Νέες μέθοδοι αποκατάστασης καταγμάτων στο πρόσωπο

Νέες μέθοδοι αποκατάστασης καταγμάτων στο πρόσωπο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Πλάκες από τιτάνιο, ανάλογες βίδες, μοσχεύματα οστών ζωικής ή συνθετικής προέλευσης και ηλεκτρονικοί υπολογιστές εξαφανίζουν τα ίχνη που αφήνουν τα ατυχήματα στο πρόσωπο και χαρίζουν συμμετρικά πρόσωπα χωρίς προγναθισμό ή πτηνομορφία. Ολα τα παραπάνω δεν ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, αλλά στην εξέλιξη της στοματικής και γναθοπροσωπικής χειρουργικής που δίνει λύσεις αισθητικής αλλά και πρακτικής φύσεως στα παραμορφωμένα πρόσωπα από ατυχήματα είτε από τροχαία είτε από αθλητικές δραστηριότητες ακόμα και… από χειροδικίες.

Οι νέες μεθοδοι αποκατάστασης καταγμάτων των οστών του προσώπου θα ανακοινωθούν στο 15ο πανελλήνιο συνέδριο στοματικής και γναθοπροσωπικής χειρουργικής που διοργανώνει από αύριο στη Θεσσαλονίκη η Ελληνική Εταιρεία Στοματογναθοπροσωπικής Χειρουργικής μια ειδικότητα που απαιτεί τουλάχιστον δύο πτυχία: της οδοντιατρικής και της ιατρικής.

Λειτουργικότητα

Η μικροχειρουργική αυτής της ειδικότητας συνδυάζει δύο χαρακτηριστικά: την αισθητική αλλά και τη λειτουργικότητα του προσώπου που αφορά τη μάσηση, την κίνηση των μυών στην έκφραση, το χαμόγελο, το κλείσιμο των βλεφάρων ή τις γκριμάτσες. Οπως εξήγησαν οι καθηγητές οδοντιατρικής του ΑΠΘ κ.κ. Νικόλαος Λαζαρίδης, Λάμπρος Ζουλούμης και Ειρήνη Βουλγαροπούλου, οι τομές σ’ αυτές τις περιπτώσεις γίνονται μέσα στο στόμα και τα κατάγματα των οστών ακινητοποιούνται με μικρές πλάκες από τιτάνιο και ανάλογες βίδες. Το υλικό είναι συμβατό, ευέλικο (χρησιμοποιείται και για εμφυτεύματα δοντιών) και δεν ενοχλεί αισθητικά και λειτουργικά τον ασθενή.

Μικρά τμήματα των οστών που έχουν χαθεί σε ατυχήματα αντικαθίστανται από αυτομοσχεύματα ή ξένα μοσχεύματα με συνθετικά ποικίλης ύλης (πορώδες πολυαιθυλέναιο κ.ά.) ή ζωικής προελεύσεως (βοδινού) αλλά κατάλληλα επεξεργασμένα ώστε να γίνονται αποδεκτά από τον οργανισμό. Σε περίπτωση απώλειας μεγάλου τμήματος του οστού, όπως από πολεμικά τραύματα ή εγχειρήσεις καρκίνου του στόματος και των γνάθων, εφαρμόζεται η αυτομεταμόσχευση με αγγεία, μυς και δέρμα από διάφορα σημεία του σώματος. Δότριες περιοχές, όπως διευκρινίζουν οι επιστήμονες, είναι ο πήχυς του χεριού, η περόνη της κνήμης και, κυρίως, η κορυφή των οστών της λεκάνης.

Θαύματα κάνει η ορθογναθική χειρουργική και στη διόρθωση του προγναθισμού (μεγάλη κάτω γνάθος), της πτηνομορφίας (μικρή, ατροφική κάτω γνάθος) και της ασυμμετρίας του προσώπου. Στις περιπτώσεις αυτές όμως μεγάλο ρόλο παίζει ο ηλεκτρονικός υπολογιστής μέσω του οποίου ο ενδιαφερόμενος μπορεί να δει την εικόνα του προσώπου του με ακρίβεια 95%, όπως θα είναι μετά την επέμβαση. Ετσι, έχει όλο το χρόνο να εξοικειωθεί με το νέο του πρόσωπο και να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην επέμβαση για την αλλαγή της μορφής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή