Απεβίωσε ο επίτιμος αντιπρόεδρος του ΣτΕ Αναστάσιος Μαρίνος

Απεβίωσε ο επίτιμος αντιπρόεδρος του ΣτΕ Αναστάσιος Μαρίνος

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ηλικία 85 ετών, απεβίωσε ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αναστάσιος Μαρίνος.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2020 (3μ.μ.). στο Α' κοιμητήριο Αθηνών.

Η κόρη του Κασσιανή Μαρίνου είναι σήμερα πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο Αναστάσιος Μαρίνος γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1934. Περάτωσε τις μαθητικές σπουδές του στο Βαρβάκειο Λύκειο. Σπούδασε νομικά και θεολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ανακηρύχθηκε αριστούχος Διδάκτωρ Νομικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα διατριβής «Η θρησκευτική Ελευθερία» και επίτιμος διδάκτωρ Θεολογίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Κατά τα έτη 1959-1963 δικηγόρησε στην Αθήνα.

Το 1963 διορίστηκε κατόπιν διαγωνισμού, στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως εισηγητής. Το έτος 1970 προήχθη σε πάρεδρο, το 1979 σε σύμβουλο Επικρατείας και το 1993 προήχθη σε αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Παράλληλα με τα δικαστικά του καθήκοντα ασχολήθηκε και με την θεωρία του δικαίου, ανακηρυχθείς το 1972 από τη Νομική Σχολή Αθηνών διδάκτωρ, με τον βαθμό "άριστα".

Μετεκπαιδεύθηκε (1977-1978) στη Γαλλία όπου παρακολούθησε τις εργασίες του Γαλλικού Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως και μαθήματα Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II και μαθήματα Κανονικού Δικαίου στο Ορθόδοξο Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου.

Ήταν αριστούχος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Διετέλεσε πρόεδρος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και του Ειδικού Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας, πρόεδρος του Πρωτοβαθμίου και μέλος του Δευτεροβαθμίου Δικαστηρίου Σημάτων, πρόεδρος επί σειρά ετών στην Εταιρεία Διοικητικών Μελετών, καθώς και ειδικός επιστημονικός σύμβουλος παρά τη Ιερά Συνόδω της Εκκλησίας της Ελλάδος μέχρι τον θάνατο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου.

Σε ανταμοιβή του επιστημονικού του έργου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος του απένειμε το οφφίκιον του 'Αρχοντος Μεγάλου Πρωτεκδίκου.

Πλούσιο είναι το συγγραφικό του έργο. Νομικά άρθρα του υπάρχουν σε νομικά περιοδικά (Η καύση των νεκρών και το Σύνταγμα, 'Αβατον και θρησκευτική ελευθερία, Το μάθημα των θρησκευτικών και πάλι στο στόχαστρο, κ.ά.), ενώ είχε και συγγραφικό έργο (Πολιτική και δίκαιον, Σύντομες αναδρομές στην επικαιρότητα, κ.ά.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT