2019: Οι έρευνες της Καθημερινής

2019: Οι έρευνες της Καθημερινής

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στο 2019 οι δημοσιογράφοι της «Κ» μπήκαν στα άδυτα της Μεγάλης Στοάς, αποκάλυψαν τα σοβαρά κρούσματα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και πώς το κολομβιανό καρτέλ δολοφονεί στην Αθήνα. Ακόμη ανέλυσαν το πώς εξαφανίστηκε από την Ελλάδα ένας Ρώσος χάκερ ο οποίος βρίσκεται στη λίστα του FBI με τους πιο καταζητούμενους κυβερνοεγκληματίες και ανέδειξαν την απόφαση του Αεροδικείου Αθηνών για τον μοιραίο διακόπτη που οδήγησε στη συντριβή ενός ελληνικού F-16. Οι έρευνες της «Κ» παρουσίασαν και τις επισφαλείς συνθήκες εργασίας των ναυτικών στην ανοιχτή θάλασσα μιλώντας με έναν Ουκρανό ο οποίος απήχθη από πειρατές και κρατήθηκε αιχμάλωτος επί 21 ημέρες στη ζούγκλα της Νιγηρίας.

Πριν από το τέλος του 2019 η «Κ» θυμάται ορισμένες από τις πιο σημαντικές έρευνές της:

 

Μάτι ένας χρόνος μετά: Η ζωή έπειτα από τη φονική πυρκαγιά

2019: Οι έρευνες της Καθημερινής-1

Χωρίς κρατική μέριμνα και φροντίδα οι εγκαυματίες της μεγάλης φωτιάς στην Ανατολική Αττική δίνουν μέχρι σήμερα άνιση μάχη. Η «Κ» παρουσιάζει τη μάχη που έδωσε ο εγκαυματίας Δημήτρης Φιλιππής για να σταθεί ξανά στα πόδια του.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπαδόπουλος


Η απάτη του αιώνα με το εμπόριο ρύπων

2019: Οι έρευνες της Καθημερινής-2

Η «Κ» συμμετείχε σε μια πανευρωπαϊκή έρευνα, που συντόνισε ο γερμανικός, μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός οργανισμός «CORRECTIV» και παρουσιάζει τα ελληνικά ίχνη στις 300.000 σελίδες διαβαθμισμένων εγγράφων που αφορούν εικονικές ενδοκοινοτικές συναλλαγές. Διαβάστε και το δεύτερο μέρος της έρευνας εδώ.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σουλιώτης- Τάσος Τέλλογλου


Πίσω από το «τείχος» του Facebook στην Ελλάδα

2019: Οι έρευνες της Καθημερινής-3

Σε ένα κτίριο στο Μοσχάτο εργάζονται εντατικά τουλάχιστον 800 διαχειριστές περιεχομένου του Facebook. Απομακρύνουν ακατάλληλο υλικό (πορνογραφικές εικόνες ή σκηνές ακραίας βίας) από τις διαφημίσεις στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Το Facebook προτιμάει να μη μιλάει αναλυτικά για αυτούς. Επειτα από πολύμηνη έρευνα, όμως, η «Κ» σπάει το τείχος της σιωπής.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπαδόπουλος


Ναυάγιο στις Οινούσσες: Το ημερολόγιο μιας τραγωδίας

2019: Οι έρευνες της Καθημερινής-4

Η ιστορία του πολύνεκρου ναυαγίου Τούρκων φυγάδων στις Οινούσσες.

Ρεπορτάζ: Μαριάννα Κακαουνάκη


Επιβιώνοντας χωρίς ελπίδα στην κόλαση του Αφγανιστάν

2019: Οι έρευνες της Καθημερινής-5

Ανταπόκριση από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Η «Κ» παρουσιάζει τις επικίνδυνες συνθήκες ζωής στην Καμπούλ και πώς ο φόβος και η ανασφάλεια ωθούν τους κατοίκους της προς την Ευρώπη.

Αποστολή στη Καμπούλ: Φιλιώ Κοντραφούρη


Το άγνωστο θρίλερ σε κτίριο στα Εξάρχεια

2019: Οι έρευνες της Καθημερινής-6

«Πέστε κάτω ρε, δεν είμαστε συνάδελφοι!». Τη δραματική τροπή της εφόδου ομάδας λιμενικών σε υπό κατάληψη κτίριο στα Εξάρχεια για τη σύλληψη εμπόρων ναρκωτικών, μέσω λεπτομερών καταθέσεων ενστόλων, αποκαλύπτει η «Κ»: πώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με πάνοπλους κουκουλοφόρους που έσπευσαν με οχήματα στο πλευρό των υπόπτων, τα καλάσνικοφ, οι ροπαλοφόροι, η απειλή «μπάτσε, θα πεθάνεις» και τα αρκετά ερωτήματα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σουλιώτης


Οι διαδρομές ενός VIP ισοβίτη

2019: Οι έρευνες της Καθημερινής-7

Η «έγκλειστη διαδρομή» του πολυϊσοβίτη Δημήτρη Κουφοντίνα. Ο χαρακτηρισμός «κρατούµενος VIP» τεκμαίρεται από προνοµιακή µεταχείριση, ενώ υπήρξε πρόταση να παραδίδει μαθήματα σε κρατουµένους. «Ως μελισσοκόμος ή τρομοκράτης;» απόρησαν κάποιοι εκπρόσωποι του νόμου.

Ρεπορτάζ: Μαριάννα Κακαουνάκη


Δεσμά που έγιναν ανθρώπινοι δεσμοί

2019: Οι έρευνες της Καθημερινής-8

Η πορεία ψυχικά ασθενών εκτός Λέρου. Πώς σε διαφορετικές γωνιές της Ελλάδας ειδικοί προσπαθούν να αποτινάξουν τα σημάδια του ασύλου.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπαδόπουλος


Ο έμπορος του θανάτου και η ενέδρα στον Ασπρόπυργο

2019: Οι έρευνες της Καθημερινής-9

Υστερα από δύο συναντήσεις στο ξενοδοχείο Caravel με Αμερικανό πράκτορα που παρίστανε τον έμπορο όπλων, ο 52χρονος Ράμι Γκάνεμ επέστρεψε τον Δεκέμβριο του 2015 στην Αθήνα για να ελέγξει και να παραλάβει το εμπόρευμα που είχε συμφωνήσει να αγοράσει.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σουλιώτης


Η «άφαντη» βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων

2019: Οι έρευνες της Καθημερινής-10

Η ιστορία του υποτιθέμενου ψηφιακού νομίσματος OneCoin, η δίωξη της δημιουργού του στις ΗΠΑ, η εξαφάνισή της στην Ελλάδα και οι χιλιάδες Ελληνες επενδυτές που εξαπατήθηκαν.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπαδόπουλος

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή