17 μονάδες απορριμμάτων μέσα στο 2020

17 μονάδες απορριμμάτων μέσα στο 2020

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημοπράτηση 17 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων σε όλη τη χώρα μέσα στο 2020 προαναγγέλλει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Στόχος είναι να απορροφηθούν περίπου 400 εκατ. ευρώ από το τρέχον ΕΣΠΑ, τα οποία κινδυνεύουν να χαθούν αν τα έργα δεν δρομολογηθούν έγκαιρα.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή εκπροσώπων τοπικών φορέων διαχείρισης απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) και μελετητών έργων από πολλές περιοχές της χώρας. «Η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων είναι ζήτημα εθνικής προτεραιότητας και δεν γίνεται να καθυστερούμε», δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης. «Θα είναι μια μεγάλη κατάκτηση όλων μας αυτές οι μονάδες να δημοπρατηθούν, να γίνουν και να αλλάξει η όψη της κάθε περιοχής. Αφορά στο τι χώρα είμαστε, στο τι χώρα θέλουμε να είμαστε».

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι 17 περιοχές στις οποίες πρέπει μέσα στο νέο έτος να δημοπρατηθεί η δημιουργία μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων είναι: Δυτική Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλος, Λαμία, Βόρειος Εβρος, Λέσβος, Χαλκίδα, Λάρισα, Ηράκλειο, Αγρίνιο, Σητεία, Χερσόνησος, Μύκονος, Φωκίδα, Ανδρος, Τήνος και Κεφαλονιά. Πρόκειται για περιοχές στις οποίες η δημιουργία μονάδων προβλέπεται από τα περιφερειακά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων και βρίσκονται σε διαφορετικό βαθμό ωριμότητας. Ενδιαφέρον πάντως είναι ότι από τη λίστα που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο «απουσιάζουν» οι μονάδες της Αττικής, ενώ τουλάχιστον δύο από αυτές (Γραμματικό, Σχιστό) είναι ώριμες, καθώς ακόμα αναμένονται οι τελικές αποφάσεις της Περιφέρειας Αττικής.

Οπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, σήμερα στη χώρα λειτουργούν μόλις τέσσερις σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας: οι τρεις σε σύμπραξη με ιδιώτες (Κοζάνη, Γιάννενα, Σέρρες) και μια δημοτική (Χανιά), ενώ ακόμα δύο είναι πεπαλαιωμένες (Φυλή και Ηράκλειο Κρήτης).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από πλευράς υπουργείου συζητήθηκαν δύο προτάσεις: η ένταξη στο ΕΣΠΑ μονάδων που δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ώστε να εξοικονομηθεί χρόνος (για παράδειγμα οι μονάδες Λάρισας και Βόλου). Και η ανάληψη από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ της περιβαλλοντικής αδειοδότησης μονάδων στις οποίες οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις δείχνουν αδυναμία ή απροθυμία να «τρέξουν». Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του μελετητικού κόσμου πρότειναν να τροποποιηθεί η νομοθεσία ώστε να εκδίδονται κατά παρέκκλιση οι πολεοδομικές άδειες των μονάδων επεξεργασίας που βρίσκονται μέσα σε αδειοδοτημένους γι’ αυτό τον σκοπό χώρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή