Το άγχος κάνει τους φοιτητές… «αιώνιους»

Το άγχος κάνει τους φοιτητές… «αιώνιους»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το άγχος των εξετάσεων, η μοναξιά, η κατάθλιψη, η προσαρμογή στο νέο περιβάλλον, οικογενειακά προβλήματα αλλά και προβλήματα συναισθηματικών σχέσεων, ο φόβος από την ανάληψη ευθυνών, είναι ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το 15% των φοιτητών, και τα οποία έχουν σοβαρή επίπτωση στην ακαδημαϊκή τους απόδοση.

Υπάρχει περίπτωση μάλιστα να οδηγήσουν σε παράταση ακόμα και διακοπή των σπουδών, γεγονός που σύμφωνα με μελέτες μπορεί να «φορτώσει» χρόνιο στρες τους «αιώνιους» φοιτητές. Για τους λόγους αυτούς λειτουργούν και στη χώρα μας Συμβουλευτικά Κέντρα Φοιτητών (ΣΦΚ) τα οποία και εξειδικεύονται στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Είναι ενδεικτικό ότι στο ΣΦΚ του Πανεπιστημίου Αθηνών την τριετία 1998-2000, έκαναν αίτηση για βοήθεια σε ατομική βάση 341 φοιτητές/τριες (276 γυναίκες και 65 άνδρες).

Ωστόσο, όπως τόνισε η καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας και διευθύντρια του Συμβουλευτικού Κέντρου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αναστασία Καλαντζή-Αζίζι, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή την ημερίδα «Πρόληψη σε Θέματα Ψυχικής Υγείας Νέων-Συμβουλευτικές Υπηρεσίες για Φοιτητές», που πραγματοποιείται αύριο στην Φιλοσοφική Σχολή, οι ανάγκες των φοιτητών είναι μεγαλύτερες από αυτές που μπορούν να καλύψουν τα συγκεκριμένα κέντρα, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει νομική κατοχύρωση του συγκεκριμένου θεσμού, η οποία και θα συνεπάγεται και σταθερή χρηματοδότηση. Αποτέλεσμα είναι τα κέντρα να λειτουργούν μόνο με την καλή πρόθεση των εμπλεκόμενων μελών ΔΕΠ.

Την ανάγκη σωστής οργάνωσης και θεσμικής κατοχύρωσης των κέντρων αυτών επισήμανε και ο καθηγητής Ψυχιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας κ. Κωνσταντίνος Στεφανής, τονίζοντας ότι η πρώιμη επισήμανση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων των φοιτητών είναι ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο για την καλύτερη ακαδημαϊκή απόδοσή τους, αλλά και για την αποτροπή εξέλιξης των προβλημάτων σε σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές. Και διευκρίνισε ότι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη έντονων ψυχολογικών προβλημάτων είναι και οι σπουδές καθώς αυτές συνδυάζονται με μεγάλες μεταβολές στη ζωή του ατόμου.

Σημειώνεται ότι το ΣΦΚ του Πανεπιστημίου Αθηνών παρέχει και τηλεσυμβουλευτικές υπηρεσίες μέσω ανώνυμου e-mail ([email protected]), όπου οι ειδικοί απαντούν σε ερωτήσεις φοιτητών. Επίσης στην ιστοσελίδα του κέντρου (www.uoa.gr/skf) οι φοιτητές μπορούν να βρουν έναν οδηγό «πρώτων βοηθειών» για την αντιμετώπιση ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, που σχετίζονται με τις σπουδές τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή