποικιλομορφία καθώς και τα ακαδημαϊκά προσόντα του εκάστοτε υποψηφίου, διασφαλίζοντας την επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμμάτων.

Το AFS επιλέγει, επίσης, τις οικογένειες και τα σχολεία υποδοχής στις χώρες προορισμού και διαμορφώνει ένα στοχευμένο, διαπολιτισμικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους συμμετέχοντες.

«Η παιδεία δεν εξαντλείται στο πρόγραμμα της σχολικής τάξης. Συμπληρώνεται ουσιαστικά από την προσωπική ανάπτυξη που συντελείται όταν οι νέοι συναντούν νέους ανθρώπους, βιώνουν πρωτόγνωρες εμπειρίες και έρχονται σε επαφή με νέες ιδέες», σημειώνει η Taylor Glazebrook, μέλος της Διεύθυνσης Επικοινωνίας του ΙΣΝ.

«Οι εμπειρίες που προσφέρουν τα διεθνή προγράμματα εκπαιδευτικών ανταλλαγών για παιδιά σχολικής ηλικίας επιδρούν πολλές φορές καθοριστικά στους συμμετέχοντες και αποδεικνύονται σημαντικότατες για την υπόλοιπη ζωή τους».

Η Βάλια Παπαδημητρίου, διευθύντρια του Προγράμματος Υποτροφιών Global Citizen στην Ελλάδα και απόφοιτος του AFS, εκφράζει τον ενθουσιασμό της για την επανέναρξη των προγραμμάτων του AFS στην Ελλάδα, για πρώτη φορά από το 1992, τα οποία προσφέρουν αυτή τη ευκαιρία σε νέους μαθητές. «Ο κόσμος μας έχει ανάγκη από νέους ανθρώπους που διακρίνονται για την προθυμία τους να γνωρίσουν και να συνεργαστούν με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς καθώς και για την ευχέρειά τους να έρθουν σε επαφή με διαφορετικές οπτικές και ιδέες», δήλωσε η Βάλια Παπαδημητρίου.

Η διαδικασία ξεκινάει στις 27 Δεκεμβρίου

Το AFS είναι ένα διεθνές μη κερδοσκοπικό δίκτυο με δραστηριότητα σε 60 χώρες και προγράμματα ανταλλαγής σε 99 χώρες, με περισσότερους από 500.000 αποφοίτους τα τελευταία 75 χρόνια.

Κάθε χρόνο, 12.000 νέοι από ολόκληρο τον κόσμο συμμετέχουν στα προγράμματα του AFS. Τα προγράμματα ανταλλαγής του AFS οδηγούν σε μετρήσιμα αποτελέσματα ως προς την ανάπτυξη των διαπολιτισμικών δεξιοτήτων των συμμετεχόντων.

Η διαδικασία της διαδικτυακής προεγγραφής για τα προγράμματα του φθινοπώρου 2020 θα διαρκέσει από τις 27 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 31 Ιανουαρίου 2020. Οι ενδιαφερόμενοι για να υποβάλουν αίτηση, να μάθουν περισσότερα ,μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.afs.org.gr.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT