Το 2019 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για τα ελληνικά κρασιά

Το 2019 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για τα ελληνικά κρασιά

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καλύτερη χρονιά της δεκαετίας από άποψη τρύγου σε Μακεδονία και Ήπειρο ενδέχεται να είναι το 2019, γεγονός που δημιουργεί ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες για τα κρασιά που θα απολαύσουν τη νέα χρονιά – και όχι μόνο – οι οινόφιλοι, όπως προκύπτει από το δελτίο τρύγου της ένωσης οινοποιών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος».

Συγκεκριμένα, αναμένονται λευκοί και ροζέ οίνοι με έντονα ποικιλιακά αρώματα, υψηλή οξύτητα και γεμάτη γεύση, ενώ τα ερυθρά κρασιά εμφανίζονται υψηλόβαθμα, με πολύ καλό φαινολικό δυναμικό, βελούδινα, με εξαιρετικά αρώματα και μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

Τα λευκά – «αστέρια» και οι υποψήφιοι κόκκινοι «σταρ»

Τα λευκά κρασιά έχουν ήδη βρει τον δρόμο τους στις αγορές του εξωτερικού. Τι συμβαίνει όμως με τα κόκκινα; «Σαφώς τα λευκά κρασιά από ελληνικές ποικιλίες έχουν ένα προβάδισμα», λέει ο οινοποιός Στέλλιος Μπουτάρης, πρόεδρος της ένωσης οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος». 

«Το ασύρτικο είναι η αιχμή του δόρατος. Ακολουθούν το μοσχοφίλερο και η μαλαγουζιά. Είναι γεγονός ότι τα λευκά είναι λίγο πιο "τεχνολογικά" κρασιά» επισημαίνει. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κόκκινα κρασιά, στα οποία η δουλειά γίνεται κυρίως στον αμπελώνα, θέλουν χρόνο, είναι λίγο πίσω. «Θεωρώ, όμως, ότι η επένδυση που έχει γίνει την τελευταία 20ετία από τους Έλληνες παραγωγούς στον αμπελώνα μάς φέρνει σε μια φάση που θα δούμε πολύ ωραία ερυθρά κρασιά. Θεωρούμε ότι το ξινόμαυρο μπορεί να πάει πολύ καλά, το αγιωργίτικο επίσης. Ακολουθούν η μαυροδάφνη, η μανδηλαριά, οι ποικιλίες της Κρήτης, ποικιλίες όπως της Λημνιώνας, το Λημνιό κ.α».

Εξαγωγές στις ΗΠΑ: αύξηση 120% στη μέση τιμή σε 10 χρόνια

Υπενθυμίζει, ακόμη, τους καρπούς που απέδωσε η συστηματική δουλειά που ξεκίνησε προ δεκαετίας περίπου, όταν, όπως λέει: «καθίσαμε όλοι οι παραγωγοί μαζί και φτιάξαμε ένα στρατηγικό σχέδιο υπό την ομπρέλα της εθνικής διεπαγγελματικής οργάνωσης αμπέλου και οίνου. Θέσαμε βάσεις και στόχους και εκπονήσαμε ένα σχέδιο που απευθυνόταν κυρίως σε Τρίτες χώρες. Το σχέδιο που χρηματοδοτήθηκε και από την ΕΕ και από το δημόσιο έθετε ως στόχο την αύξηση της αξίας του ελληνικού οίνου. Και το καταφέραμε!».

«Στην Αμερική», εξηγεί, «οι εξαγωγές την τελευταία δεκαετία αυξήθηκαν κατά 50%, αλλά το σημαντικό είναι ότι η μέση τιμή πώλησης του ελληνικού κρασιού έχει ανέβει κατά 120%». Με την ευκαιρία σημειώνει πως αγορές όπως η Κίνα, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Κορέα και ο Καναδάς είναι αγορές «στόχοι» για το ελληνικό κρασί.

Στην Κίνα θέλουν… chateau

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στη Κίνα λέει πως είναι αγορά στόχος, αλλά με αυξημένη δυσκολία. «Οι Κινέζοι μπορεί να είναι ένα δισεκατομμύριο, αλλά από αυτούς ούτε 50.000.000 πίνουν κρασί. Είναι αγορά, που όπως και άλλες ανερχόμενες, ακολουθεί κάποια στερεότυπα: π.χ., το κρασί να είναι γαλλικό και να λέει "chateau" πάνω» λέει ο κ.Μπουτάρης και προσθέτει ότι εσχάτως ενεργοποιήθηκε το Greek Wine Academy, «ώστε να πλησιάσουμε Κινέζους sommelier, οινοχόους κι εκπαιδευτές και να τους μιλήσουμε για το ελληνικό κρασί. Θεωρώ ότι είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική, που θα έχει επιτυχία» καταλήγει.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή