Η «Ζηνοβία» έφερε χιόνια και προβλήματα

Η «Ζηνοβία» έφερε χιόνια και προβλήματα

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε χθες ο… νωχελικός, πλην όμως σαρωτικός «περίπατος» της Ζηνοβίας ανά τη χώρα, όπως ακριβώς είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι. Εντονες χιονοπτώσεις, βροχές, αλλά και μανιασμένος βοριάς έπληξαν πολλές περιοχές της Ελλάδας, προκαλώντας σειρά προβλημάτων κυρίως στις μετακινήσεις, αφού η χώρα κόπηκε κυριολεκτικά στα δύο. Χθες το απόγευμα, εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης, διεκόπη η κυκλοφορία όλων των οχημάτων και στα δύο ρεύματα στη νέα εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας.

Ειδικότερα, η κυκλοφορία διεκόπη στο ρεύμα προς Λαμία από τα διόδια των Αφιδνών έως και τον κόμβο Σχηματαρίου, ενώ λόγω της σφοδρότητας των καιρικών φαινομένων στις περιοχές Μαλακάσας, Υλίκης και Μαρτίνου, και με στόχο την ασφάλεια των πολιτών, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων και στο ρεύμα προς Αθήνα πριν από τα Οινόφυτα. Οπως ήταν αναμενόμενο και παρά τα προληπτικά μέτρα, σχηματίστηκαν ουρές χιλιομέτρων και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού, με τους οδηγούς να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους επί ώρες. Μάλιστα, οδηγοί είχαν κλείσει τη λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ), στο ρεύμα προς Λαμία, λίγο πριν από τα διόδια των Αφιδνών, με αποτέλεσμα να έχει «κολλήσει» ένα ασθενοφόρο.

Ο δρόμος δόθηκε στην κυκλοφορία λίγες ώρες αργότερα, αλλά η κίνηση των οχημάτων εξακολουθούσε έως αργά να γίνεται με πολύ χαμηλές ταχύτητες, ενώ σε ισχύ διατηρήθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας για φορτηγά και λεωφορεία.

Μάχες στο εθνικό δίκτυο

Ολες τις προηγούμενες ώρες οι αρμόδιες υπηρεσίες έδιναν μάχη να κρατήσουν ανοιχτή την εθνική οδό και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, με την Τροχαία να ακινητοποιεί στη δεξιά λωρίδα του δρόμου δεκάδες λεωφορεία και φορτηγά που κινούνταν στην εθνική στο ύψος της Υλίκης με κατεύθυνση τη Λαμία, ώστε να διευκολυνθεί η διέλευση των Ι.Χ. Αλλά και σε πολλά άλλα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, όπως στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας – Θήβας (5ο χλμ.), στην περιοχή της Μάνδρας, απαραίτητες ήταν χθες οι αντιολισθητικές αλυσίδες. Οταν εντάθηκαν περαιτέρω τα φαινόμενα, η Τροχαία διέκοψε και στο συγκεκριμένο σημείο την κυκλοφορία των οχημάτων. Απαραίτητες ήταν οι αλυσίδες χθες και σε πολλά τμήματα του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αχαΐας, Κορινθίας και Αρκαδίας. Πάντως, σε όλες τις περιοχές επιχειρούν συνεχώς εκχιονιστικά μηχανήματα των περιφερειών και των δήμων προκειμένου να καθαρίζουν τους δρόμους από το χιόνι και τον παγετό.

Σημειώνεται ότι χθες όλα τα ΚΤΕΛ από την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα ακύρωσαν τα δρομολόγιά τους προς Αθήνα. «Μια δοκιμασία για ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα» χαρακτήρισε την κακοκαιρία ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, Θανάσης Καρακάτζας (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Την ίδια στιγμή, ίσχυσε για δεύτερη ημέρα χθες το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που έπνεαν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο, φθάνοντας κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ. Στον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια εκτελούνταν μόνο με πλοία κλειστού τύπου, ενώ κλειστές παρέμειναν οι γραμμές Αγ. Μαρίνα – Νέα Στύρα, Γλύφα – Αγιόκαμπος, Καβάλα – Πρίνος Θάσου και Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη.

Απεγκλωβισμοί, διασώσεις

Υπήρξαν και καλά νέα, όμως, χθες. Τα 13 άτομα που είχαν εγκλωβιστεί στα οχήματά τους λόγω της χιονόπτωσης στη Στεφάνη Βοιωτίας είναι καλά στην υγεία τους και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο στο χωριό Σκούρτα Βοιωτίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τα άτομα αυτά απεγκλωβίστηκαν από τα οχήματά τους, που είχαν ακινητοποιηθεί στην επαρχιακή οδό Οινόης – Μαγούλας, στο ύψος της Στεφάνης, έπειτα από επιχείρηση που πραγματοποίησαν τέσσερις πυροσβέστες με δύο οχήματα.

Με επιτυχία στέφθηκε και η διάσωση των τεσσάρων επιβαινόντων σε ιστιοφόρο σκάφος που, λόγω μηχανικής βλάβης και θραύσης ιστίων, έπλεε ακυβέρνητο στη θαλάσσια περιοχή της νησίδας του Αγ. Γεωργίου στον Σαρωνικό, σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, χθες το πρωί.

Τρεις από τους επιβαίνοντες περισυνελέγησαν από ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και μεταφέρθηκαν στο Κοτρώνι Μαραθώνα, ενώ ο τέταρτος από δεξαμενόπλοιο που είχε προορισμό την Ελευσίνα. Ολοι είναι καλά στην υγεία τους. Στο σημείο επικρατούν ισχυροί άνεμοι έντασης 8 με 9 μποφόρ.

Χθες το πρωί χιόνισε και μέσα στην πρωτεύουσα και ειδικότερα στο Περιστέρι, στην Πετρούπολη, στη Νίκαια, στον Κορυδαλλό, στο Μοναστηράκι, στην Ηλιούπολη, στο Χαϊδάρι και σε πολλές ακόμη περιοχές της Αττικής, ωστόσο δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή